11 Квітня 2023
Новини

Рада підтримала спрощення умов для лікування військових

Рада підтримала спрощення умов для лікування військових
Законопроєкт щодо удосконалення питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час дії воєнного стану у першому читанні підтримала Верховна Рада.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт №9158 має спростити військовослужбовцям оформлення довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) як за результатами відповідного розслідування (службового чи спеціального), так і без його проведення.

«Довідка про травму (поранення, контузії, каліцтва) складається протягом 5 днів на підставі рапорту безпосереднього командира та наказу командира військової частини про отримання військовослужбовцем поранення (поранення, контузії, каліцтва)», — пояснив на сторінці у Facebook голова парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Олександр Завітневич.

За його словами, у цей же термін довідка направляється до військового закладу охорони здоров’я або територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

«Документи "ходитимуть" за військовим, а не військовий "ходитиме" за документами. Це сприятиме розв’язанню проблем черг і зайвої бюрократії, щоб військовослужбовці, які поранені та перебувають на лікуванні, не вистоювали в чергах для отримання тієї чи іншої довідки від військово-медичної комісії», — додав Завітневич.

Тепер законопроєкт повинен пройти друге читання. Далі його має підписати голова парламенту та президент.

Нагадаємо, у лютому заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила про роботу низки міністерств над тим, щоб спростити для військовослужбовців процес проходження військово-лікарської комісії. Зокрема, йдеться про автоматизацію та диджиталізацію процесів. Перед тим уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про ймовірне порушення права військовослужбовців на належне медичне обслуговування. 

Представники офісу омбудсмена перевірили клініку амбулаторно-поліклінічної допомоги Медичних сил ЗСУ, після чого констатували, що відсутність електронного документообігу та електронного запису на приймання до лікаря призводять до паперової тяганини й черг. Військовослужбовці з різним ступенем травм були змушені годинами чекати в черзі до лікаря. Окрім того, черги до окремих фахівців становили понад 500 людей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему