10 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 10 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  10 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Триває 411 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

  • Протягом доби противник завдав 21 авіаційний та 5 ракетних ударів, 4 з яких - із ЗРК С-300 по мирному місту Краматорськ. Також окупанти здійснили близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

російська федерація продовжує нехтувати законами та звичаями війни, тому ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

  • Попри численні втрати в техніці та живій силі, противник не відмовляється від ведення загарбницької війни. Продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - цієї доби було відбито понад 20 атак противника.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що російські загарбники у Бахмуті почали застосовувати тактику випаленої землі.

«Ворог перейшов до так званої "сирійської" тактики випаленої землі. Знищує будівлі та позиції ударами авіації і вогнем артилерії. Оборона Бахмута триває. Ситуація складна, але контрольована».

Сирський підкреслив, що українські воїни своїми діями виснажили вагнерівців, тому ворог змушений зараз залучати до боїв за Бахмут спецпризначенців та десантно-штурмові підрозділи.

9 квітня Сирський відвідав найгарячіші ділянки фронту на Бахмутському напрямку.

  • Сили оборони Таврійського напрямку зазначили, що російська армія щодня зазнає колосальних втрат у районі Мар’їнки та Авдіївки - до двох рот особового складу.

У районі цих двох міст ведуться постійні позиційні бої, у яких росіяни мають перемінний успіх. Але ЗСУ повертають назад усі захоплені окупантами позиції.

За словами російських полонених, їх відправляють у бій «не досить тверезі командири», просто підіймають серед ночі і без жодної підготовки під дулами автоматів відправляють на штурм.

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, російські окупанти продовжують посилювати контррозвідувальний режим на тимчасово захоплених територіях. У Старобільську Луганської області, та навколо міста, збільшилась кількість блокпостів та патрулів.

Схожа ситуація у місті Токмак Запорізької області. Побоюючись витоку інформації про місця розташування підрозділів окупантів, загарбники стали обмежувати певні маршрути руху місцевим таксистам.

  • Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Також було збито ворожий гелікоптер Мі-24 і 6 БпЛА різних типів (2 з них ударні, 4 – розвідувальні).

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також склад боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 10 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 178 820 (+670) осіб,
  • танків - 3 637 (+1),
  • бойових броньованих машин – 7 028 (+4),
  • артилерійських систем – 2 750 (+10),
  • РСЗВ – 534 (+1),
  • засобів ППО – 282,
  • літаків – 307,
  • гелікоптерів – 292,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 323 (+11),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 607 (+5),
  • спеціальної техніки – 311 (+2).

 

  • Розслідувачі проекту Oryx заявили, що від початку повномасштабного вторгнення росія втратила щонайменше 10 тисяч одиниць військової техніки.

Аналітики зазначають, що українські військові знищили 6472 одиниці техніки.

Зокрема, рф втратила 1928 танків, 2281 БМП і 12 кораблів. Водночас ЗСУ затрофеїли 2834 одиниці озброєння.

Oryx оприлюднює дані лише про те озброєння, знищення якого підтверджують фото чи відео. Таким чином, реальна кількість втраченої техніки значно більша.

  • Британська розвідка зазначає, що російська армія під час свого повномасштабного вторгнення в Україну продовжує витрачати значні ресурси для отримання мінімального успіху на полі бою.

«росія продовжує надавати високу пріоритетність операціям із забезпечення ресурсами в ширшому Донецькому секторі, включаючи райони Мар’їнки та Авдіївки, витрачаючи значні ресурси для отримання мінімальних успіхів».

Зазначається, що за останні сім днів російські війська посилили обстріли з бронетехніки навколо міста Мар’їнка Донецької області, що за 20 км на південний захід від Донецька.

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) повідомляють, що росія продовжує використовувати релігію як зброю для дискредитації України на міжнародній арені та використовує інформаційні операції на релігійному ґрунті для досягнення військових цілей, незважаючи на те, що сама здійснює грубі порушення релігійної свободи в окупованій Україні.

Також у звіті йдеться про те, що росія може використати наближення православного свята Великодня 16 квітня, щоб затримати український контрнаступ, закликаючи до припинення вогню з поваги до православної релігії, незважаючи на те, що сама не демонструє такої поваги до релігії на окупованих нею територіях.

«Російські релігійні переслідування, ймовірно, також є частиною триваючої російської кампанії культурного геноциду та етнічних чисток, спрямованої на знищення ідеї незалежної української нації та - Православної церкви України».

  • Україна провела черговий великий обмін полоненими. Додому повернули 100 наших захисників.

Серед визволених - 24 нацгвардійці, 22 прикордонники, 22 представники ВМС, 21 військовослужбовець ЗСУ та 11 тероборонців. Звільнені захисники й захисниці брали участь у боях на херсонському, харківському, донецькому, київському, запорізькому та сумському напрямках. Серед наших героїв – оборонці Маріуполя, Бахмута та Гостомеля, а також захисники Чонгара, острова Зміїний, ЗАЕС та ЧАЕС

Влада на чолі з Президентом Володимиром Зеленським наголошує, що одним із пріоритетних завдань є повернення додому всіх наших людей.

 

 

ДІЯЛЬНІСТЬ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

 

Сьогодні український парламент провів чергове пленарне засідання, на якому були розглянуті такі законопроекти:

№ 9192

Постанова Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до держав – членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО), Парламентської асамблеї НАТО щодо членства України в Організації Північноатлантичного договору

Звернення ВРУ щодо підтримки приєднання України до НАТО.

№ 8297

Постанова Верховної Ради України про висловлення недовіри Пацкану В. В.

Народні депутати висловили недовіру Голові рахункової палати Пацкану В.В. і звільнили його з посади.

№ 8312

Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов'язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану

Регулювання окремих аспектів здійснення заходів примусового відчуження майна під час дії правового режиму воєнного стану.

№9079  (за основу)

Проект Закону про державні резерви

Документ пропонує реформу системи державного матеріального резерву. Зокрема розмежовується державний матеріальний резерв і мобілізаційний резерв, визначено їхніх балансоутримувачів.

№9046 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо обов’язкових результатів навчання

Документ пропонує до переліку обов’язкових предметів для проходження ДПА включити історію України та іноземні мови (крім мови держави-агресора), а також доповнити державні стандарти для усіх учнів, що завершують здобуття повної загальної середньої освіти, необхідністю знати історію України, володіти іноземною мовою (крім російської) та мати необхідний рівень математичної компетентності.

№9061

Закон України про внесення змін до підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання/ввезення товарів для потреб безпеки і оборони у період воєнного стану

№9062

Закон України про внесення змін до Митного кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони у період воєнного стану

Документи №9061 і №9062 звільняють від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України товарів, що належать Міноборони та ЗСУ.

№8280 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв’язок" (щодо врегулювання питання випуску цифрової марки)

Документ пропонує дозволити випуск Укрпоштою NFT-поштової марки.

№7473-д

Закон України  про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги

Спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги.

№8138 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні"

Внесення змін в закон про інвестиційні няні та розширення його дії.

№8216 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо унормування конкурсної процедури призначення керівників комунальних закладів культури та формування базової мережі закладів культури

Пропонується надати право призначати керівників комунальних закладів культури в населених пунктах з населенням до 5 тисяч жителів без обов’язкового проведення конкурсного добору за результатами співбесіди.

№8365

Закон України про внесення змін до статті 19 Закону України "Про професійну (професійно-технічну) освіту" щодо окремих аспектів процедури ліцензування

Усунуто бюрократичні бар’єри в регулюванні діяльності закладів професійної (професійно-технічної) освіти, зокрема обов’язковість проходження ними повної процедури ліцензування при переоформленні ліцензій.

№5695 (за основу)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників

Документ доповнює Кодекс законів про працю України главою «Регулювання праці домашніх працівників» та встановлює правовий статус таких працівників.

№0181

Закон України про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації

№0151

Закон України про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова від 13 листопада 2003 року

№0179

Закон України про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації та Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації, підписаної в м. Мінську 22 січня 2003 року

№0180

Закон України про ратифікацію Протоколу між Урядом України та Урядом Держави Катар про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Держави Катар про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи

№0185

Закон України про вихід з Угоди про проведення узгодженої політики у визначенні транспортних тарифів

№0194

Закон України про вихід України з Протоколу про затвердження Положення про порядок організації і проведення спільних антитерористичних заходів на територіях держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Україна працює над формуванням міжнародної коаліції з метою повернення українських дітей-сиріт, яких утримує або примусово депортувала рф.

«У цій справі (поверненні дітей-сиріт – ред.) нам дуже важлива допомога світової спільноти. Наразі вже формується пул міжнародних лідерів, які висловили свою публічну підтримку такій коаліції. Серед них Урсула фон дер Ляєн, Матеуш Моравецький та інші. Також має бути посередник. Ним може бути будь-хто: Міжнародний Комітет Червоного Хреста, УВКБ ООН, ЮНІСЕФ тощо. Сподіваюся, що незабаром така платформа почне діяти», – сказала віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Вона нагадала, що держава-агресор незаконно утримує на тимчасово окупованих територіях і депортувала до рф 4396 дітей-сиріт.

  • Українська енергосистема не тільки витримала масовані російські ракетні атаки, а й продовжує відновлюватися і навіть розширюється.

Завдяки допомозі західних партнерів та героїзму наших енергетиків зараз держава повністю забезпечена електроенергією, і навіть має надлишок. Саме тому компанія «Укренерго» провела перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії в Молдову. У перспективі – напрямки на Польщу та Словаччину.

Доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах.

  • Центр національного спротиву (ЦНС) повідомляє, що місцеві жителі тимчасово окупованих територій відмовляються співпрацювати з ворогом, тому росіяни організували «відрядження» робітників рф у ці регіони.

«Більшість керівних посад в окупаційних адміністраціях та структурах майже відразу зайняли росіяни. Проте залишаються серйозні проблеми з працівників середньої ланки. Росіяни постійно шукають працівників серед місцевих, проте це не працює і окупанти мусять застосовувати значно важчий та ресурсно дорожчий процес "відряджень" на ТОТ працівників з рф».

  • Українська влада дбає про підтримку бізнесу й допомагає йому в отриманні доступних коштів.

За минулий тиждень кредити за урядовою програмою «Доступні кредити 5-7-9%» на 714 мільйонів гривень залучили понад 100 підприємств.

З початку року банки видали бізнесу 6,2 тисячі кредитів за цією програмою на 21 млрд грн.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • «Діра» у російському бюджеті за рік війни досягла розміру в 7 трильйонів рублів.

Зараз влада рф намагається залатати бюджет за рахунок бізнесу, у якого «попросили» в добровільно-примусовому порядку заплатити гроші в казну держави. Крім того, розглядається питання про збільшення податків для населення.

  • The New York Times пише, що витік секретних документів із Пентагону свідчить про те, що практично всі російські спецслужби перебувають під ковпаком американської розвідки.

Такого висновку NYT дійшла після аналізу понад 50 сторінок документів, які останніми днями розійшлися по соціальних медіа.

За оцінками аналітиків, у мережу потрапило близько 100 сторінок. Представники американських спецслужб вважають документи загалом справжніми, хоча принаймні в одному з них було виправлено цифри.

Серед джерел — Генеральний штаб; ГРУ, або зовнішня розвідка Міноборони; саме міністерство; Національний центр управління обороною). Також зазначається і про прослуховування розмов у Міністерстві оборони Росії завдяки засобам радіоелектронної розвідки.

  • Росіяни вважали, що тільки вони можуть атакувати, але після року війни страх у самій росії перед війною вже на їхній території постійно зростає.

Як повідомляють російські пропагандистські видання, губернатори Курської та Бєлгородської областей, що межують з Україною, вирішили скасувати військові паради на 9 травня, щоб «не провокувати противника» скупченням військових і техніки.

Другий важливий для рф фактор – це збільшення сухопутного кордону з НАТО, яким російське керівництво продовжує залякувати свій народ. Зараз військові рф почали «готуватися до оборони» на північному заході через вступ Фінляндії до Альянсу.

  • Російські опозиційні медіа пишуть, що колишня дружина путіна – Людміла Очеретная – збагачується на зубожінні росіян, зокрема й на війні, яку її колишній чоловік розв’язав в Україні.

Так, мікрофінансова організація Очеретної за рік збільшила прибуток на 140 млн руб.

Росіяни біднішають, тому активно беруть кредити, закредитованість досягла рекордного рівня – у воєнний рік фінансові компанії видали позик на рекордні 27 трлн руб.

Пов'язана з Очеретною фірма "КарМані" (CarMoney) за підсумками 2022 року заробила рекордні 391,3 млн руб ($4,8 млн). Її чистий прибуток зріс на 66% порівняно з мирним часом.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Німеччина надала Україні черговий пакет військової допомоги.

Як повідомляє Міноборони ФРН, для ЗСУ передали:

  • броньовані інженерні машини DACHS;
  • вантажівки Zetros;
  • мобільні антенно-щоглові системи;
  • дрони-розвідники;
  • патрони калібру 40 міліметрів.
  • Представник делегації Франції при ООН Александр Ольмедо виступив із заявою, що міжнародна спільнота продовжуватиме оборонну підтримку України на всіх законних підставах, незважаючи на грубі спроби Москви маніпулювати порядком денним в ООН, а також попри російські цинічні обвинувачення у начебто порушеннях чинних договорів.

«Якщо Україна сьогодні і потребує зброї, то це тому, що росія розпочала цю війну, тому що перед вторгненням розмістила на кордонах з Україною масиви військової техніки».

Дипломат нагадав, що саме росія порушує резолюції Радбезу, бо закуповує зброю у країн, які перебувають під міжнародним ембарго, зокрема, Ірану й Північної Кореї. Крім того, рф піддає бомбардуванням цивільне населення й інфраструктуру в порушення Міжнародного гуманітарного права.

Ольмедо назвав скликане росією засідання Ради Безпеки ООН з метою розгляду порушень міжнародних договорів щодо поставок зброї «грубою спробою маніпуляції».

  • Близько 80% поляків оцінюють відносини Польщі з Україною як добрі або дуже добрі.

Про це свідчать результати опитування SW Research для Rzeczpospolita.

На запитання, як поляки оцінюють нинішній стан відносин Польщі з Україною, 23,4% респондентів відповіли «дуже добре», ще 56,1% респондентів оцінили ці відносини добре.

Погано оцінюють відносини Польщі з Україною 4,7% респондентів. Ще 2,7% - дуже погано. 13,1% респондентів не мають думки з цього приводу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему