7 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 7 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 7 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Триває 408 доба широкомасштабної війни, яку веде рф з метою знищення нашої держави і нашого народу.

  • Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 14 авіаційних ударів, здійснив більш як 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби було відбито понад 40 атак противника.
  • У Східному угрупованні військ наголошують, що ситуація у Бахмуті складна. Російські військові намагаються захопити місто, але їм не вдається досягти стратегічного успіху й зазнає серйозних втрат.

Україна контролює ситуацію в місті й розуміє наміри росії.

  • Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що вибухи поблизу Мелітополя (селище Веселе) увечері 6 квітня пролунали у місці, де була зосереджена техніка і особовий склад окупантів – загарбники те все звозили упродовж 4 днів.

Ворог намагався це робити під час вимкненого мобільного зв’язку та інтернету у цьому селищі, щоб наші мешканці не могли нічого повідомити ЗСУ та спецслужбам. Але не вдалося це приховати.

Мер також нагадав, що цього ж тижня лунали вибухи в районі мелітопольського аеродрому. За його даними, за день до цього загарбники вертольотами звозили на аеродром багато свого надважливого вантажу.

«В одну ніч весь цей вантаж вибухнув. І його нема. І така ситуація вже другий тиждень поспіль. І це сіє паніку серед окупантів».

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, російські окупанти активно продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Запорізької та Херсонської областей, здійснюючи на людей психологічний та фізичний тиск. Зокрема, на блокпостах ворог обмежує пересування громадян України, які не отримали паспорти рф. Окупанти цілеспрямовано та навмисно обшукують транспортні засоби, фіксують усі особисті дані громадян, які не мають російських документів, погрожують забороною в’їзду в місто. Також ворог примушує листонош роздавати місцевому населенню бланки, в яких потрібно вказати відомості про наявність російського паспорта. Громадяни, які не мають ворожого паспорта піддаються постійним обшукам, залякуванням та примусу до отримання цього документа. Окупанти активно  погрожують примусовим виселенням з власних помешкань та конфіскацією приватної власності у разі відмови отримувати російський паспорт.

Водночас батькам школярів-випускників ворог погрожує відмовою в отримані дітьми свідоцтва про базову середню освіту.

Також загарбники примушують змінювати з українського на російські зразки свідоцтво про шлюб та свідоцтво про реєстрацію технічних засобів.

  • Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження окупантів.

Крім того, поблизу Мар'їнки, було знищено російський штурмовик Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії знищили склад боєприпасів ворога.

 

Станом на ранок 7 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 177 110 (+480) осіб,
  • танків - 3 633 (+2) од,
  • бойових броньованих машин – 7 016 (+3),
  • артилерійських систем – 2 722 (+8),
  • РСЗВ – 533 (+1),
  • засобів ППО – 281,
  • літаків – 306,
  • гелікоптерів – 292,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 291 (+4),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 587 (+13),
  • спеціальної техніки – 304 (+2).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни зазначають, що російські окупаційні війська зазнають великих втрат на Донбасі. Лише протягом минулого тижні біля Авдіївки було ліквідовано чотири тисячі солдатів армії рф.

Цей особовий склад раніше проходив навчання в Білорусі для посилення лінії Авдіївка-Мар'їнка.

  • Очікування контрнаступу Сил оборони України суттєво погіршує морально-психологічний стан у рядах російських окупантів.

Зокрема у березні 2023 року до українського державного проекту «Хочу жить» надійшло понад 3 000 заявок. Це вдвічі більше за попередні щомісячні показники.  

Крім цього, військова розвідка України також повідомила, що окупанти почали активніше здаватися у полон безпосередньо на полі бою.

  • Видання Forbes підрахувало, що від початку повномасштабного вторгнення росія випустила по Україні 4 750 ракет загальною вартістю близько 16 млрд доларів.

За 13 місяців рф застосувала проти нас 2 475 ракет великої дальності, вартістю 12,5 мільярда доларів, а також близько 2 300 ракет малої дальності за 3,5 мільярда доларів.

«Обстріли України стали однією з найдорожчих ракетних кампаній в сучасній історії. Але, на відміну від операцій США та союзників, вони не дали відчутної переваги для РФ на полі бою та не стали ефективними для руйнування економіки України».

Зараз в агресора немає можливості й далі масово виробляти цей ракетне озброєння, що пов'язується насамперед із введенням антиросійських санкцій.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

Учасники заслухали доповідь про оперативну обстановку на основних напрямках фронту. Крім того, начальник головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов розповів про ймовірні дії ворога в найближчий період.

Члени Ставки детально розглянули перебіг формування та укомплектування озброєнням нових бригад. Також було приділено увагу рівню підготовки особового складу.

Окремо учасники засідання зупинилися на заходах із запобігання витоку інформації стосовно планів сил оборони України.

  • У Головному управлінні розвідки заявили, що злиті в мережу так звані «засекречені військові документи» про плани ЗСУ – підробка та спецоперація російських спецслужб.

«Останні десятиліття найуспішніші операції російських спецслужб проходили в фотошопі. З попереднього аналізу цих матеріалів ми бачимо брехливі цифри по втратах з обох сторін. Частина інформація явно зібрана з відкритих джерел».

У ГУР додали, що контрнаступ буде, і головні плани ворог побачить і відчує на полі бою. Розвідка припускає, що росіяни могли підробити документи, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні.

Загалом поширення цього фейку – це чергове підтвердження, що після розпаду СРСР російська розвідка деградувала настільки, що єдиний спосіб відмитися від "солсберівських пригод", "триденних планів" та інших провалів – це фотошоп та "віртуальні псевдозливи".

Зараз Росія шукає будь-які способи перехопити інформаційну ініціативу, спробувати вплинути на сценарні плани контрнаступу України та налякати своєю «обізнаністю».

  • МЗС України у відповідь на пропозицію президента Бразилії передати росії Кримський півострів, заявило, що Україна не торгує своїми територіями.

Немає жодної юридичної, політичної чи моральної причини, чому Україна має поступатися хоча би сантиметром української землі.

При цьому в МЗС нагадали українську позицію: будь-які посередницькі зусилля задля відновлення миру в Україні мають базуватися на повазі до суверенітету та повного відновлення територіальної цілісності України відповідно до принципів статуту ООН.

  • Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою затвердив порядок функціонування Національного центру резервування державних інформаційних ресурсів.

Мета установи – убезпечення та збереження критично важливої інформації, яка стосується як наших державних органів та підприємств, так і громадян"

  • Місцеві бюджети в першому кварталі наростили податкові надходження на 20%. Загалом за перший квартал року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 103,8 мільярда гривень, що на 17,1 мільярда гривень більше, ніж в аналогічний період торік.

Вагомий приріст доходів зафіксували у Житомирській (+61%), Чернігівській (+58,4%), Закарпатській (+53,3%), Волинській (+48,2%), Черкаській (+46,1%), Львівській (+43,6%), Рівненській (+42,4%), Чернівецькій (+42%) областях.

  • Упродовж 11 місяців функціонування фандрейзингової платформи UNITED24 на допомогу Україні зібрано понад 300 млн доларів, пожертви надходять із більш як 110 країн.

«Україна відчуває підтримку всього світу у боротьбі за свободу та незалежність. Дякуємо!», - зазначив Президент Володимир Зеленський.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Курс російського рубля стрімко падає і зараз він опустився до найнижчого значення упродовж року після того, як росія почала повномасштабне вторгнення в Україну.

У п'ятницю вранці на московській біржі курс російської валюти впав до 82 рублів за долар США, курс євро перейшов позначку 90 рублів. 

Трейдери кажуть, що падіння рубля пов’язане з кількома чинниками, зокрема зниженням цін на нафту у березні, що скоротило прибутки бюджету рф, та виходом західного бізнесу з росії після вторгнення до України. При цьому падіння продовжується, що сіє паніку серед населення.

Очевидці вже виставляють в мережі відео величезних черг в обмінники. Росіяни не вірять владі й не вірять у власну банківську систему й валюту, тому намагаються якомога швидше перевести рублі в долари або євро. 

  • У росії підбивають підсумки першого кварталу 2023 року і першого року повномасштабної війни. Офіційні джерела переконують, що все під контролем, і підстав для паніки немає.

Водночас експерти кажуть, що економіка рф поки ще зберігає запас міцності, однак він суттєво виснажується.

Зокрема, за підсумками перших двох місяців 2023 року ВВП рф зменшився на 3,2%.

  • Головне управління розвідки Міноборони України заявляє, що населення рф позбавлене будь-яких легітимних засобів боротьби, і в країні з’являються групи активістів, готові до збройного опору проти чинного режиму.

«Ситуація в самій росії стає все більш напруженою. З’являються місцеві групи активістів, які готові до тепер уже збройного опору проти внутрішньої окупації, якою вони вважають владу путіна і його режиму, і в такий спосіб готові захищати власні права, оскільки влада путіна позбавила населення самої російської федерації до будь-яких легітимних засобів боротьби. І іноагенти, і тюрми, і замахи, і напади – це той режим терору, в якому росіяни давно живуть,.. не всі хочуть із цим миритися».

  • У ГУР наголошують, що поневолені народи рф потроху пробуджуються, адже вони усвідомлюють, що росія їх використовує як гарматне м'ясо, в тому числі й у війні проти України.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європарламент схвалив більш суворі правила, які допоможуть боротися з обходом санкцій, фінансуванням тероризму та відмиванням грошей.

У Європарламенті зазначають, що, згідно з новими заходами, банки, менеджерів активів та криптоактивів, агентів з нерухомості та віртуальної нерухомості та професійні футбольні клуби високого рівня зобов'яжуть перевіряти особи своїх  клієнтів. Тепер зазначені організації повинні встановлювати ризики відмивання грошей та фінансування тероризму та передавати інформацію до центрального реєстру.

  • ЮНІСЕФ передав Україні 70 автомобілів для надання медико-соціальної допомоги родинам з дітьми до трьох років у межах програми "Турбота з народження вдома".

Машини отримають 65 центрів надання первинної медико-санітарної допомоги в 11 областях.

  • Лідери Франції та Китаю – Еммануель Макрон і Сі Цзіньпін – за підсумками переговорів у китайському місті Гуаньжчоу опублікували спільну заяву, в якій засудили ядерну ескалацію та закликали до відновлення миру в Україні.

У спільній заяві Макрон та Сі підкреслюють свою роль як постійних членів Ради безпеки ООН та прихильність до вирішення розбіжностей і суперечок «мирним шляхом через діалог і консультації».

  • Європейські медіа повідомляють, що Польща і країни Балтії запропонували включити в 11-й пакет санкцій сферу атомної енергетики росії.

Документ пропонує індивідуальні санкції для членів правління «Росатому», заборону на укладання нових контрактів з компанією, заборону на інвестиції в російський ядерний сектор і заборону на імпорт російського збагаченого урану.

Автори документа стверджують, що країни ЄС останнім часом все одно відмовляються від співпраці з рф у ядерній сфері.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали