4 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 4 квітня 2023 року

Найголовніші новини 4 квітня 2023 року

Триває 405 доба героїчної боротьби українського народу у війні, яку розв’язала проти нашої держави росія.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом доби було відбито понад 45 ворожих атак. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

  • Як повідомили Повітряні сили ЗСУ, сьогодні вночі росіяни атакували Україну з півдня. Було зафіксовано до 17 пусків дронів-камікадзе Shahed-136/131, 14 із них – знищено.
  • Сили оборони Таврійського напрямку зазначають, що російським окупаційним військам бракує логістики, щоб розгорнути бойові дії по всій лінії фронту.

«Якщо ворог розтягне наступальні дії по всій лінії фронту, то йому не вистачить логістики. Противнику вже не вистачає логістики на 4-х основних напрямках, де він атакує. Якщо ще Запорізький напрямок (підключити), то ворог взагалі не зможе постачати ні боєприпаси, ні пальне. Проблема з цим уже відчутна, так з’явилась сьогодні інформація, що в Маріуполі ворог після численних попадань (ЗСУ) по складах боєприпасів та паливо-мастильних матеріалів почав вивозити з Маріуполя техніку, боєприпаси… Це призведе до ускладнення логістичних поставок боєприпасів, паливо-мастильних матеріалів і ремонту техніки».

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, російські окупанти продовжують грабувати мирне населення, привласнюючи особисте житло мирних громадян України. Так, у місті Старобільськ Луганської області, так звана окупаційна «влада» використовує представників комунальних служб для заселення військовослужбовців російських окупаційних військ в квартири та будинки, що тимчасово залишили громадяни України. Такі дії відбуваються під виглядом профілактичних перевірок показників лічильників комунальними службами.

Також, почастішали випадки вивезення мирних громадян у невідомому напрямку без жодних пояснень після вибіркових перевірок мобільних телефонів. 

  • Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 4 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 175 690 (+530) осіб,
  • танків - 3 627 (+8),
  • бойових броньованих машин – 6 999 (+6),
  • артилерійських систем – 2 697 (+3),
  • РСЗВ – 528 (+1),
  • засобів ППО – 280,
  • літаків – 306,
  • гелікоптерів – 291,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 277 (+15),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 562 (+9),
  • спеціальної техніки – 298.

 

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони України заявили, що так званий «великий наступ» росіян виявився «пропагандистською аферою», однак Кремль не відмовляється від своїх стратегічних цілей.

«Великий наступ мав налякати і дезорієнтувати Україну, союзників, партнерів, але в результаті ключові події зосередились, як і повідомляла українська розвідка, на Донбасі. Завдання, які Кремль ставив перед окупаційним корпусом, – це вихід на адмінкордон і повна окупація Донецької і Луганської областей. Ми бачимо, що в черговий раз ці завдання і терміни провалені».

Головною причиною цього провалу у ГУР вважають героїчний спротив Сил оборони. Також на результат вплинула і санкційна політика.

«Найкраща частина російської армії вже знищена після 24 лютого 2022 року на території України. Те саме стосується найкращої частини техніки і озброєння».

Водночас розвідка наголошує, що у рф залишається чималий мобілізаційний потенціал, багато старих зразків озброєння та певна можливість виробництва зброї.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, обговоривши необхідність підготовки наступного пакета санкцій проти рф.

Також сторони говорили про майбутні спільні заходи.  

«Подякував за участь у Бучанському саміті, обговорили майбутні спільні міжнародні заходи. Торкнулися інших питань підтримки України, зокрема необхідності підготовки 11-го пакету санкцій, та прогресу у виконанні рекомендацій Єврокомісії».

Також сьогодні Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, під час якої сторони докладно обговорили ситуацію на полі бою та подальші безпекові потреби України.

  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що кошти від МВФ будуть спрямовані на фінансування пріоритетних видатків, зокрема пенсій, соціальних виплат, зарплат учителів та лікарів.

«МВФ затвердив програму фінансування для України на $15,6 млрд. Учора перший транш у розмірі $2,7 млрд уже надійшов до держбюджету. Ці кошти одразу спрямуємо на фінансування пріоритетних видатків».

  • На окупованому Донбасі місцеві жителі повідомляють про комунальний колапс. У деяких містах води практично не буває. Дуже важка ситуація в Алчевську, хоча він розташований неподалік від Сіверського Дінця й перебуває на віддалі від лінії фронту. Жителі міста збирають і топлять сніг, щоб використати цю воду як технічну для туалету.

Обіцяючи жителям України рай «русского міра», росіяни забули попередити, що насправді перетворюють на смітник усі міста й села, до яких можуть дотягнутися.

  • В Україні створять окрему структуру – Державний центр гуманітарного розмінування, яка дасть можливість краще скоординувати всю роботу в цій галузі.

Центр братиме участь у плануванні заходів протимінної діяльності та забезпечить роботу системи управління якістю розмінування. Представники центру також будуть брати активну участь у співробітництві з нашими міжнародними партнерами.

Україна зараз створює широку коаліцію країн, які допоможуть зробити так, щоб процес розмінування не тривав десятиліття.

  • Члени Координаційного штабу з питань проведення обов’язкової евакуації населення підтримали рішення Донецької ОВА про оголошення обов’язкової евакуації 126 дітей із 21 населеного пункту Донеччини, де безпекова ситуація залишається критичною.

В області працює 5 евакуаційних екіпажів поліції «Білі янголи». Вони забезпечують безпечне вивезення дітей на броньованих автомобілях.

Евакуйовані діти в супроводі одного з батьків або ж законного представника будуть забезпечені безкоштовним прихистком, соціальними гарантіями, гуманітарною допомогою і психологічною підтримкою.

  • Уряд припинив дію двосторонньої Угоди між урядами України та білорусі про співробітництво у галузі туризму.

Документ був підписаний у Мінську в 2006 році.

  • До переліку спонсорів і причетних до розв'язаної росією війни вже внесли 24 тисячі осіб.

Як заявив голова НАЗК Олександр Новіков, в Україні створено найбільшу у світі базу даних причетних до війни, на яких накладено санкції.

Окремою частиною цього проекту є міжнародний реєстр спонсорів війни, до якого зараховано міжнародні компанії, що досі працюють у росії.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • «Геніальна» стратегія Кремля проти розширення НАТО спрацювала з точністю до навпаки проти самої Москви.

Сьогодні Фінляндія офіційно стала членом Альянсу. До вторгнення рф в Україну сухопутний кордон росії з державами-членами НАТО складав 1215 км, а тепер він дорівнює 2600 км.

Російські чиновники уже скаржаться й заявляють, що таке розширення нібито є зазіханням на безпеку рф.

Однак вони забувають назвати ім’я того «великого геополітика», завдяки якому були так «успішно» відсунуті кордони Альянсу від росії.

Росіяни мають чітко усвідомлювати, що розширення НАТО – це не рух проти росії, це намагання цивілізованих держав убезпечити себе від божевільного сусіда, саме існування якого загрожує всім довкола. Найкраще підтвердження цьому - розв’язана рф війна проти України, захоплення з 2014 року наших територій, знищення нашої культури, мови, ідентичності, міст і сіл. Жодна нормальна держава цього не захоче, тому й намагається сховатися під «парасольку НАТО», під якою зрештою буде й Україна.

Показово, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сьогодні нагадав, що вступ Фінляндії до НАТО став реакцією на те, як діяла росія, а не навпаки.

  • Російський рубль продовжує падіння відносно долара та євро. Сьогодні курс рубля зріс до максимальних значень із квітня минулого року, і це попри зростання цін на нафту.

Курс долара на торгах сягав 79,5 рубля, курс євро – 86,4 рубля. Це рекордні показники за останній рік.

Експерти називають кілька причин послаблення рубля: нестача валюти у росії, зменшення доходів від експорту, закінчення податкового періоду, вихід західного бізнесу з росії.

  • путін офіційно визнав, що санкції вже не йдуть на користь росії, економіка рф та окремі її галузі опинилися в «епіцентрі санкційної блокади».

Кремлівський диктатор зазначив, що санкції збережуться надовго, тому треба рухатися до «повної суверенізації», щоб 100% необхідного робити своїми силами.

Біда тільки в тому, що більшість росіян за рік війни на власному досвіді переконалися, що економіка рф не здатна працювати самостійно й без товарів із Китаю вона повністю розвалиться.

  • Війна в Україні загострює певні проблеми російського суспільства й виводить їх на новий рівень. Так, у Москві велика група ініціативних громадян категорично виступила проти мусульман, їхньої релігії та планів будівництва найбільшої мечеті в Європі.

Після протестів і запису відеозвернення із закликом не допустити будівництво, до протестувальників звернулися кадировці, які зараз воюють в Україні. Вони пообіцяли жорстко розібратися з противниками мусульманства. 

Сьогодні в мережі з’явився запис російських військових, які зі зброєю в руках заявили, що готові дати відсіч кадировцям і підтримують протести проти будівництва мечеті в Москві.

Фактично зараз є всі підстави стверджувати, що суперечності між різними групами впливу в рф зростають, зокрема й на релігійному ґрунті. Тоталітарна держава, на відміну від демократії, не має можливості уникнути конфлікту, і його загострення – тільки питання часу.

  • Британська розвідка допускає, що у рф працюють над створенням нових приватних військових компаній, які моли б стати альтернативною «групі Вагнера» у війні проти України.

На думку аналітиків, у Москві оцінили «зручність» використання у війні проти України ПВК, оскільки це створює менше жорстких лімітів з виплатами і такі структури є ефективнішими, ніж регулярна армія.

Однак через серйозну напругу між російським Міноборони і ватажком «вагнерівців» Євгенієм Пригожиним останнього хочуть усунути від війни. 

«Керівництво рф напевно вважає, що суспільство буде легше сприймати великі втрати серед найманців ПВК, аніж у регулярній армії». 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $2,6 мільярда.

До пакета увійшли:

  • додаткові боєприпаси для ЗРК Patriot;
  • додаткові боєприпаси для HIMARS;
  • артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
  • мінометні снаряди калібру 120 мм;
  • танкові боєприпаси калібру 120 мм і 105 мм;
  • боєприпаси калібру 25 мм;
  • Приблизно 400 гранатометів і 200 тис. боєприпасів;
  • 11 тактичних автомобілів для підйому техніки;
  • 61 паливозаправник;
  • 10 вантажівок і 10 причепів для перевезення важкої техніки;
  • запчастини та інше польове обладнання.
  • додаткові боєприпаси для зенітно-ракетних систем NASAMS;
  • 9 вантажівок з безпілотними літальними системами;
  • 10 мобільних реактивних систем з лазерним наведенням;
  • три РЛС повітряного спостереження;
  • зенітні боєприпаси калібру 30 мм і 23 мм;
  • артилерійські снаряди калібру 130 мм і 122 мм;
  • 122-мм ракети ГРАД;
  • 120-мм і 81-мм мінометні системи;
  • мінометні снаряди калібру 120 мм, 81 мм і 60 мм;
  • танкові боєприпаси 120 мм;
  • системи Javelin;
  • протиброньові ракети;
  • високоточні авіаційні боєприпаси;
  • Приблизно 3600 одиниць стрілецької зброї та понад 23 000 000 набоїв до стрілецької зброї тощо.

Також повідомляється про фінансування навчання, обслуговування і підтримки озброєння.

  • Уряд Норвегії запровадив новий пакет санкцій проти росії та її режиму.

До санкційного списку потрапили 87 фізичних та 34 юридичні особи. Загалом Норвегія вже ввела санкції проти 1678 фізичних та юридичних осіб з рф.

  • Уряд Нідерландів оголосив про виділення першого у 2023 році комплексного пакета допомоги Україні на загальну суму у 274 мільйони євро.

180 мільйонів євро призначені на гуманітарну допомогу, сільське господарство та відновлення, а решта 94 млн євро – на нелетальну підтримку українських ЗСУ, боротьбу з безкарністю та збереження культурної спадщини.

  • Північноатлантичний альянс не зацікавлений у «заморожуванні» ситуації на полі бою в Україні. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

«Я був би обережний щодо ймовірності такого сценарію. Вважаю, наша відповідальність в тому, щоб переконатися, що цього не трапиться, щоб максимізувати ймовірність того, що до цього не дійде».

«Те, чого ми б хотіли, – це бачити Україну, яка здатна звільнити більше землі, відкинути війська президента путіна, і тоді це може створити умови для якихось переговорів».

За словами Столтенберга, головний виклик у тому, що ця війна стала війною на виснаження. Зараз відбувається битва логістики, доставки боєприпасів, зброї та припасів на лінію фронту.

«Зараз ми також наполегливо працюємо над збільшенням виробництва, щоб гарантувати, що зможемо продовжувати підтримувати Україну, оскільки робити це надалі надзвичайно важливо».

  • Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію, де засудила порушення росією прав людини в Україні, зокрема депортацію дітей із тимчасово окупованих територій.

Резолюція, співавторами якої стали 13 членів Ради ООН з прав людини включно з Україною та ще понад півтора десятка держав-членів ООН, що не входять до Ради, «засуджує найрішучішим чином порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, спричинені агресією проти України з боку рф».

Окремо в документі міститься заклик до росії припинити незаконне примусове переміщення та депортацію цивільних осіб та інших осіб, які перебувають під захистом, в межах України або до рф відповідно, зокрема дітей.

Також від Москви вимагають надати гуманітарним організаціям «безперешкодний, негайний, тривалий і безпечний доступ» до вже депортованих українців, а також достовірну й вичерпну інформацію про їхню кількість і місцеперебування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали