2 Квітня 2023
Новини

«Моджахед» – на щиті: все, що відомо про полеглого Даниїла Ляшука

«Моджахед» – на щиті: все, що відомо про полеглого Даниїла Ляшука

У боях за Україну загинув білоруський доброволець-мусульманин Даниїл Ляшук із позивним «Моджахед».

У релігійній організації «Іслам в Україні» розповіли, що боєць був смертельно поранений на Бахмутському напрямку.

Даниїл Ляшук народився у місті Брест, що у Білорусі. З дитинства займався спортом, зокрема бойовими мистецтвами. У 12 років захопився музикою та почав записувати власні треки.

У 14 років переїхав до Криму, де здобув освіту моряка у СевНТУ в Севастополі.

Після анексії Криму у 2014 році прийняв рішення воювати на боці України та став до лав добровольчого батальйону, що діяв на сході України в зоні ООС (АТО). 19 січня 2015 під час бойових дій у районі станиці Луганської отримав тяжке поранення.

У 2015 році Даниїл Ляшук був затриманий у кримінально-політичній справі проти батальйону "Торнадо". Йому були представлені звинувачення у низці важких злочинів, які той відкидав. Також у своїх подальших інтерв’ю Даниїл Ляшук наголошував, що не знав про кримінальні мотиви Руслана Онищенка (колишній командир батальйону "Торнадо") та його заробітки на контрабандних потоках.

Закиди голови військової прокуратури, що називав Ляшука "найжорстокішим і найнебезпечнішим бійцем батальйону", Даниїл також спростовував, називаючи політично заангажованими.

Звільнення з-під арешту та подальша військова служба

У червні 2021 року Даниїл Ляшук був звільнений за рішенням суду. Цей факт Даниїл, зокрема, називав одним з доказів його непричетності до кримінальних звинувачень. Також Ляшук тоді заявляв, що не підтримує зв’язки з колишнім командиром "Торнадо", Русланом Онищенком.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України 24 лютого 2022 року Даниїл Ляшук знову пішов на фронт. Захищав Київ та передмістя Києва, як доброволець.

Навесні 2022 року брав участь у боях за Харків. У липні 2022 року офіційно вступив до лав ЗСУ. Був направлений на захист Миколаївщини. Проводив диверсійні роботи на території окупованої Херсонській області.

Друге тяжке поранення

У серпні 2022 року під час виконання бойового завдання "Моджахед" отримав друге тяжке поранення живота, легень та печінки. Попри це, разом зі своєю групою військовий зміг взяти у полон двох російських солдатів.

Після низки операцій та реабілітації Даниїл Ляшук знову пішов захищати Україну, одночасно займався волонтерством і музикою.

Актор і громадський діяч Станіслав Домбровський розповів, що тіло Даниїла Ляшука вже забрали й відправлять до Білорусі на похорон.

Спогади про військового

Ігор Лаченков, відомий для багатьох як Лачен, написав у своєму твітері допис про "Моджахеда".

«Всі, хто тебе знав – знають, що ти був дуже доброю, відважною та щирою людиною, з власною честю.

Ти був справжнім воїном, не дивлячись на два важких поранення за час повномасштабної ти знов повернувся на передову. Ти мені завжди казав, що найстрашніше для тебе – це випасти зі строю. Зараз ти в ньому навічно», – написав він.

Лачен наголосив, що Даниїл не отримав громадянство України, про яке так мріяв, тому він вимагає надати його військову хоча б посмертно. Також він додав, що "Моджахед" загинув як воїн.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, загибель
В тему

Останні матеріали