1 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 31 березня 2023 року

Найголовніші новини  31 березня 2023 року

Триває 401 день широкомасштабної війни росії проти нашої держави й нашого народу.

  • Протягом доби противник завдав 5 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснив більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Не маючи бажаних результатів на полі бою, ворог продовжує цинічно тероризувати мирних громадян нашої країни. Сьогодні рф завдала чергового ракетного удару по цивільних об’єктах міста Запоріжжя та інших населених пунктів України, застосувавши балістичні ракети.

Для авіаційних ударів противник також задіяв 6 ударних БпЛА типу «Шахед-136» - усі вони були знищені нашими захисниками.

У ніч на 31 березня росіяни задіяли 10 безпілотників типу «Шахед» для повітряної атаки на Україну, 9 із них сили протиповітряної оборони збили.

Також, за інформацією українського командування, противник, застосувавши ЗРК С-300, здійснив вночі 9 ракетних пусків по цивільній інфраструктурі Харкова.

Ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом цієї доби підрозділами Сил оборони України було відбито понад 30 атак противника. Найзапеклішими залишаються бої за населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.
  • Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський заявив, що на деяких ділянках фронту в районі Бахмута російські окупанти помітно нервують, а людей для штурмів у них дедалі менше.

Незважаючи на постійні артилерійські обстріли, українські військові навчилися взаємодіяти з підрозділами РЕБ, швидко виявляти малорозмірні та малопомітні ворожі БПЛА у повітрі та точно їх вражати. Крім того, ППО Сухопутних військ знищує ворожі боєприпаси дрони типу «Ланцет», за допомогою яких росіяни полюють на українську артилерію.

Командувач також наголосив, що Сили оборони продовжують захищати Бахмут, завдаючи великих втрат ворогу на Сході.

«На деяких ділянках ворог помітно нервує, бо час грає проти них, а людського ресурсу для штурмів наших позицій залишається менше. Злагодженість дій та стійкість наших воїнів забезпечують виконання завдань, ламають бойовий дух ворога, зривають його плани».

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, продовжується тенденція збільшення випадків втечі груп особового складу противника з підрозділів та військових частин. Так, у Старобільському районі тимчасово окупованої території Луганської області, окупанти розшукують 50 військовослужбовців, які дезертирували.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 8 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, склад пально-мастильних матеріалів, 2 зенітно-ракетних комплекси, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, а також станцію радіоелектронної боротьби.

 

Станом на ранок 31 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 173 360 (+460) осіб,
  • танків - 3 615 (+5),
  • бойових броньованих машин – 6 977 (+3),
  • артилерійських систем – 2 675 (+4),
  • РСЗВ – 526,
  • засобів ППО – 278,
  • літаків – 306,
  • гелікоптерів – 291,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 248 (+9),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 521 (+3),
  • спеціальної техніки – 294 (+3).

 

  • Британська розвідка стверджує, відновлення арсеналу контрбатарейних радарів буде важким завданням для росії, оскільки ці системи залежать від поставок високотехнологічної електроніки, які потрапили під санкції.

Упродовж війни обидві сторони спрямовували свої зусилля на нейтралізацію контрбатарейних радарів супротивника. Ці системи відносно нечисленні, але є значним мультиплікатором сили. Вони дозволяють командирам швидко виявляти ворожу артилерію і завдавати по ній ударів.

Однак, оскільки ці системи мають активну електромагнітну сигнатуру, вони вразливі до виявлення і знищення. росія втратила щонайменше шість ЗРК "Зоопарк-1М" і, ймовірно, в Україні залишилася дуже обмежена їх кількість.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський прибув до Бучі у річницю її звільнення. Також туди приїхали президентка Молдови Майя Санду, глава уряду Словаччини Едуард Гегер, прем’єр Словенії Роберт Голоб, прем’єр Хорватії Андрей Пленкович.

Володимир Зеленський наголосив, що вже минув рік, як російських окупантів вигнали з Бучі. На вулицях міста світ побачив російське зло без маскування. Кремль хотів принести це й на інші вулиці України та світу. Однак український народ зупинив загарбників.

Президент вручив Бучі відзнаку «місто-герой». Він не сумнівається, що людяність переможе, однак світ повинен пам'ятати кожне українське місто, яке веде боротьбу з ворогом.

  • Президентка Молдови Мая Санду під час відвідин Бучі в річницю деокупації закликала до правосуддя над росіянами, які вчинили воєнні злочини в Україні.

«Демократичні держави повинні працювати разом, щоб було проведено розслідування щодо тих, хто вчинив ці жорстокі дії, і щоб вони були покарані. Злочини повинні мати наслідки. Злочини проти людства повинні мати важкі наслідки. Ми повинні зробити це заради тих, хто загинув, хто став тимчасово переміщеною особою».

  • У перемогу України в розв’язаній росією війні вірять 93% українців. Такі дані соціологічного дослідження оприлюднив Центр Разумкова.

«Загалом 93% українців вірять у перемогу України у цій війні. З них 79,5% впевнені в цьому і 13,5% відповіли, що скоріше так, тобто вони швидше схиляються до цієї думки».

Щодо термінів, коли настане перемога України, то громадяни демонструють помітний оптимізм, половина опитаних вважає, що вона наступить до кінця року, чверть опитаних - через один-два роки, 7,5% - через три-п’ять років і 1% вважають, що вона настане не раніше, ніж через п’ять років, інші опитані зазначили, що їм складно відповісти.

Також згідно з опитуванням, змістилась громадська думка щодо бачення перемоги в бік, що саме знищення російської армії та сприяння розпаду в середині рф є перемогою.

«Якщо в серпні 2022 року таку відповідь давали 20,5%, у грудні 2022 року - 22,5%, то в цьому опитуванні вже 31% респондентів дали таку відповідь».

  • Офіс Генпрокурора України разом із Міжнародним кримінальним судом створять робочі групи для підготовки кримінальних проваджень для передачі їх до суду Гааги.

Про це на конференції U4J повідомив голова МКС Карім Хан. Він зазначив, що МКС буде видавати нові ордери на затримання російських високопосадових злочинців.  

Голова МКС також закликав вище керівництво рф повернути депортованих дітей до України або через треті країни, виконуючи відповідні міжнародні конвенції.

  • Кабмін спростив процедуру низки товарів подвійного призначення, необхідних для фронту для відсічі рф чи в якості комплектуючих для виробників української зброї, зокрема, системи зв’язку та захисту інформації.

Зокрема, до списку товарів додали:

  • системи зв’язку;
  • телеметричне обладнання;
  • системи захисту інформації;
  • відповідне програмне забезпечення і технології.
  • В Україні розпочалася посівна кампанія на підконтрольних територіях. Сівбу ярих культур розпочали всі області.

Як повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства, всіма категоріями агрогосподарств уже посіяно зернових та зернобобових культур на площі 500 000 га. Зараз активно сіють яру пшеницю, ячмінь, горох, овес, соняшник.

  • Кабінет Міністрів ухвалив рішення, що українські спортсмени бойкотуватимуть турніри, на яких будуть представлені спортсмени з рф чи Білорусі.

Це рішення стало відповіддю українського уряду на оновлені рекомендації Міжнародного олімпійського комітету щодо участі в змаганнях атлетів з росії та Білорусі.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін затвердив оновлену концепцію основних напрямів зовнішньої політики росії. Поки армія рф убиває мирних жителів в Україні, у документі розповідають казки про «добросусідство».

Росіяни заявляють, що логіка документа відбиває зміни на зовнішньополітичному контурі після 24 лютого. Стверджується, що головна мета росії в ближньому зарубіжжі – перетворення регіону на зону миру, добросусідства і процвітання.

Як виглядає російська «зона миру», українці відчули на собі – це зруйновані цілі міста й села, тисячі будинків й десятки тисяч убитих мирних жителів, закатовані безневинні люди, насильницька паспортизація і тотальне мародерство російської армії.

Фактично путінський режим вчергове намагається реанімувати байку про «братні народи», хоча насправді оновлена концепція – це підтвердження того, що окупанти не збираються зупиняти свою загарбницьку політику, прикриваючись заспокійливими словами про мир.

  • Путінська геополітика стає дедалі геніальнішою. Оголосивши війну проти України як боротьбу проти розширення НАТО, путін отримує дедалі більше розширення Альянсу.

Навіть ті держави, які раніше дотримувалися нейтралітету, бояться навіженого сусіда з «ядерною дубиною» і шукають притулку в колективній безпеці.

Після того, як усі країни, включно з Туреччиною та Угорщиною, схвалили вступ Фінляндії до НАТО, сухопутний кордон НАТО з Росією зріс майже на 1300 кілометрів.

  • росія суттєво виснажена війною в Україні й через різних своїх маріонеток намагається нав’язати світу ідею про необхідність «перемир’я». Сьогодні самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко виступив із посланням білоруському народу і парламенту, в якому закликав «припинити бойові дії та оголосити перемир'я без права переміщення, перегрупування військ з обох боків».

Така ініціатива «миротворця» виглядає дивно й навіть комічно, адже припинення вогню означатиме «право» росії залишитися на окупованих територіях України. А цього категорично не можна допустити.

До того ж Україна має право переміщувати на своїй території війська й техніку так, як вважає за потрібне.

Загалом же заява Лукашенка може свідчити й про те, що росія справді побоюється контрнаступу ЗСУ й відчуває близьку масштабну поразку, тому й намагається будь-якими способами отримати передишку для накопичення засобів.

  • Вслід за «Сбербаком» російський МТС-Банк втратив ліцензію для роботи в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Центробанк ОАЕ відкликає дозвіл на операції у банку мільярдера Володимира Євтушенкова «з метою дотримання санкцій». Таким чином російських банкірів почали активно виганяти з облюбованої російськими багатіями країни.

  • В Аргентині почали масово відмовляти росіянам у продовженні туристичного перебування. Десятки російських туристів змушують виїхати під загрозою депортації.

Також зазначається, що міграційна служба відмовляє росіянам у видачі дозволу на проживання.

Громадян держави-терориста тепер не хочуть бачити в жодній із цивілізованих держав світу, адже своїм мовчанням за кордоном і в самій рф росіяни дають путінському режиму мовчазну згоду на злочини в Україні.

За більш ніж рік повномасштабної війни росіяни за межами рф так і не спромоглися організувати пікети своїх посольств, масові акції протесту з вимогою припинити неспровоковану агресію проти України. Мовчать навіть російські так звані «ліберали», і це ще більше розв’язує руки Кремлю.

  • У березні серед росіян знизилася підтримка дій армії росії в Україні, більше за інших «за» виступають літні люди, які дізнаються новини з телебачення.

Як повідомляє російський Левада-центр, згідно з результатами опитування, 41% безумовно підтримують дії армії РФ в Україні (у лютому – 48%), 31% скоріше підтримують (у лютому – 31%). Не підтримують – 20% (у лютому – 17%).

  • Уряд рф констатував продовження спаду економіки й заявив, що росія входить у довгострокову рецесію.

Російський ВВП зменшився на 3,2% за січень-лютий. Обіг роздрібної торгівлі впав до мінімуму за 12 років.

При цьому уряд росії вирішив рятувати економіку країни за рахунок заощаджень простих громадян. Для цього влада розробила план масштабного залучення заощаджень для фінансування довгострокових інвестицій держави.

Багато хто в рф уже сприйняв цю інформацію як знак, що треба забирати гроші з банків, поки держава не експропріювала їх.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • До держбюджету України надійшов пільговий кредит від Канади у розмірі 2,4 мільярда канадських доларів (1,8 млрд дол. США).

Кошти надано через механізм адміністративного рахунку МВФ, вони будуть спрямовані на фінансування пріоритетних видатків Держбюджету й дозволять підтримати громадян України в умовах війни та наблизити перемогу України.

  • Міністерство економіки, торгівлі та комерції Японії розширило список товарів, заборонених до експорту в росію.

Йдеться про заборону на експорт до росії сталі, алюмінію та літаків, включаючи безпілотники.

Крім цього, також японським компаніям забороняється експортувати в росію широкий спектр промислових товарів, таких як будівельна техніка, суднові двигуни, випробувальне обладнання та оптичні пристрої.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц у річницю визволення Бучі від російських окупантів заявив, що росія не переможе у війні з Україною.

Шольц зауважив, що звірства у Бучі рік тому показали усьому світу, що означає війна, яку провадить путін.

«Ці кадри випалені й у моїй пам'яті. Ці злочини не повинні залишитися безкарними. Ось чому ми єдині у підтримці України. росія не переможе!».

  • Група із 65 українських солдатів завершила навчання на системах протиповітряної оборони Patriot на базі Форт-Сіллі у штаті Оклахома й вирушила до Європи для взаємодії з побратимами, які проходять навчання в Європі.

Як заявили в Пентагоні, також найближчим часом очікується завершення навчання групи з понад 4000 українських солдатів у складі двох бригад, одна з яких оснащена БМП Bradley, а інша – ББМ Stryker, після чого вони повернуться в Україну.

  • Держави-члени ОБСЄ ініціювали розслідування фактів вивезення росіянами українських дітей.

Розслідування візьме за основу звіти двох місій у межах Московського механізму, опубліковані 13 квітня та 14 липня 2022 року, які підтверджують порушення з боку рф прав людини та міжнародного гуманітарного права в Україні, зокрема насильницькі переміщення та депортацію росією цивільних осіб, а також дітей без супроводу батьків.

Московський механізм ОБСЄ був схвалений в 1991 році. Він надає можливість направити місію експертів для надання допомоги державам-учасницям у розв’язанні того чи іншого питання або проблеми.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали