31 Березня 2023
Новини

До Лаври представники УПЦ МП знову не пустили комісію Мінкульту

До Лаври представники УПЦ МП знову не пустили комісію Мінкульту

До Києво-Печерської лаври священнослужителі та віряни УПЦ МП знову не пустили комісію Міністерства культури та інформаційної політики.

Про це пишуть «Інтерфакс-Україна» та «Радіо Свобода».

Комісія прийшла до 111 корпусу Лаври, як і попереднього дня, але її туди знову не пустили. Після цього представники комісії вирішили у п'ятницю, 31 березня, завершити свою роботу.

Священник УПЦ МП нагадав журналістам, що суд відкрив провадження щодо позову церкви проти Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

«Поки немає рішення суду, ніякі інші дії чиновників, Міністерства культури чи інших державних інституцій не є правомірними. Ці дії будуть злочинними і, відповідно, кваліфікуватимуться як злочин з боку державних осіб», — сказав він.

До слова, УПЦ МП подала позов до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсною односторонньої відмови від договору. Разом із позовом УПЦ МП подала заяву про забезпечення позову. 

Церква вважає, що забезпечення позову потрібне для недопущення порушення її прав на володіння та користування будівлями на підставі договору із заповідником. А ще, на думку церкви, такі дії потрібні задля недопущення «незаконного примусового позбавлення прав» на житло монахів, які проживають у монастирі, та порушення свободи совісті й віросповідання.

Проте суд відхилив заяву про забезпечення позову. Водночас судді прийняли позовну заяву до розгляду та відкрили провадження у справі. Підготовче засідання призначили на 26 квітня.

Нагадаємо, віряни УПЦ МП 30 березня не пустили до приміщень Києво-Печерської лаври комісію Міністерства культури та інформаційної політики. Пізніше журналісти опублікували відео, на якому намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло погрожує медійникам.

Крім того, зранку представники УПЦ МП проводили богослужіння в Києво-Печерській лаврі, хоча 29 березня у них закінчився термін оренди храмів. Монастир подав позов до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсною односторонньої відмови від договору. В УПЦ МП заявили, що не планують покидати Лавру до закінчення судового розгляду.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проти ченців і священників УПЦ МП, які перебувають у Києво-Печерській лаврі, силу не застосовуватимуть. Але він пообіцяв, що правоохоронці не допустять провокацій.

Водночас Міністерство культури та інформаційної політики подало заяву до поліції через перешкоджання роботі комісії в Києво-Печерській лаврі. Міністр культури Олександр Ткаченко казав, що 31 березня комісія продовжить роботу в будь-якому разі.

УПЦ МП попередили, що до 29 березня вона має звільнити будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника «Києво-Печерська лавра». Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками Міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Натомість в УПЦ МП заявили, що в листі чиновників «жодної інформації про юридичні підстави для розірвання договору не зазначено». Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проти ченців і священників УПЦ МП, які перебувають у Києво-Печерській лаврі, силу не застосовуватимуть. Але він пообіцяв, що правоохоронці не допустять провокацій.

Тим часом предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній призначив виконувати обов'язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври архімандрита Авраамія (Лотиша), який днями перейшов з УПЦ МП. У відповідь УПЦ заявила, що накладає «заборону у священнослужінні» на Авраамія «за ухилення в розкол» та «грубе порушення присяги священнослужителя».

Водночас уряд визнав таким, що втратило чинність, розпорядження 2013 року про передання в безоплатне користування монастиреві УПЦ МП будівель і споруд Києво-Печерської лаври.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему

Останні матеріали