30 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 30 березня 2023 року

Найголовніші новини 30 березня 2023 року

Триває 400 день повномасштабної війни, розв’язаної проти нашої держави російською федерацією.

Протягом доби противник завдав 1 ракетного та 3 авіаційних  ударів, здійснив 5 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка. Було відбито 47 атак противника на зазначених напрямках.

  • Як повідомили у Східному угрупованні військ ЗСУ, сьогодні у росіян є декілька напрямків удару, і один з них упродовж декількох наступних тижнів — це Лимансько-Куп’янський напрям.

Особливо потужних ударів ворог там завдає з артилерії. І лише за цю добу окупанти 301 раз завдавали удари різними типами артилерії по цьому напрямку.

На цьому напрямку противник більше застосовує броньовану техніку, яку, відповідно, ЗСУ теж знищують.

«Так українська армія впродовж доби там ліквідувала БТР-80, БМД, самохідний міномет «Тюльпан», чотири 120-мм міномети й одну з новітніх розробок Росії - станцію РЕБ «Стриж», а також один польовий склад боєприпасів».

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів ворога.

 

Станом на ранок 30 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 172 900 (+560) осіб,
  • танків - 3 610 (+1),
  • бойових броньованих машин – 6 974 (+8),
  • артилерійських систем – 2 671 (+12),
  • РСЗВ – 526,
  • засобів ППО – 278 (+1),
  • літаків – 306,
  • гелікоптерів – 291,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 239,
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 518 (+11),
  • спеціальна техніка – 291 (+3).

 

  • Старший військовий радник представництва Великої Британії в ОБСЄ Ян Стаббс заявив, що росія підірвала свою репутацію «разючим» рівнем некомпетентності військового керівництва.

За його словами, хай би як росіяни не намагалися замінити правду на альтернативну реальність і пропаганду, підрив військової репутації росії очевидний для всіх внаслідок великої війни проти України.

«Це разючий рівень некомпетентності російського військового керівництва», — сказав Стаббс і додав, що в останні тижні рф зазнала «приголомшливих» втрат у районі Бахмута.

«Їхній штурм, мабуть, зупинився, російським військовим та групі Вагнера терміново необхідно поповнити запаси особового складу та боєприпасів».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні онлайн виступив перед парламентом Австрії.

У своєму зверненні глава держави наголосив на неможливості дотримуватись морально нейтральної позиції проти зла. Він також запросив Вольфганга Соботку, спікера нижньої палати парламенту Австрії, та інших парламентаріїв в Україну, аби вони могли побачити на власні очі, що війна росії принесла до України.

«Побачити це означає зрозуміти наших людей. Зрозуміти, наскільки важливим є кожен окремий голос на підтримку міжнародного права і України, коли зазначені питання обговорюють на Генасамблеї ООН, у Європейському парламенті чи на інших міжнародних платформах. Ми повинні розуміти, наскільки важливо не бути морально нейтральними проти зла. Це не про геополітику… Це проте, що завжди треба залишатись людиною і берегти людяність».

Володимир Зеленський подякував Австрії за гуманітарну допомогу Україні, підтримку енергетичного сектора, розмінування та за реабілітацію українців, які постраждали від російської агресії.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступив проти головування росії в Раді безпеки ООН з квітня.

«Головування росії в Раді Безпеки ООН 1 квітня – це поганий жарт. росія узурпувала це місце; вона веде колоніальну війну; її лідер – військовий злочинець, якого розшукує МКС за викрадення дітей. Світ не може бути безпечним, коли росія в РБ ООН».

  • Платформа United24 у межах проекту «Армія дронів» разом з волонтерами зібрала, закупила й передала на передову 300 потужних БПЛА Mavic 3T. 160 «пташок» на схід, 85 — на запорізький напрямок та ще 55 — на херсонський.

Ці БПЛА дозволять проводити розвідку, наводити артилерію та знищувати російську техніку на мільйони доларів. Вони оснащенні тепловізорами, камерами із зумом. Це допоможе виконувати високоефективні операції навіть вночі та стежити за кожним пересуванням ворога.

  • Делегація німецького оборонно-промислового концерну Rheinmetall AG 30 березня побувала в Києві. Представники компанії на чолі з її главою Арміном Паппергером зустрілися з Володимиром Зеленським.

Сторони детально обговорили поточний стан співробітництва та перспективи розвитку співпраці.

  • Понад 10% добровольців, які подали заявки в підрозділи МВС "Гвардія наступу", вже зараховані до військових частин. Надалі, за його словами, буде активніше проводитися робота із проходження добровольцями всіх етапів вступу до підрозділів.

Загалом із початку лютого понад 35 000 українців виявили бажання вступити до лав "Гвардії наступу", і наразі проводиться робота із зарахування бійців до військових частин. Понад 16 000 заявок надійшло до підрозділів Нацгвардії.

  • 95% опитаних українських підлітків вірять у перемогу України у війні. 86% – бачать своє майбутнє саме в Україні. У порівнянні аналогічними дослідженнями до повномасштабного вторгнення, ця цифра зросла втричі.

Про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Підлітки та їхнє життя під час війни: настрої, цінності, майбутнє».

73% підлітків найбільше хвилює війна. Також молодь була занепокоєна через відключення світла, вибухи, сирени та повітряні тривоги, службу родичів або друзів у війську, обмеження через комендантську годину.

87% дітей кажуть, що їхнє життя найбільше змінилося під час війни, і лише 13% – через COVID-19.  

«Попри те, що війна – ключова причина занепокоєння підлітків, 93% з них вірять у себе та власні сили й вважають, що докладають зусиль для самореалізації, а майже 70% знають, ким хочуть стати у майбутньому, хоча й не бачать зараз можливості планувати на довгий період».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Розвідка Британії вважає, що рф не зможе залучити до армії ще 400 тисяч людей добровільно, як вона це задекларувала.

У відомстві відзначають, що відновлення бойової потужності росії в Україні потребуватиме не лише особового складу. росія потребує більше боєприпасів і військової техніки, ніж вона має зараз.

  • Російська влада визнала втрату останнього «союзника» в Євросоюзі - Угорщину, - який щоразу гальмував або блокував санкції за вторгнення в Україну.

Угорщину, яка зараз продовжує закуповувати російський газ і отримує російську нафту трубопроводом «Дружба», включено до переліку «недружніх країн».

На 80% залежна від російського газу Угорщина в січні вимагала виключити зі списків санкцій 9 росіян, зокрема олігархів Алішера Усманова, Петра Авена та Віктора Рашнікова, а в лютому заблокувала спільну заяву країн ЄС щодо ордера на арешт путіна.

Цього місяця прем'єр Віктор Орбан повідомив, що Угорщині, ймовірно, доведеться переглянути відносини з росією через «геополітичні реалії».

  • Російський автопром дише на ладан. Одне з найбільших підприємств «АвтоВАЗ» вимушено відправить працівників свого заводу у Тольятті у відпустку раніше плану через брак комплектуючих для виробництва автомобілів Lada.

Як повідомили у російському концерні, працівників заводу відправлять у відпустку з кінця травня, а не з кінця липня.

На підприємстві свої дії тим, що виробництво повнокомплектних автомобілів Lada з середини травня стане неможливим через перебої з постачанням компонентів.

  • У росії вагнерівці, які повернулися з війни в Україні, знову вчиняють тяжкі злочини.

Так, у Кіровській області за підозрою у вбивстві затримано Івана Россомахіна, який воював в Україні у складі ПВК «Вагнера», а раніше відбував покарання в колонії за вбивство. На чоловіка скаржилися односельці, оскільки він усіх залякував, погрожував, ходив по селу п’яний із холодною зброєю. Місцевий телеканал навіть зняв сюжет про цю ситуацію, а через кілька днів після цього Россомахін убив пенсіонерку.

Коментуючи цю новину багато російських оглядачів схиляється до думки, що в найближчому майбутньому це стане нормою по всій росії, куди повернуться вбивці й ґвалтівники, яких командування спонукало чинити злочини в Україні.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Україна та Японія домовились про грантову угоду у 400 млн дол., які спрямують на відновлення критичної інфраструктури.

За ці кошти уряд України планує закупити обладнання та послуги, необхідні для відбудови.

Рішення про виділення 400 мільйонів доларів незабаром буде фіналізовано укладенням відповідної грантової угоди з Японським агентством міжнародного співробітництва, яке координує офіційну допомогу Японії іншим державам.

  • Македонський уряд ухвалив рішення передати Україні певну кількість бойових гелікоптерів, що раніше анонсувала міністр оборони Слав’янка Петровська.

«Уряд розглянув і взяв до відома інформацію про потребу укласти протокол про передання авіації (гелікоптерів) між міністерствами оборони Північної Македонії та України й ухвалив відповідний протокол».

Раніше йшлося про можливість передачі Україні гелікоптерів Мі-24.

  • Чеські волонтери повідомили, що 15 мобільних зенітних комплексів Viktor, які були придбані за зібрані кошти, вже відправлено до України.

Чеським волонтерам вдалося зібрати 3,75 млн євро.

Нині чехи збирають на реактивну установку Przemys?aw для української армії та 365 ракет.

  • Світовий банк надасть 132 мільйони доларів на відновлення українського сільськогосподарського виробництва, яке постраждало від повномасштабної війни.

Зокрема, кошти будуть доступні для державних програм, спрямованих на покращення доступу до фінансування за допомогою кредитних програм «5-7-9» та часткового гарантування кредитів для малих фермерських господарств, диверсифікації сільськогосподарського виробництва через підтримку садівництва та покращення управління дефіцитом водних ресурсів і адаптації до змін клімату.

  • Сенат Польщі одноголосно засудив викрадення українських дітей росією. За резолюцію проголосували 90 сенаторів, усі присутні в залі.

«Сенат Республіки Польща засуджує нелюдську практику викрадення українських дітей росіянами під час війни, що ведеться проти України», - йдеться в документі.

Сенат також закликав міжнародні організації та інститути з відповідною юридичною компетенцією притягнути до кримінальної відповідальності осіб, які скоїли воєнні злочини в Україні.

  • Агентство США з міжнародного розвитку не виявило серйозних порушень, пов’язаних з допомогою Україні.

Про це на спеціальному засіданні в Сенаті США заявила виконувачка обов’язків генерального інспектора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ніколь Анджарелла.

«На сьогодні ми не маємо жодних серйозних кримінальних знахідок, пов'язаних з наданням допомоги Україні з боку США. Однак збільшення кількості повідомлень свідчить про те, що наша інформаційно-просвітницька робота працює. І що люди знають, як і кому повідомляти про потенційні зловживання коштами USAID».

  • Норвегія збирається передати Україні 12 дизель-поїздів - 4 до літа та ще 8 протягом року.

Раніше Норвегія подарувала Україні 32 модульні мости.

  • Рада директорів МВФ у п'ятницю, 31 березня, розгляне запит України на відкриття нової 4-річної програми розширеного фінансування EFF.

Очікується, що Рада директорів погодить нову програму.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему