30 Березня 2023
Новини

УПЦ МП досі проводить богослужіння в Києво-Печерській лаврі

УПЦ МП досі проводить богослужіння в Києво-Печерській лаврі
У Києво-Печерській лаврі, попри закінчення терміну оренди храмів, зранку 30 березня представники УПЦ МП проводять богослужіння.

Про це повідомляє пресслужба УПЦ МП.

Богослужіння проводить митрополит Онуфрій у Хрестовоздвиженському храмі на Ближніх печерах.

«Ворота відкриті для проходу паломників, проїзду автомобілів. Представники поліції — на шлагбаумах», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, УПЦ МП попередили, що до 29 березня вона має звільнити будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника «Києво-Печерська лавра». Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками Міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Натомість в УПЦ МП заявили, що в листі чиновників «жодної інформації про юридичні підстави для розірвання договору не зазначено». Так, зранку 29 березня УПЦ МП заявила, що сотні її вірян зібралися на молитву.

Зрештою, монастир подав позов до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсною односторонньої відмови від договору. Проте суддя заявив про самовідвід. Тож справу передадуть уповноваженому працівнику суду для повторного автоматичного розподілу справи.

Водночас предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній призначив виконувати обов'язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври архімандрита Авраамія (Лотиша), який днями перейшов з УПЦ МП.

Після цього УПЦ заявила, що накладає «заборону у священнослужінні» на Авраамія. Таке рішення ухвалили «за ухилення в розкол» та «грубе порушення присяги священнослужителя».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: упц мп, київ
В тему