28 Березня 2023
Новини

Групове зґвалтування школярки на Закарпатті: відреагувала Вища рада правосуддя

Групове зґвалтування школярки на Закарпатті: відреагувала Вища рада правосуддя

Скарги на суддю Оксану Софілканич, яка розглядала справу про зґвалтування на Закарпатті й призначила умовний термін трьом підліткам, що зґвалтували неповнолітню, перевірить Вища рада правосуддя.

Також перевірять повідомлення судді про «втручання в її діяльність».Про це йдеться в повідомленні на сайті ВРП.

«Вища рада правосуддя повідомляє, що зареєстровані скарги про вчинення суддею Воловецького районного суду Закарпатської області Софілканич О. А. дисциплінарного проступку та повідомлення судді про втручання в її діяльність як судді під час здійснення правосуддя, будуть об’єктивно перевірені, їм буде надана відповідна оцінка у визначеному законом порядку», — заявили у ВРП.

ВРП запевняє, що розділяє занепокоєння громадськості щодо справедливості вироку, однак зазначає, що не наділена повноваженням втручатися в розгляд судових справ, надавати оцінку наявним у справі доказам, перевіряти законність та обґрунтованість судових рішень чи коментувати їх. Перевірка законності та обґрунтованості судового рішення належить виключно до компетенції суду вищої інстанції, тобто апеляційного суду, додали у ВРП. Як повідомляв Офіс генпрокурора, прокуратура вже готує апеляцію у цій справі.

Також ВРП заявляє, що не наділена правом ініціювати питання про відкриття дисциплінарної справи про наявність ознак дисциплінарного проступку в діях судді. Але додає, що право на звернення із скаргою на суддю має будь-яка особа.

А ще Вища рада правосуддя закликала до «стриманості висловлювань» у ЗМІ, зокрема у грубій та агресивній формі, які можуть бути розцінені «як тиск на суд» і які «становлять загрозу для ухвалення справедливого і безстороннього судового рішення» апеляційним судом.

До слова, Воловецький районний суд Закарпатської області 16 березня встановив, що троє підлітків вчинили групове сексуальне насильство щодо неповнолітньої дівчини. Процес вони знімали на телефон, а згодом відео поширили серед учнів школи. 

Сам злочин стався ще в серпні 2021 року. Постраждала пояснила, що була з хлопцями у дружніх стосунках і до підвалу, куди її покликали, прийшла добровільно. Про подію нікому не розповідала, відчуваючи страх і сором.

Суд визнав хлопців винними за ч. 3. ст. 153 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. Однак через пом’якшувальні обставини суд звільнив підлітків від відбування покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку на два роки.

Водночас суд зобов’язав хлопців виплатити по 60 тисяч гривень, а також покрити процесуальні витрати в розмірі понад 25 тисяч для кожного. 

Нагадаємо, справа набула розголосу й омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що взяв її під особистий контроль. Він вбачає у вироку порушення права дитини на захист та справедливе судочинство.

Лубінець обіцяє ретельно проаналізувати дії судді, прокуратури, а також місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчини в суді. Як виявилося, мати одного з хлопців також є працівницею тієї служби соцзахисту дітей.

Водночас місцевий журналіст Віталій Глагола повідомив, що адвокат Масі Найєм готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчини і підготовки апеляції, а телеведуча Маша Єфросініна знайшла для дівчини «одного з найкращих психологів України».

Прокуратура оголосила, що вже готує оскарження на вирок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: закарпаття, згвалтування, суд
В тему