27 Березня 2023
Новини

В Україні відповіли на заяву ООН про «дискримінацію» УПЦ МП

В Україні відповіли на заяву ООН про «дискримінацію» УПЦ МП
На заяву ООН про те, що обшуки в УПЦ МП можуть бути «дискримінацією», Міністерство закордонних справ України відповіло, що свобода не тотожна праву підривати національну безпеку.

Про це йдеться на сторінці речника МЗС Олега Ніколенка.

Він закликав Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) утримуватися від незбалансованих політичних оцінок і базувати свої доповіді на фактах.

«Україна — демократична держава, в якій гарантується свобода віросповідання. Водночас свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку», — наголосив Ніколенко.

До слова, напередодні Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявило, що обшуки правоохоронців у приміщеннях Української православної церкви московського патріархату можуть «мати дискримінаційний характер». У доповіді Управління згадується, що Служба безпеки України провела обшуки в монастирях, офісах, навчальних закладах та іншій власності УПЦ МП в Києві та ще низці регіонів країни.

В ООН стверджують, що в деяких випадках співробітники СБУ допитували священнослужителів із використанням поліграфа.

«УВКПЛ стурбоване тим, що дії держави, спрямовані проти УПЦ, можуть мати дискримінаційний характер. УВКПЛ також нагадує про необхідність забезпечення того, щоб усі особи, яким висунуто кримінальні звинувачення, користувалися всім спектром невіднятних прав на справедливий судовий розгляд», — заявили в ООН.

Нагадаємо, у січні росія ініціювала засідання Ради безпеки ООН через «утиски єдиної канонічної православної церкви в Україні», тобто УПЦ московського патріархату. Тоді постійний представник США сказав, що заяви рф щодо релігійної свободи — це ще одна спроба виправдати безпідставний напад на Україну.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, упц мп
В тему