24 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 24 березня 2023 року

Найголовніші  новини 24 березня 2023 року

Триває 394 день повномасштабного нападу російської федерації на нашу державу.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям. Наші захисники на цих напрямках минулої доби відбили понад 79 атак противника. Сьогодні було відбито понад 38 ворожих атак.

  • Найбільш запеклі бої тривають у Бахмуті та його околицях. Водночас Сили оборони Таврійського напрямку повідомляють, що окупанти все більше активізуються в районі Авдіївки Донецької області. Проте ворог почав відчувати паніку через можливий наступ ЗСУ, оскільки окупанти не розуміють, де він може початися.

«Відчутний брак техніки у ворога, боєприпасів. Відчутний дуже низький морально-психологічний стан. Дуже багато паніки, дуже бояться нашого контрнаступу. Про це свідчать перехоплення телефонних розмов».

Ворог, аби показати свою присутність і наявність техніки, у багатьох місцях на Авдіївському напрямку розташовує «лжепозиції». На них окупанти розміщують нібито танки та іншу техніку, аби відвернути увагу українських захисників.

  • З інформацією Генерального штабу ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Наші захисники збили безпілотні літальні апарати противника Шахед-136 та Ланцет.

  • Українські ракетники і артилеристи, в той же час, уразили 2 пункти управління, 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 2 зенітно-ракетних комплекси, склад боєприпасів, артилерійський підрозділ на вогневій позиції та 2 станції радіоелектронної боротьби.

 

Станом на ранок 24 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 169 170 (+1 020) осіб,
  • танків- 3 574 (+4),
  • бойових броньованих машин – 6 921 (+23),
  • артилерійських систем – 2 616 (+8),
  • РСЗВ – 511,
  • засобів ППО – 276 (+3),
  • літаків – 305,
  • гелікоптерів – 290,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 208 (+5),
  • крилатих ракет – 911 (+2),
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 464 (+12),
  • спеціальної техніки – 277 (+4).

 

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW)
  • Британська розвідка зазначає: підготовка росією особового складу війська на базі слабшої білоруської армії свідчить про те, що війна в Україні серйозно порушила систему підготовки російських військових.

Також росія розглядає постійну непряму підтримку війни з боку Білорусі як важливий політичний меседж.

  • За даними українського командування, серед поранених окупантів зросла смертність, через це поранених офіцерів евакуюють гелікоптерами в росію.

Відзначається збільшення смертності серед поранених загарбників у період з 17 по 21 березня через збільшення кількості отримання важких поранень та неякісне медичне забезпечення, зокрема через недостатньо професійний медичний персонал.

  • Сьогодні в Україну вдалося повернули тіла ще 83 наших полеглих військових. Кожен герой буде похований з дотриманням усіх почестей і процедур.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Уряд представив звіт про виконання Угоди про асоціацію за 2022 рік, згідно з яким наша держава виконала 72% зобов'язань за Угодою про асоціацію з ЄС.

Попри війну, загальний прогрес виконання Угоди за 2022 рік збільшився на 9%.

За 2014-2022 роки головні виконавці зобов?язань демонструють такі показники: Кабінет Міністрів виконав 70% заходів, а також 1% в процесі виконання, Верховна рада – 61% заходів. Інші органи державної влади виконали 59% заходів.

Найбільшого прогресу, згідно зі звітом, Україна досягла у таких сферах: інтелектуальна власність – 94%, управління державними фінансами – 90%, статистика та обмін інформацією – 96%, юстиція, свобода, безпека, права людини – 91%, гуманітарна політика – 91%.

  • Кабмін дав старт масовому виробництву дронів в Україні, схваливши постанову про проведення оборонних закупівель безпілотних систем вітчизняного виробництва.

Документ спрощує усі бюрократичні процедури у сфері виробництва дронів.

«Відтепер виробники зможуть розвиватися і конкурувати з іноземними компаніями. Це можливість технологічно посилити наших захисників та захисниць на фронті, а також активно розвивати власне виробництво безпілотників. Зазначена постанова змінює підхід до застарілих бюрократичних правил і буде відповідати умовам сучасного світу».

  • Суд арештував активи на понад 440 млн грн дружини Медведчука - Оксани Марченко. Її підозрюють у фінансуванні російських окупаційних угруповань.

Зокрема, рішення суду стосується 6,8% акцій ПАТ «Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. А.М. Кузьміна» в Запоріжжі, якими Марченко володіє через три офшорні компанії.

Це стратегічно важливе підприємство спеціалізується на промисловому виробництві майже 1 тис. видів сталі та металовиробів.

Арешт активів убезпечить їх від перереєстрації на підставних осіб і в подальшому дозволить передати на користь держави.

  • Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) привітала прогрес у запобіганні корупції щодо членів парламенту, суддів та прокурорів в Україні.

Про це йдеться в опублікованому звіті. GRECO дійшла висновку, що Україна досягла певних покращень, виконавши задовільно або у задовільний спосіб 15 із 31 рекомендації. З решти рекомендацій дев'ять були виконані частково, а сім не були виконані.

У звіті також вказується, що сесія GRECO схвалила викреслення України зі свого чорного списку держав, де відбуваються структурні зміни, що руйнують протидію корупції, або ті, де стан протидії корупції є «глобально незадовільним».

«Воєнний час призвів до необхідності запровадження воєнного, надзвичайного стану та коригування пріоритетів. У такому контексті прикметно, що Україна, тим не менш, продовжила роботу з імплементації рекомендацій GRECO. Навіть якщо робота ще попереду, як зазначено в цьому звіті, своєчасне подання Україною інформації до GRECO, а також досягнутий прогрес заслуговують на високу оцінку».

  • Дотримуючись міжнародних зобов’язань, на виконання Женевських конвенцій та за участі Міжнародного комітету Червоного Хреста, Україна в односторонньому порядку здійснила передачу важкопоранених та важкохворих полонених окупантів російській стороні.

Йдеться не про обмін військовополоненими, а саме про репатріацію: повернення важкопоранених полонених без жодних умов.

Водночас держава-агресор, систематично нехтуючи міжнародними нормами, досі утримує в заручниках тисячі українських громадян, зокрема важкохворих і поранених, цивільних, дітей та жінок, літніх людей, а також тих, які потрапили в російський полон ще до початку широкомасштабного вторгнення.

Усі ці категорії громадян згідно з міжнародним гуманітарним правом мали би бути повернуті Україні шляхом репатріації без жодних умов. Попри це росія не лише продовжує утримувати в заручниках цивільних та некомбатантів, але й відмовляється допускати до місць їхнього утримання представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, не забезпечує їх зв’язком з рідними, належним харчуванням, медичною допомогою, навмисно створюючи нелюдські умови перебування.

Україна закликала світову спільноту посилювати тиск на державу-агресора, аби змусити рф дотримуватися міжнародного гуманітарного права і звільнити з полону всіх незаконно утримуваних громадян України.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Дефіцит федерального бюджету рф продовжує збільшуватися, про що повідомив прем'єр-міністр Михайло Мішустін, виступаючи зі звітом про роботу уряду у Держдумі.

На 8 березня витрати уряду більш ніж удвічі перевищили його доходи - 6,3 трлн рублів проти 3 трлн.

Таким чином, після рекордного за 25 років дефіциту в 1,8 трлн рублів у січні, росту до 2,6 трлн рублів у лютому, уже за перший тиждень березня діра в казні досягла 3,3 трлн рублів.

Станом На 21 березня дефіцит збільшився до 3,7 трлн рублів, випливає з даних системи «Електронний бюджет».

  • росії перестали повертати борги через санкції. Минулого року надходження відсотків за кредитами іноземних держав виявилися на 80% меншими від плану. А в цьому – практично зупинилися.

Станом на 21 березня рф отримала лише 0,3 млрд руб. відсоткового доходу за боргами зарубіжних країн та компаній-позичальників.

Загальна заборгованість нерезидентів перед російськими органами держуправління на 1 січня 2022 року становила $49 млрд. Згідно з даними Світового банку на кінець 2021 року, найбільшими боржниками росії були: Білорусь ($8,5 млрд), Бангладеш ($4,4 млрд), Індія ($3, 3 млрд), В'єтнам ($1,5 млрд) та Ємен ($1,2 млрд).

  • Засновник ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин записав відео, в якому заперечив наратив російської пропаганди з приводу того, що Кремль начебто воює в Україні з НАТО.

Також Пригожин поставив під сумнів, чи дійсно в Україні є нацисти, як постійно стверджує Кремль.

Він заявив, що рф воює «виключно з українцями», які оснащені обладнанням, наданим НАТО, і з деякими «русофобськими» найманцями, які добровільно підтримують Україну, але не з самим НАТО.

Експерти наголошують, що Пригожин продовжує конфліктувати з міністерством оборони рф, однак зараз він дещо пом’якшив свою позицію, бо боїться повністю втратити своїх найманців під Бахмутом. 

  • Найбільша логістична компанія Китаю зупинила відвантаження до росії через запроваджені санкції.

OOCL Logistics припинила постачання до Владивостока зі своїх складів у Шанхаї та Шеньчжені.

  • У Казахстані з 1 квітня розпочинає роботу система, яка відстежує ланцюжок переміщення товарів «від кордону до кордону», щоб не допустити обходу накладених на росію санкцій.
  • Як повідомляє видання Financial Times, у Казахстані розуміють усі ризики вторинних санкцій, тому уважно стежать за торгівлею з усіма партнерами.

Казахстан постійно працює над зниженням ризиків паралельного імпорту.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейська Рада підтримала створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих росією під час військового вторгнення в Україну.

У висновках саміту лідерів ЄС вказується, що Європейський Союз залишається відданим підтримці відновлення та реконструкції України у координації з міжнародними партнерами.

«У цьому контексті Європейська рада підтверджує повну підтримку ЄС створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих росією», – йдеться у висновках.

У ЄС також заявили, що разом із партнерами активізують роботу з використання заморожених та іммобілізованих активів росії для відновлення України та з метою відшкодування збитків, відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права.

  • Переважна більшість європейців продовжує підтримувати санкції проти росії, а також виступає за продовження збройної підтримки України.

Такими є дані організованого Єврокомісією опитування «Євробарометр», яке проводилося між 12 січня і 6 лютого в країнах ЄС і 12 країнах за межами Євросоюзу.

Економічні санкції, як і раніше, мають значну підтримку серед населення Європи. 74% європейців підтримують їх.

Схожа картина вимальовується і щодо поставок зброї та іншої військової допомоги Україні. Ці заходи мають підтримку 65% європейців.

  • Парламент Швеції погодився із пропозицією уряду щодо безоплатної передачі військової техніки Україні.

Уряд країни може надати Україні військове обладнання на максимальну суму 6,2 млрд шведських крон (близько 550 млн дол.).

Допомога включатиме танки, артилерійські системи типу Archer та Robot 97, а також боєприпаси. Крім того, шведський уряд може ухвалити рішення про продаж 14 артилерійських установок Archer Великій Британії, яка раніше передавала Україні артилерійські установки цього типу.

  • Німеччина передала захисникам України новий пакет військової допомоги, до якого увійшли кулемети, запасні частини для броньованої техніки, дрони та інженерні броньовані машини Dachs.

Прибули в Україну й запасні частини для Leopard і Marder.

Також передано 30 систем виявлення дронів (загалом Україна тепер має таких 90).

Дрони й Dachs поставлені промисловістю, інше – із запасів Бундесверу.

  • Литва долучиться до відбудови українських шкіл в 11 регіонах, які найбільше постраждали від російської агресії.

Деякі пілотні проекти уже тривають - Литва залучена до відбудови шкіл в Авдіївці та Бородянці. Уже цього року Вільнюс також візьме участь у відбудові закладів освіти в Херсонській, Миколаївській, Одеській, Київській, Чернігівській, Сумській, Донецькій, Харківській, Житомирській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

  • Португалія зробить фінансовий внесок для підтримки збору доказів воєнних злочинів в Україні, а також може направити експертів зі свого головного органу кримінального розслідування - Судової поліції - та Національного інституту судової медицини.

Міністерство юстиції країни повідомило, що внесуть 75 тисяч євро на підтримку міжнародного збору судових доказів на території України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему