22 Березня 2023
Новини

росія відправляє на фронт танки 1950-х років

росія відправляє на фронт танки 1950-х років

Танки сімейства Т-54/55 виробництва 40-х – кінця 50-років минулого сторіччя розконсервували та почали відправляти з Далекого Сходу російські військові.

У розпорядженні розслідувачів Conflict Intelligence Team опинились відповідні фото ешелону з військовою технікою. Про це пише УП.

"Як нам стало відомо, цей ешелон нещодавно вирушив із м. Арсеньєв Приморського краю, в якому розташована 1295-та Центральна база резерву і зберігання танків", - йдеться в повідомленні.

Розслідувачі вивчили архівні фотографії 1295-ї бази, які є у відкритому доступі, і виявили, що на ній (крім відносно сучасних Т-80БВ і Т-72Б) зберігалася значна кількість Т-62М(В). Також вдалося знайти фотографії Т-55 і Т-54.

Повідомляють, що перші модифікації Т-54 прийняла на озброєння радянська армія ще в другій половині 1940-х років., а Т-55 - у 1958 році.

"Навіть застарілий танк може бути кориснішим, ніж його відсутність, але ми вважаємо ключовими мінусами цих моделей відсутність далекомірів і балістичних обчислювачів (не кажучи вже про систему управління вогнем), примітивні приціли і (у Т-54) неповноцінну стабілізацію знаряддя", - кажуть у СІТ.

Аналітики також вивчили загальнодоступні супутникові фотографії бази зберігання в Арсеньєві та знімки, доступ до яких "Радіо Свобода" отримало за допомогою сервісу Planet.com. На фото видно відкриті майданчики для зберігання техніки та ангари.

Зі знімків випливає, що не раніше 12 липня і не пізніше 2 жовтня 2022 року базу залишив щонайменше 191 танк (імовірно, переважно Т-62). Як вважають у CIT, у реальності ця кількість може бути вищою, оскільки машини, найкраще підготовлені до бойового використання, зазвичай перебувають в ангарах і зафіксувати їхнє відправлення складно.

Розслідувачі зазначають, що факти відправки і використання ЗС рф танків Т-62 під час вторгнення в Україну фіксуються ще з літа, але зняття зі зберігання Т-54/55 зафіксували вперше.

Вони кажуть, що поряд зі зняттям зі зберігання БТР-50 і встановленням на МТ-ЛБ корабельних зеніток розконсервація танків однозначно свідчить про серйозні проблеми із забезпеченням російських військових бронетехнікою.

Нагадаємо, за час повномасштабної збройної агресії росія втратила 3 557 своїх танків.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, зброя
В тему