21 Березня 2023
Новини

В Україну повернули 15 дітей

В Україну повернули 15 дітей
Україна повернула 15 дітей разом з їхніми мамами та законними представниками.

Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець. За його словами, це діти з міст Харківської та Херсонської областей, що були окуповані ще на початку війни. 

«Попри всі виклики, ми продовжуємо працювати, щоб українці мали змогу побачити рідних і бути на своїй землі», — зазначив Лубінець.

Україна наразі встановила понад 16 тисяч дітей, який депортували з окупованих територій. У разі депортації вас або вашої родини, можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;  
  • на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;  
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;  
  • за телефоном: 044 299 74 08. 

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви «Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини» на сайті «Діти війни».

Нагадаємо, у лютому Обсерваторія конфліктів та Єльська лабораторія гуманітарних досліджень зібрали інформацію про щонайменше 6000 дітей з України віком від 4 місяців до 17 років, яких утримували або утримують у російських таборах та інших закладах після 24 лютого 2022 року. 

А 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої зі справ дітей росії марії львової-бєлової. Їх підозрюють у незаконному вивезенні українських дітей з окупованих територій у росію.

Затримати їх можуть на території країн, які ратифікували Римський статут. Україна його лише підписала, але не ратифікувала.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, полон, діти
В тему