20 Березня 2023
Новини

До Офісу президента прийшли члени Синоду УПЦ

До Офісу президента прийшли члени Синоду УПЦ
До Офісу президента 20 березня прибули члени Священного Синоду Української Православної Церкви на чолі з митрополитом Онуфрієм, щоб донести до керівництва держави свою позицію.

Про це йдеться у трансляції УПЦ у Facebook, - пише hromadske.

Речник УПЦ МП архиєпископ Климент сказав, що сьогодні відбулося засідання священного Синоду УПЦ. Головним питанням була ситуація державно-церковних відносин і безпосередньо конфлікту, який виник навколо виселення монахів УПЦ зі Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

«Ми неодноразово зверталися до керівництва держави на різних рівнях, щоб пояснити нашу позицію і довести її до влади. Однак ті заяви, які сьогодні артикулюються і Міністерством культури, а також і на вищих рівнях, свідчать про те, що очевидно представники влади введені в оману і до них просто не доноситься правдива інформація про УПЦ», — зазначив він.

Тому, мовляв, священний Синод написав звернення до президента. Члени Синоду хочуть пояснили Володимиру Зеленському«справжню, не спотворену позицію УПЦ щодо всіх питань, які стосуються державно-церковних відносин в країні».

Нагадаємо, 10 березня національний заповідник «Києво-Печерська лавра» попередив УПЦ МП, що з 29 березня розірвуть договір від 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, яке є державною власністю.

Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками Міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Ткаченко також заявив, що чернече життя на території Лаври не припиниться після завершення ревізії, проте ченці Української православної церкви московського патріархату мають визначитися, як вони можуть залишитися там. Ткаченко додав, що 11 березня він розмовляв зі священниками, які перейшли з УПЦ МП до Православної церкви України.

В УПЦ МП заявили, що в листі чиновників «жодної інформації про юридичні підстави для розірвання договору не зазначено».

«Що стосується роботи згаданої в листі групи, то про зміст її висновків ніде не повідомлялося, а складалися вони, вочевидь, упереджено та з грубим порушенням юридичних норм», — додали в УПЦ МП.

В УПЦ МП вважають, що єдиною підставою для відселення монахів є «лише забаганка чиновників з Мінкульту»і порівняли їхнє рішення з діями радянської влади в 1960-х роках.

Також намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП митрополит Павло (Лебідь) заявляв, що УПЦ не має наміру виселятися з Києво-Печерської лаври.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: упц мп
В тему