0 0000
Новини

Росія відмовилася від солдатів, які потрапили в полон до ІДІЛ

Росія відмовилася від солдатів, які потрапили в полон до ІДІЛ

Другий день поспіль в Інтернеті не вщухає дискусія навколо двох росіян, яких захопили в полон бойовики ІДІЛ в Сирії.

Нагадаємо, що бойовики «Ісламської держави» за допомогою ЗМІ опублікували відео, на якому двоє людей заявили, що вони виконували в Сирії військові завдання і були взяті в полон у районі населеного пункту Еш-Шула.

Один з них, Заболотний Роман Васильович, 1979 року народження, представився уродженцем Ростовської області. Ім'я другого чоловіка – Цуркану Григорій Михайлович, 1978 року народження, уродженець Домодєдовського району. На обличчі обох чоловіків були сліди від побоїв.

Пізніше стало відомо, що Заболотний перебував в організації «Велике Військо Донське», яка воювала на боці терористичного угруповання «ЛНР». Другий полонений був членом Домодєдовського відділення організації «Бойове Братство». Відомо, що раніше він брав участь у бойових діях в Югославії і Сирії, воював там ще до початку російської кампанії, яку влада РФ оголосила офіційно. Можна припустити, що Цуркану входив до складу «Слов'янського корпусу» — прообразу «ПВК Вагнера» та брав участь в сирійському конфлікті 2013 року. Також  російський канал Mash повідомив, що Заболотний  протягом кількох років служив у російській армії за контрактом, потім пройшов спеціальну підготовку спецназу ГРУ в Молькіно у складі так званої групи "Вагнера",  і вже потім попрямував до Сирії воювати на боці військ Башара Асада. За даними російського блогера Анатолія Несміяна, обох полонених вже спалено живцем, проте ця інформація ще не підтвердилася.

Реакція

Після того, як стало зрозуміло, що уникнути шуму через цю ситуацію не вийде, російське Міноборони поспішило запевнити, що це не військовослужбовці Росії.

В РФ є така категорія населення, яка любить ставити статуси а-ля: "росіяни своїх не кидають", чи "кордони Росії ніде не закінчуються". Ці люди дуже люблять ставити на аватарки ведмедя, начебто асоціюючи його з РФ, погрожують знищити "Фашингтон" і вважають Україну державою, яка скоро розвалиться. Ці ж люди безальтернативно вірять всьому, що каже російська пропаганда, яка рясно годує населення казками про "велич" Росії. Цуркану та Заболотний відносяться до цієї категорії, але, на відміну від "диванних воїнів", у них почуття самозбереження не спрацювало, тому вони, з власної ініціативи звичайно, пішли на війну, потрапили в полон, а тепер, швидше за все, будуть страчені, або вже мертві.

«Росіяни своїх не кидають»

Найцікавішою у цій ситуації є реакція самих росіян. Для українців і сирійців ці двоє є бойовиками і найманцями, які поїхали в чужу країну захищати інтереси Кремля. На російських форумах від Цуркану та Заболотного не просто відмовилися – їх змішали з брудом. Наприклад, називали "акторами львівського театру, які зіграли за шматок сала", крім того, росіяни пишуть, що ці двоє взагалі є найманцями ІДІЛ, оскільки в одного з них була борода. Росіяни щиро переконують себе, що це фейк, що ніяких полонених немає і бути не може. Особливим шиком було назвати полонених українцями з АТО.

Міністерство оборони Росії буде до останнього відмовлятися від таких, як Цуркану та Заболотний, оскільки раніше в Кремлі заявляли, що жодних наземних операцій в Сирії не проводять. Звичайно Міноборони РФ не несе відповідальності за найманців, але було б нерозумно припускати, що вони там діють самостійно і не виконують завдань, які розробляються в Генштабі Росії.

Це вже не перший випадок, коли російські військові найманці і потрапляють в полон, але у випадку з Заболотним і Цуркану Кремль вже заявив, що не буде намагатися їх звільнити, така ж реакція і в інших росіян.

Коментар на російському форумі дослівно: «Військових може і не брали, але мова йде про двох добровольцях, а кому вони потрібні , адже їх не хто туди не посилав».

Саме так «росіяни своїх не кидають».

Багато громадян РФ їдуть на війну на Донбас або в Сирію тому, що у них немає роботи, але є кредити. Але серед них є і люди, які щиро переконані, що в Україні "фашисти", а ІДІЛ створило і підтримує ЦРУ. Вони відправляються у далекі і близькі країни, щоб боротися, як їм здається, зі злом. Швидше за все їх попереджають, що вони будуть це робити нелегально. Але чи думав хтось з них, що після потрапляння в полон, в очах їхніх співвітчизників вони перетворяться саме на тих, з ким вони поїхали воювати?

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему