17 Березня 2023
Новини

Суд в Гаазі видав ордер на арешт володимир путіна

Суд в Гаазі видав ордер на арешт володимир путіна
Ордер на арешт президента росії володимира путіна та російської уповноваженої у справах дітей марії львови-бєлової видав Міжнародний кримінальний суд в Гаазі.

Про це йдеться на сайті суду, - пише hromadske.

За попередньою інформацією, путін несе відповідальність за незаконне переміщення та депортацію населення, зокрема дітей, з окупованих територій України до росії. Злочини скоєні на окупованих територіях щонайменше з 24 лютого 2022 року.

«Існують розумні підстави вважати, що путін несе особисту кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини, за вчинення дій безпосередньо, спільно з іншими або через інших, за його неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили ці дії», — зазначили у суді.

Уповноважена з прав дітей росії львова-бєлова теж підозрюється у причетності до депортації українських дітей, відповідно до статей Римського статуту. У суді вказують, що є підстави вважати, що вона також несе особисту відповідальність.

Палата попереднього провадження визнала, що є розумні підстави вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за воєнний злочин, а тому видала ордери на арешт.

В Офісі генпрокурора України пояснили, що ордер на арешт означає, що за межами росії путіна мають право затримати та передати до суду. Затримати його можуть на території країн, які ратифікували Римський статут. Україна його лише підписала, але не ратифікувала.

В МЗС росії заявили, що рішення МКС не мають для них жодного значення.

«росія не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду і зобов'язань щодо нього не несе. З цим органом росія не співпрацює, а можливі "рецепти" на арешт, що виходять із Міжнародного суду, будуть для нас юридично нікчемними», — написала речниця відомства Марія Захарова.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир путін, нідерланди, суд
В тему

Останні матеріали