16 Березня 2023
Новини

Поранених і жінок окупанти часто відмовляються видавати з полону

Поранених і жінок окупанти часто відмовляються видавати з полону
Повертати Україні поранених, важкохворих, жінок, дітей, некомбатантів і цивільних часто під час перемовин відмовляються росіяни.

Про це повідомила пресслужба Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими після зустрічі з родинами бійців 15 бригади оперативного призначення Нацгвардії.

Там наголошують, що такими діями росіяни не зважають на норми міжнародного права, адже ці категорії людей мають бути безумовно репатрійовані.

Учасники зустрічі також обговорили діяльність Міжнародного комітету Червоного Хреста в російських колоніях і на окупованих територіях.

«Деякі місця утримання Червоний Хрест відвідує. Які саме — часто не повідомляє через свою політику конфіденційності. В МКЧХ кажуть, що доступ у них є далеко не в усі місця утримання», — зауважив представник штабу.

Рідних також цікавило, чи повідомляє росія про утримання полонених з пораненнями в госпіталях в рф чи на окупованих територіях. У штабі кажуть, що рф про це не надсилає жодної інформації. Мовляв, такі відомості вдається дізнатися з інших джерел.

Представник штабу також зазначив, що з листів, які інколи приходять від українських полонених, неможливо дізнатися місце утримання, адже зворотна адреса на конвертах не вказана.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що нещодавно в російських медіа повідомляли про те, що Москалькова майже щодня обговорює повернення цивільних.

«Дізнався про таку активність зі здивуванням. Тому не можу підтвердити слова своєї російської візаві», — написав Лубінець. 

Під час переговорів у Туреччині в січні омбудсмени домовилися про повернення цивільних заручників та репатріацію важкопоранених і тяжкохворих військовополонених. Тоді Україна передала список цивільних, яких росія утримує в полоні. За словами Лубінця, зараз він фіксує затягування процесу зі сторони росії.

У Координаційному штабі з питань полонених нам раніше повідомляли, що, за оцінками міжнародних організацій, ідеться про приблизно 15 тисяч цивільних, яких утримує росія. Але ця цифра не є остаточною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, полон, жінки
В тему