13 Березня 2023
Новини

Зеленський присвоїв звання Героя України розстріляному військовому

Зеленський присвоїв звання Героя України розстріляному військовому

Військовослужбовцю Олександру Мацієвському, якого розстріляли в полоні після слів «Слава Україні!», Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України.

Про це глава держави заявив у вечірньому зверненні від 12 березня, - пише Слово і Діло. Президент висловив упевненість, що подвиг Мацієвського знатимуть та пам'ятатимуть усі українці.

«За його хоробрість, за його впевненість – в Україні – та за його «Слава Україні!», – сказав Зеленський.

Головне із вечірнього звернення президента:

  • Тиждень був, як і завжди, активним для України. Візити Прем'єр-міністра Фінляндії, міністра оборони Норвегії, Генсека ООН Гутерріша, лідерів керівної німецької Соціал-демократичної партії, розмова з Урсулою фон дер Ляйєн, Президент Єврокомісії. Все це дає результати.

  • Енергетичний сектор. На сьогоднішній день вдалося відновити технічні можливості постачання електрики. Харків – зі світлом. Житомирщина – зі світлом. Усі міста та громади, де були проблеми з енергопостачанням, знову загоєні. Я дякую кожному та кожному, хто працював для цього!

  • Нагадав про програму обміну старих ламп на нові LED-лампи. Загалом українці отримали вже 12 мільйонів LED-ламп. І якщо говорити про енергозбереження, то цей обсяг дозволяє зберегти до 600 мегават енергії. Орієнтовно це, як, наприклад, більше половини генерації потужного блоку АЕС.

  • Подякував рятувальникам ДСНС України у Донецькій, Харківській, Херсонській, у Запоріжжі, у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей. Також відзначив воїнів, які борються на найгарячіших напрямках у максимально жорстких умовах.

  • Менш ніж за один тиждень – за час з 6 березня – і лише на одному Бахмутському напрямку вдалося знищити понад 1100 вояків – це безповоротні втрати росії. Плюс ще щонайменше півтори тисячі санітарних ворожих втрат – це поранення, несумісні для них із продовженням боїв.

«Ми живемо у той час, коли всі історичні складнощі для України можемо перемогти. Можемо! Якщо будемо берегти нашу єдність, одна одну і нашу державу. Я дякую всім, хто піклується про Україну та українців! Герою слава! Героям слава! Україні слава!», – резюмував президент.

Нагадаємо, особа страченого за «Слава Україні» воїна стала відома після заяви СБУ. Правоохоронці встановили, що Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому у лютому.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, володимир зеленський
В тему