12 Березня 2023
Новини

Швейцарія утилізує 60 справних ЗРК Rapier

Швейцарія утилізує 60 справних ЗРК Rapier
60 справних зенітно-ракетних комплексів Rapier Швейцарія вирішила утилізувати, хоча їх можна було передати Україні.

Про це пише Neue Zürcher Zeitung із посиланням на Федеральне управління оборонних закупівель Швейцарії, - пише hromadske.

Країні ці ЗРК вже не потрібні, адже наприкінці 2022 року армія вивела їх з експлуатації. Першу частину комплексів уже утилізували. Швейцарська армія закупила їх у 1980-х роках. У 2007-му армійці модернізували їх та докупили 2 тисячі сучасних керованих ракет.

Як пояснив військовий експерт Петер Шнайдер, ці комплекси вже старі, але повністю ще не застаріли. Їх можна було б використовувати проти цілей, які летять низько — не лише безпілотників, але й винищувачів та гелікоптерів.

Шнайдер нагадує, що у 2012 році британці використовували Rapier для захисту спортивних об'єктів під час Олімпіади в Лондоні. Експерт зазначає, що Україні ці ЗРК допомогли б захистити цивільну інфраструктуру.

Rapier — система британського виробництва. Для такої зброї застосовують зовсім інші правила, ніж до озброєння швейцарського виробництва.

У 2006 році швейцарський уряд постановив, що стосовно іноземних систем, виведених з експлуатації, першочерговим завданням є продаж у країну-виробника. Це також потрібно робити без умов, зокрема без заборони на реекспорт. А втім, Берн не отримав відповідного запиту з Лондона, як і Швейцарія не пропонувала таку угоду Великій Британії.

Останні кілька місяців у Швейцарії точаться дискусії про те, як слід трактувати традиційний нейтралітет країни на тлі російсько-української війни.

У цей час на розгляді в парламенті перебувають принаймні ще чотири пропозиції щодо форматів, у межах яких Швейцарія, залишаючись нейтральною, могла б дозволити експорт і реекспорт продукції свого військово-промислового комплексу навіть у країни, де триває війна.

Без цього треті країни, як-от Іспанія чи Німеччина, не можуть передати Україні зброю швейцарського виробництва.

Так, у січні 2023 року глава іспанського Міноборони Маргарита Роблес заявила, що Швейцарія блокує постачання в Україну певних військових матеріалів з Іспанії.

А в липні 2022 року Федеральний уряд Швейцарії через нейтральний статус країни відмовився лікувати поранених під час війни українців — як цивільних, так і військових. З таким проханням до країни звернулося НАТО.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: швейцарія, війна з Росією
В тему