11 Березня 2023
Новини

Над «Північними потоками» впродовж тижня плавав «дивний» танкер

Над «Північними потоками» впродовж тижня плавав «дивний» танкер

Над газопроводами "Північний потік" і "Північний потік-2" з 6 по 12 вересня курсував танкер Minerva Julie, який плаває під прапором Греції.

Його переміщення можуть бути пов'язані з вибухами на трубопроводах, які сталися 26 вересня. Про це пише УП з посиланням на видання Business Insider.

На дивні маршрути танкера звернув увагу данський аналітик Олівер Александер, який проаналізував дані морської автоматичної ідентифікаційної системи (AIS) із суден, які проходили поблизу місця трьох із чотирьох ниток трубопроводу незадовго до пошкодження, пише видання.

Аналітик встановив, що 600-футовий танкер Minerva Julie прямував на схід із Роттердама, але 6 вересня він раптово майже на тиждень зупинився посеред Балтійського моря. Поплававши шість днів над "Північними потоками", танкер попрямував до Таллінна, а звідти поплив до Санкт-Петербурга, де пришвартувався 18 вересня. 

Власники танкера пояснили виданню дивну затримку тим, що судно чекало на інструкції щодо подальшого маршруту. Business Insider вважає, навіть якщо танкер ніяк не причетний до вибухів на трубопроводах, свідчення екіпажу можуть надати цінні відомості слідчим.

Нагадаємо, 26 вересня 2022 року внаслідок вибухів на трубопроводах "Північних потоків" 1 і 2 біля острова Борнхольм у Балтійському морі розпочався витік на чотирьох ділянках газопроводів у виключних економічних зонах Данії та Швеції.

7 березня у низці іноземних ЗМІ, зокрема, в німецьких та в американській The New York Times, з'явилися повідомлення про нібито причетність "проукраїнських груп" до інциденту.

Президент Володимир Зеленський заперечив будь-яку причетність України до вибухів на газопроводах "Північного потоку". Він припускає, що ця інформація поширюється з метою сповільнити допомогу Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: газ, Світ, росія
В тему