11 Березня 2023
Новини

Перейменування росії на московію: Зеленський відповів на петицію

Перейменування росії на московію: Зеленський відповів на петицію
На петицію, у якій пропонують перейменувати росію на московію, 10 березня відповів президент Володимир Зеленський.

Глава держави доручив опрацювати це питання прем'єр-міністру Денису Шмигалю. Про це йдеться на сайті Офісу президента.

У відповіді Зеленський зазначив, що порушене у петиції питання потребує «ретельного опрацювання» як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки.

«З урахуванням зазначеного я звернувся до прем'єр-міністра України з проханням щодо його комплексного опрацювання, зокрема із залученням наукових установ, та інформування мене та автора петиції про результати», — вказав президент.

До слова, авторка петиції Валерія Шахворостова запропонувала офіційно перейменувати назву «росія» на «московія», а також замінити термін «російський» на «московський», «російська федерація» на «московська федерація».

Шахворостова вважає, що офіційна зміна назви держави є потужним інформаційним ходом на міжнародному рівні.

«Це призведе до розвіювання кремлівських міфів щодо історичного минулого "великого русского народа" для росіян та громадян інших держав, що вважали Україну і росію "єдиним цілим" до початку повномасштабної війни росії проти України», —зазначила вона.

Нагадаємо, що в листопаді 2022 року постійний представник України в ООН Сергій Кислиця закликав українських урядовців та парламентарів ухвалити закон, за яким Україна офіційно називатиме російську федерацію московією.

Він навів приклад Угорщини, у якої самоназва Magyarország, проте різними мовами країну називають по-різному: в англійській Hungary, у німецькій — Ungarn, у польській — Wеgry. Схожа ситуація з Австрією: країна має самоназву Österreich, але англійською її називають Austria, а, до прикладу, словацькою — Rakúsko.

«То що нам — Кабінету Міністрів, Верховній Раді, — заважає повернути московії її історичну назву? Нинішня все одно вкрадена. Чи ви підтримуєте?» — написав Кислиця у Twitter. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, володимир зеленський, петиція
В тему