8 Березня 2023
Новини

У Грузії затримали 66 протестувальників проти закону про «іноагентів»

У Грузії затримали 66 протестувальників проти закону про «іноагентів»
У Грузії затримали 66 людей на масових протестах проти ухвалення законопроєкту про «іноземних агентів».

Про це 8 березня повідомили в Міністерстві внутрішніх справ Грузії.

Зазначається, що людей затримали за дрібне хуліганство і непокору законним вимогам поліції на мітингу. Проти них порушили справу за адміністративні правопорушення. 

Крім цього, у МВС розпочали розслідування щодо насильницьких інцидентів, які були під час протесту відповідно до статей 353 (напад на поліцейського) і 187 (пошкодження чи знищення речей) Кримінального кодексу Грузії. Санкція статті 353 передбачає позбавлення волі від 4 до 7 років, а 187 — від 1 до 3 років ув'язнення. 

«З боку міністерства буде дана відповідна правова оцінка діям всіх осіб, які сприяли і організували переростання мирного протесту в насильницьку акцію» — заявили в МВС Грузії.

Правоохоронці заявили, що учасники протесту кидали коктейлі Молотова та каміння в будівлю МВС. Через це постраждали 50 працівників поліції, деякі з них потребували хірургічного втручання і досі перебувають у медичних установах.

Також під час протесту постраждали мітингувальники. В МВС зазначили, що поліція застосовувала силу та спеціальні засоби, щоб «відновити громадський порядок». 

До слова, на протест під будівлю грузинського парламенту 7 березня прийшли десятки тисяч людей. Вони виступали проти ухвалення законопроєкту про «іноземних агентів» — на зразок російського. Мітингувальників підтримала президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка обіцяє ветувати закон.

Між протестувальниками та правоохоронцями спалахнули сутички, а правоохоронці почали застосовувати проти демонстрантів перцевий спрей та водомет. Мітингувальники прорвали барикаду, але згодом силовикам вдалося відтіснити демонстрантів від парламенту.

США та ЄС розкритикували грузинський закон про «іноагентів», підтримавши мітингувальників. У Євросоюзі назвали законопроєкт «дуже поганим розвитком подій для Грузії та її народу». А в США зауважили, що мають низку інструментів, які «дозволяють притягти до відповідальності будь-кого в будь-якій країні світу, хто причетний до придушення» мирних зібрань.

Грузинська опозиція обіцяє продовжувати акції проти законопроєкту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: грузія, акція протесту
В тему

Останні матеріали