7 Березня 2023
Новини

Із зон бойових дій буде примусова евакуація дітей

Із зон бойових дій буде примусова евакуація дітей
Батьки не зможуть відмовлятися від вивезення дітей з особливо небезпечних територій.

Кабінет міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Але поки що примусову евакуацію можуть застосувати лише у Бахмуті. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Підставою для проведення обов’язкової евакуації тепер буде рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення. Поки що під критерії територій, із яких можуть примусово евакуювати дітей, підпадає тільки Бахмут Донецької області.

Примусову евакуацію здійснюватимуть із супроводом одного з батьків, людини, яка їх замінює, або іншого законного представника.

«Діти, що опинилися у зоні проведення бойових дій, не можуть самі про себе подбати. Тому вся відповідальність за них — на дорослих. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. Адже йдеться про її життя», — пояснює Мінреінтеграції.

Питання негайної евакуації дітей з особливо небезпечних територій контролюватиме очільниця Мінреінтеграції та віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук. Вона наголосила, що обов’язок держави — оберігати життя і здоров’я дитини.

«Ухвалене сьогодні рішення має спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей. Якщо дорослі не спроможні подбати про безпеку дитини, то це має зробити держава», — каже Верещук.

Поліція, військова адміністрація та волонтери займаються евакуацією людей із найнебезпечніших районів, які перебувають під постійними обстрілами російських окупантів. 

Проте місцеві жителі інколи не лише самі відмовляються виїжджати, але й не дозволяють вивозити своїх дітей, наражаючи їх на небезпеку. Наприклад, за даними Мінреінтеграції, станом на 7 березня у Бахмуті залишаються не менш як 4 тисячі цивільних, із них щонайменше 38 дітей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, кабінет міністрів, діти
В тему