28 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 28 лютого 2023 року

Найголовніші новини  28 лютого 2023 року

Триває 370 доба повномасштабної війни, яку розв’язала росія з метою знищити наш народ і нашу державу.

рф основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші воїни відбили понад 60 атак противника на зазначених напрямках.

Загроза завдання ракетних ударів залишається високою по всій території України.

  • Оперативне командування «Південь» інформує, що окупанти у Херсонській області переобладнують цивільні моторні плавзасоби для просування ДРГ поміж островів у гирлі Дніпра.

«Періодично ворог практикує обстріли акваторії Дніпро-Бузького лиману. Також намагається випробовувати долю на переобладнаних цивільних моторних плавзасобах, просуваючи ДРГ поміж островів. Два такі плавзасоби вдало знищено нашими підрозділами».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, в Енергодарі Запорізької області, російські окупанти продовжують чинити тиск на мирне населення, зокрема, через обмеження подачі теплопостачання та гарячої води до помешкань. Після масових звільнень відзначається брак фахівців на ЗАЕС, через що загарбники вимушені брати на роботу людей без освіти та досвіду.

Останнім часом російські окупанти стали активніше займатись мародерством на тимчасово захопленій території Херсонської області, зокрема, у місті Олешки. Особливим об’єктом уваги загарбників є транспортні засоби.

  • Авіація Сил оборони України за добу завдала 3 удари по районах зосередження окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, у свою чергу, уразили район зосередження живої сили та район зосередження озброєння і військової техніки противника, а також 2 позиції зенітно-ракетних комплексів окупантів.

 

Станом на ранок 28 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 149240 (+550) осіб,
  • танків - 3388 (+3),
  • бойових броньованих машин - 6630 (+9),
  • артилерійських систем – 2383 (+3),
  • РСЗВ – 478 (+3),
  • засоби ППО - 247,
  • літаків – 300,
  • гелікоптерів – 288,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2051 (+3),
  • крилаті ракети - 873,
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5252 (+4),
  • спеціальної техніки - 230.

 

  • Британська розвідка вважає, що втрата російського літака А-50 внаслідок атаки на білоруському аеродромі в Мачулищах ще більше обмежить повітряні операції рф.

Хоча пошкодження не були офіційно підтверджені, британське відомство переконане, що втрата А-50 буде значною для рф, оскільки літак є критично важливим для російських повітряних операцій для забезпечення картини повітряного простору.

  • У Міноборони підтвердили що військовослужбовці армії рф змушені замінювати найманців ПВК "Вагнер" на Бахмутському напрямку, бо більшість підрозділів ПВК була знищена Збройними силами України.

Регулярні російські військова рф демотивовані, на відміну від вагнерівців, які є найманцями та вмотивовані оплатою.

Зараз ситуація у Бахмуті напружена і складна, ворог переважає чисельно, однак втрати окупантів значно вищі, ніж у українських захисників.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський нагадав, що рік тому, на 5-й день повномасштабної війни, Україна подала заявку на вступ до ЄС і згодом отримала статус кандидата.

«Цього року настав час ухвалити рішення про початок переговорів про членство», - заявив глава держави.

Він наголосив, що саме наша держава об'єднала ЄС, як ніколи раніше.

«Саме Україна захищає європейські цінності для наступних поколінь. Саме в Україні Європа стає цілісною, вільною та мирною. Разом у боротьбі, разом у перемозі. Хай живе Європа! Хай живе свобода!».

  • Сьогодні останній день зими і ми точно можемо сказати, що не збувся жоден з апокаліптичних сценаріїв, які озвучувала російська пропаганда та політики країни-агресора і колаборанти щодо замерзання України, повного знищення нашої енергосистеми й масової еміграції за кордон на час опалювального сезону.

Останній день найважчої зими більшість українців проводять зі світлом і в теплі.

Уже 17-й день поспіль в енергосистемі працюють усі види генерації, дефіцит відсутній і поки не прогнозується. У міста повертається вуличне освітлення. Однак ворог має ще багато ракет, які може спрямувати на наші інфраструктурні об’єкти.

Україна продовжує триматися й вірить у ЗСУ та нашу ППО.

«Сьогодні останній день зими, до завершення опалювального сезону залишається півтора місяця. Можна з упевненістю сказати, що ми пройшли найважчий період. Витримали російський енергетичний терор і забезпечили тепло в оселях українців. Україна виграла не тільки битву за тепло, а й битву за світло», - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він додав, що в майбутньому Україна не просто відновлюватиме втрачене, а й модернізуватиме, децентралізуватиме та робитиме безпечнішою енергосистему країни.

  • Міністерство оборони опубліковано оновлені договори по закупівлю продуктів для армії, згідно з якими, послуга із забезпечення харчування складатиме від 137 до 144 гривень, терміни контрактів зменшили, а ціни на продукти знизилися. Зокрема яйця коштуватимуть 8-9 гривень за одиницю.

Зазначається, що ціни на продукти, які закуповує постачальник, враховують логістику, зберігання, освіження запасів продовольства тощо.

Крім того, створено Міжвідомчу робочу групу з питань вивчення нових підходів до закупівлі продуктів для Міноборони з використанням е-системи закупівель.

  • У МОЗ повідомили, що Україна отримала 10 тис. доз вакцини Jynneos проти віспи мавп.

Вакцину передали Україні як гуманітарну допомогу. Вона буде розподілена та розвезена до регіонів відповідно до зібраної потреби. Вакцинація людей, які належать до груп ризику, здійснюватиметься безоплатно.

  • У «Дії» стартувало опитування, чи залишати вихідним 8 березня.

«Міжнародний день захисту прав жінок виник завдяки руху жінок за рівні права. У більшості країн це звичайний робочий день, а от у пострадянських, зокрема і в Україні, — офіційний вихідний. Щоб уникнути суперечностей та вирішити, чи залишити вихідний, ми спільно з Мінцифрою запрошуємо долучитися до опитування через «Дію», яке ми проводимо за парламентської ініціативи», - йдеться в повідомленні.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін виступив на колегії ФСБ й розповів, що підрозділи спецслужби брали «пряму участь» у війні проти України й у їхніх лавах є втрати.

Він також доручив ФСБ посилити контроль за кордонами країни – зокрема «поставити заслін на шляху диверсійних груп, припиняти спроби незаконного провезення на територію росії зброї та боєприпасів».

Крім того, путін у властивому йому стилі дав завдання посилити роботу з пошуку іноземних шпигунів і зайнятися «мерзотою» в росії, яка намагається розколоти суспільство зсередини.

  • Сьогодні вночі відразу на кількох об’єктах у різних регіонах росії сталися дивні вибухи. Зокрема, повідомляється про вибухи на нафтобазі у Краснодарському краї.

В Адигеї упав невідомий літальний апарат, повідомив глава республіки. А в Темрюцькому районі рф була масштабна пожежа на плавнях.

Також сьогодні зранку в Санкт-Петербурзі закривали 200 квадратних кілометрів повітряного простору, а місцевий аеропорт «Пулково» не приймав літаки після того, як над містом нібито помітили «непізнаний літаючий об'єкт». Пізніше влада оголосила, що проводила навчання.

  • Прессекретар путіна поскаржився, що кремлівський диктатор нібито залишається відкритим для переговорів щодо України, але наразі ні канцлер Німеччини Олаф Шольц, ні президент Франції Еммануель Макрон не йдуть на контакт.

Пєсков нагадав, що Макрон 5 чи 6 разів говорив про готовність подзвонити путіну, але запитів щодо такої розмови Кремль так і не отримав.

Путінське оточення ніяк не може усвідомити, що все більше країн в усьому світі зараз розуміють те, про що українська влада говорила ще з літа минулого року: росія сприймає тільки мову сили й будь-які поступки вважає слабкістю. Це кровожерливий режим, який не жаліє навіть своїх громадян, тож вести з ними переговори можна тільки після повної перемоги України.   

  • Путінський режим продовжує різноманітними способами посилювати силову вертикаль у державі, паралельно придушуючи будь-які паростки інакомислення чи опозиційної діяльності.

Одним із напрямків роботи у цьому напрямку є ухвалення Держдумою в першому читанні норми, яка прибирає з Кримінального кодексу норму про більш суворе покарання за злочини для співробітників МВС.

Таким чином російська влада поступово розв’язує руки своїм силовикам, їм усім дається чіткий знак, що влада закриє очі на будь-яке свавілля так званих «правоохоронців».

  • рф остаточно вийшла з договорів Ради Європи, відповідний документ сьогодні підписав путін.

Зокрема йдеться про Статут Ради Європи, Конвенцію про захист прав людини й основних свобод, Європейську конвенцію про запобігання тероризму, Європейську хартію місцевого самоврядування, Соціальну хартію.

Таким чином російська влада сама відрізає себе від цивілізованої спільноти, вибудовуючи «залізну завісу». 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Влада Японії запроваджує санкції проти 48 фізичних осіб – росіян і поплічників окупантів, 73 організацій і російського банку.

Зокрема, у списку підсанкційних росіян опинилися заступник міністра оборони рф Віктор Горемикін і глава концерну «Калашников» Алан Лушніков, співробітники Генерального штабу Збройних сил росії. Також у цьому списку – співробітники адміністрації президента рф.

Крім того, уряд Японії запровадив санкції проти ПВК «Вагнер», «Росбанку», інститутів Російської академії наук та інших організацій.

  • Війна в Україні стане центральною темою зустрічі канцлера Німеччини Олафа Шольца і президента США Джо Байдена у Вашингтоні в п'ятницю.

«Це дасть президенту Байдену ще один шанс подякувати канцлеру та народу Німеччини за всю підтримку, яку вони надали Україні. Вони дійсно активізувалися та розширили можливості, які вони готові направити в Україну, причому останнім прикладом цього є танки Leopard», - сказав директор із комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

  • Німецька компанія Rheinmetall на замовлення уряду постачає Україні автоматизовані розвідувальні системи SurveilSPIRE.

Як заявили у компанії, системи призначені для моніторингу великих ділянок місцевості з мінімальною кількістю особового складу. 

Ці розвідувальні системи складаються з мобільних веж спостереження з камерами, здатними працювати вдень і вночі, автопілотованих мінідронів і системи управління. У комплект постачання також входять транспортні засоби.

  • У Європі продовжують заморожувати російські активи. Так, Бельгія вже наклала арешт на 58 мільярдів євро, які належать компаніям і громадянам, які потрапили у підсанкційний список.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає неможливим повернення до колишніх відносин із рф після її повномасштабного вторгнення в Україну.

Він зауважив, що путін «вирішив відійти від співпраці та діалогу» і зруйнував основоположні принципи глобальної безпеки, напавши на сусідні країни та намагаючись «підірвати наші демократичні держави».

«Тому ми повинні визнати, що закінчення цієї війни не буде поверненням до нормальних відносин з росією. Шляху назад немає».

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали