28 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 27 лютого 2023 року

Найголовніші новини 27 лютого 2023 року

Триває 369 доба російського широкомасштабного вторгнення на нашу землю.

Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, збільшує чисельність особового складу. За наявною інформацією, на тимчасово окуповану територію Луганської області перекинуто до 200 військовослужбовців строкової служби з Ростовської області.

Протягом поточної доби противник завдав 8 ракетних та 28 авіаційних ударів, 12 з них - іранськими ударними БПлА типу «Шахед-136». Здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Наші захисники змогли знищити 9 із 12 іранських ударних БПлА типу «Шахед-136» та 1 - типу Zala.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, противник продовжує зазнавати втрат. Тому, для надання медичної допомоги своїм військовослужбовцям, активно використовує місцеву інфраструктуру на тимчасово захоплених територіях. Так, у населеному пункті Каланчак, на базі місцевої лікарні облаштовано військовий шпиталь. Туди вже привезли близько 150 поранених військовослужбовців збройних сил рф. За наявною інформацією, медичний персонал – виключно росіяни.

Ворог продовжує здійснювати заходи з дискредитації Сил оборони України та залякування мешканців тимчасово захопленої частини Херсонщини. Противник знову обстріляв з мінометів житлові квартали населеного пункту Олешки та звинуватив у цьому ЗСУ.

  • Авіація Сил оборони України завдала 4 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили один пункт управління, один район зосередження живої сили противника та одну позицію протиповітряної оборони.

 

Станом на ранок 27 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 148 690 (+560) осіб,
  • танків - 3 385 (+4),
  • бойових броньованих машин – 6 621 (+6),
  • артилерійських систем – 2 380,
  • РСЗВ – 475,
  • засобів ППО – 247,
  • літаків – 300 (+1),
  • гелікоптерів – 288,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 048 (+11),
  • крилатих ракет – 873,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 248 (+6),
  • спеціальної техніки - 230.

 

  • Протягом минулої доби українські захисники знищили ще один російський штурмовик СУ-25, який став 300-м у списку знищених літаків.

Показово, що за 10 років війни в Афганістані СРСР втратив тільки 118 бойових літаків.

  • Окупанти продовжують зазнавати величезних втрат під Вугледаром. Ситуація вже настільки серйозна, що пропагандистські канали пишуть, що родичі російських військових готові влаштувати самосуд над генералом Мурадовим, який командує цими «м'ясними штурмами».

Крім того, знову почастішали відеозвернення мобілізованих росіян, які скаржаться на жахливі умови й те, що їх відправляють на вірну смерть.

Між самими російськими командирами також простежується все помітніша гризня, оскільки всі розуміють, що рано чи пізно доведеться на когось звалювати провину за провали.

  • За даними ГУР, у Росії ще тисячі ракет, але окупанти використовують їх набагато більше, ніж виробляють. За інформацією розвідки, за місяць росіяни можуть виготовити не більше ніж 30-40 ракет.

Ті старі ракети, які є в них на озброєнні, або не долітають через несправність, або мають обмежений радіус ураження.

  • Моніторингова група «Белорускі Гаюн» повідомляє, що на аеродромі поблизу Мінська двома дронами був атакований розвідувальний російський літак А-50У, який зазнав серйозних пошкоджень.

Повідомляється, що диверсію організували білоруські партизани, організатори атаки успішно виїхали за кордон та перебувають у безпеці.

  • Британська розвідка вважає, що рф буде стурбована вибухами у Маріуполі, оскільки вважала цю зону недосяжною для звичайних українських ударних засобів.

З 21 лютого 2023 року проросійські офіційні особи повідомили про щонайменше 14 вибухів у районі окупованого Маріуполя.

Серед місць інцидентів – сховище боєприпасів в аеропорту, два паливні склади та металургійний завод, який росія використовує як військову базу. Маріуполь розташований на відстані щонайменше 80 км від фронту.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що резерви російської армії у живій силі не є безкінечними.

«путін може зіткнутися з іншою дилемою після чергової хвилі або двох призовів до армії, оскільки кількість резервістів, придатних для участі у бойових діях на фронті, є обмеженою.

За даними експертів, минулого року втрати на фронті поповнювали за рахунок так званої «часткової мобілізації». Наразі для поповнення втрат росіян на фронті путіну, можливо, доведеться розглянути питання про розширення строкової служби, залучаючи все більше молодих російських чоловіків проти їхньої волі до військової служби. Хоча, як зазначають аналітики, демографічні показники в країні не сприяють такому підходу.

За підрахунками ISW, щороку в Росії 18-річного віку досягають 800 тисяч молодих людей, при тому, що на строкову службу беруть 260 тисяч росіян. Розширення призову призведе до того, що до армії набиратимуть громадян, фізично непридатних до служби.  

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

«Є нові рішення нашої держави щодо санкцій проти тих, хто причетний або допомагає росії вести війну і знищувати життя та людей. Підписав три укази для реалізації рішень РНБО. Проти тих росіян, хто причетний до викрадення українських дітей. Проти тих представників російської сфери спорту, які намагаються поставити спорт на службу агресії. І проти тих, хто допомагає тримати структури найманців у росії для війни проти України й усіх вільних людей… Тиск України продовжиться. Тиск світу на державу-терориста продовжиться».

Першим указом санкції введено щодо 4 представників сфери спорту рф – легкоатлетки й олімпійської чемпіонки Олени Ісімбаєвої; плавця, члена Міжнародного олімпійського комітету Олександра Попова; президента Олімпійського комітету рф Віталія Смирнова; президента Федерації тенісу рф, члена Міжнародного олімпійського комітету Шаміля Тарпищева.

Іншим рішенням санкції вводяться щодо 109 фізичних і 7 юридичних осіб.

  • Російські олігархи заплатять за злочини росії своїми активами. І це відбувається вже зараз.

Сьогодні ВАКС стягнув на користь держави 88,89% акцій PIN банку Євгена Гінера. Усе в рамках закону «Про санкції» та загальноприйнятих уявлень людства про справедливість.

Росіяни несуть і будуть нести відповідальність за злочини проти України. І ми змусимо їх заплатити за все.

  • Українці вірять у свою армію, вірять у перемогу і продовжують підтримувати ЗСУ грошима. 24 лютого НБУ за підтримки ПриватБанку та UNITED24 відкрили збір на 10 безпілотних комплексів «Чаклун» для ЗСУ. І вже за перші три доби українці задонатили на дрони понад 5,4 млн грн.

Серед учасників збору розіграють 24 ексклюзивні пам?ятні монети і колекційні банкноти НБУ з підписами керівників держави та ЗСУ. Збір триває до 5 березня 2023 року.

  • Українці за тиждень розкупили понад 30 тисяч спецпачок «Артемсолі» з окупованого Соледара — завдяки цьому зібрали майже 14 млн грн. Гроші підуть на дрони-камікадзе для ЗСУ.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • За підрахунками експертів видання Forbes, росія за рік війни проти України вже витратила близько 115 млрд доларів.

Тим часом мільйони росіян продовжують жити у старих бараках, які були зведені як тимчасове житло ще при Сталіні. При цьому багато хто продовжує вихваляти і путіна, і його політику, відправляючи своїх дітей на убій в Україну.

  • Deutsche Bank підрахував, що доходи росії від нафти впали майже вдвічі, від газу – у 6 разів. Через санкції рф втрачає 500 млн доларів на день.

Відповідно, річка енергетичних наддоходів зменшилася майже удвічі, хоча весь 2022 рік росія заробляла на нафті й газі, а це забезпечувало бюджет грошима на армію, а бізнес - валютою на імпорт товарів.

  • Росавіація скаржиться, що Китай приєднався до санкцій проти російської авіації. Тепер влада КНР накладатиме арешт на літаки російських авіакомпаній у рамках міжнародних санкцій.
  • Російський Центробанк готується скоротити близько 1000 співробітників до травня 2023 року. Це наймасштабніша оптимізація від початку пандемії.

За словами обізнаних джерел, рознарядки зі скорочень передано також і до регіональних підрозділів. Повідомляється, що Центробанк уже скасував виплату матеріальної допомоги перед відпусткою (два місячні оклади).

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що повномасштабне вторгнення росії в Україну викликало наймасовіші порушення прав людини і це є «тривожним дзвіночком».

Гутерріш закликав відновити Загальну декларацію прав людини через 75 років після її підписання.

  • Європейська комісія та Польща за підтримки агентств ООН започатковують ініціативу щодо пошуку українських дітей, який російські військові незаконно вивезли з окупованих територій України.

За словами речниці Єврокомісії Дани Спінант, «викрадення українських дітей – це велика соціальна проблема, трагедія та злочин.

Мета ініціативи – об’єднати сили для збору доказів, щоб знайти викрадених дітей, а відповідальні за злочини були притягнуті до відповідальності.

  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус очікує підписання контрактів на доукомплектування німецького війська гаубицями замість поставлених Україні минулого року на кілька місяців раніше, ніж планувалося спочатку.

«Якщо все вийде, контракти на нові гаубиці будуть підписані до кінця наступного місяця», - сказав міністр.

  • Американський мільярдер з українським корінням Білл Екман пожертвував 3,3 млн доларів на купівлю спеціалізованих машин швидкої допомоги для України.

За виділені гроші куплять 15 машин швидкої допомоги Toyota Land Cruiser та покриють витрати на їхню експлуатацію на передовій.

Повідомляється, що один повнопривідний Land Cruiser у версії «швидкої» коштує близько 116 тисяч доларів. Машини мають високий дах, який дозволяє медичному персоналу стоячи надавати допомогу постраждалим.

  • У Вашингтоні вражені тим, як швидко українським фахівцям вдається відновити пошкоджені електромережі після російських атак.

Про це заявила міністерка енергетики США Дженніфер Гренхолм.

«Я знаю, що Президент Зеленський справді висловив бажання мати іншу мережу електропостачання. Розподілену мережу, яка працює на чистій енергії, але також не настільки централізовану, щоб бути мішенню. І це дуже надихає… Зараз ми у процесі відправки третього траншу обладнання в Україну, щоб вони могли замінити те, що було пошкоджено. Але зрештою, у довгостроковій перспективі, ми маємо виконати цілі президента щодо створення розподіленої електричної мережі, щоб у разі пошкодження однієї ділянки це не виводило з ладу цілий регіон».

Очікується, що третій транш допомоги для відновлення електромереж США відправлять на початку березня.

«Що нас вразило – це те, наскільки швидко українці залучають те, що ми надсилаємо, аби відновити роботу якомога скоріше. Це справді захоплює дух: така стійкість і таке швидке виконання завдань від тих, хто працює над мережею. І ми будемо продовжувати допомагати, чим зможемо».

  • Директор ЦРУ Вільям Бернс вважає, що путін недооцінює рішучість США підтримувати Україну у війні проти росії.

За його словами, російський президент вважає, що в американців «синдром дефіциту уваги», а тому вони з часом перейдуть до іншого питання.

Бернс розповів, що під час зустрічі в листопаді начальник російської розвідки Сергій Наришкін продемонстрував «почуття зухвалості та гордині», яке відображало власні переконання путіна, що «він може змусити час працювати на нього та вірить, що він може зневажати українці та може виснажити наших європейських союзників».  

Бернс додав, що в якийсь момент путіну доведеться зіткнутися зі зростаючими витратами, а також з тим, що люди в трунах повертатимуться додому у найбідніші регіони росії, звідки мобілізовано багато людей, яких «кидають як гарматне м'ясо».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему