17 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 17 лютого 2023 року

Найголовніші новини 17 лютого 2023 року

Триває 359 день героїчної боротьби українського народу проти російських окупантів.

Незважаючи на значні втрати в живій силі й техніці, загарбники не припиняють спроб атакувати українські позиції. Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. 

  • За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах 16 населених пунктів – Гряниківка і Синьківка Херсонської області; Стельмахівка, Кремінна, Діброва і Білогорівка - Луганської та Роздолівка, Федорівка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Сєвєрне, Водяне, Мар’їнка, Новомихайлівка і Вугледар на Донеччині.
  • За даними сил оборони Таврійського напрямку, російські окупанти фактично не евакуюють своїх поранених бійців, тому більшість із них помирає, і втрати ворога можуть бути значно більшими, ніж в офіційних даних.

Найскладнішою залишається ситуація поблизу Вугледара та Бахмута. Там ворог зазнав там дуже великих втрат, тому атаки стають не такими інтенсивними

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, противник продовжує зазнавати значних втрат. Так, у населеному пункті Каланчак Херсонської області окупанти облаштували Центральну районну лікарню під військовий шпиталь та привезли 36 ліквідованих і 18 поранених військовослужбовців збройних сил рф.
  • Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також один по позиції зенітно-ракетного комплексу.

 

Станом на ранок 17 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 141260 (+800) осіб,
  • танків - 3298 (+2),
  • бойових броньованих машин - 6520 (+3),
  • артилерійських систем – 2322 (+16),
  • РСЗВ – 467 (+1),
  • засоби ППО ? 241 (+2),
  • літаків – 298,
  • гелікоптерів – 287,
  • БПЛА оперативно-тактичного – 2013 (+1),
  • крилаті ракети - 871 (+14),
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5187 (+20),
  • спеціальна техніка - 221 (+2).

 

  • За даними розвідки НАТО, рф втрачає близько 2000 солдатів на кожні 90 метрів просування територією України. При цьому сухопутні сили військ рф сильно порідшали та деморалізовані.

Як пише видання The Times, ці дані були озвучені в рамках зустрічі «Рамштайн».

Міністр оборони США Ллойд Остін також зазначив, що росі продовжує кидати у бій велику кількість додаткових сил, але більшість солдатів погано навчені та погано оснащені.

  • Володимир Зеленський заявив, що немає сенсу дослухатися до російських пропагандистів, які анонсують чергові масовані удари – це робиться для залякування.

Зараз Україна з точки зору захисту на найкращому рівні, ніж будь-коли. Відсоток повітряних об’єктів, які ми збиваємо під час атак, зростає.

«Ми приблизно розуміємо, що десь іноді гірше – це 50-60%, іноді краще – доходимо до 80-85% збиття всіх ракетних ударів, будь-чого з неба. І тому я думаю, що їхні залякування ні до чого не приведуть».

«Боятися нема сенсу, очікувати від них квітів нема бажання, і також немає сенсу вірити в те, що вони говорять. Немає практики довіряти їм. Тому – розраховувати на себе і ставитися до цих заяв як до ще однієї психологічної операції. Вірте в наші сили».

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що російські війська не прискорюють темпи просування навколо Бахмута і навряд чи досягнуть поставленої путіним цілі до 24 лютого.

«Українська оборона Бахмута завадить путіну стверджувати, що російські війська взяли під контроль місто до 24 лютого 2023 року та, відповідно, не дозволить відновити надії росії на перемогу у війні проти України».

Експерти зазначають, що Кремль може завдати ще одну серію ракетних ударів по цивільних об'єктах по всій Україні, щоб відзначити символічну річницю, оскільки реальний військовий успіх «продовжує вислизати» від російських військ.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський виступив онлайн на Мюнхенській конференції з питань безпеки. У промові він запевнив, що немає альтернативи членству України в ЄС та НАТО.

«Чи зараз час для України стати повноправною частиною Європейського Союзу? Для більшості європейців це вже не питання. Ми вже здобули статус країни-кандидата. Ми вже готуємось почати переговори про членство».

Президент України наголосив, що Україна вже поєднана з європейською економікою, логістикою та енергетикою.

«Немає альтернативи українській перемозі. Немає альтернативи Україні в ЄС. Немає альтернативи Україні у НАТО. Немає альтернативи нашій єдності. Тому немає і не буде альтернативи тому, щоб позбутися російської агресії остаточно, звільнити землю, звільнити людей».

«Ми повинні звільнити Україну і Європу, тому що коли російська зброя стріляє по нас, вона вже націлена на наших сусідівМи повинні звільнити від російської агресії кожну європейську інституцію та кожну сферу світової економіки, бо лише тоді буде шанс на свободу».

Володимир Зеленський наголосив, що Україна не піде на поступки під час деокупації територій, окупованих росією з 2014 року.

«Немає альтернативи тому, щоби позбавити російської окупації всі, всі міста України!».

Реальною метою є якнайшвидше звільнення України, «щоби наступного року ми зустрілися у Мюнхені на першу повоєнну безпекову конференцію, за умови вільної України, вільної Європи, вільного світу».

  • В Україні в березні планується проведення індексацій пенсій на 20%. Під індексацію підпадають усі категорії, визначені в законі «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Влада виконує свої зобов’язання перед людьми, допомагає тим, хто цього найбільше потребує. Загалом індексація виплат торкнеться більш ніж 10 мільйонів українців.

Крім того, цьогоріч будуть збережені всі доплати до пенсії за віком. Це програма, яку ініціював Президент України.

Пенсіонери віком понад 80 років продовжать отримувати щомісячну доплату в 500 грн. Для пенсіонерів віком 75-80 років – це доплата до 400 грн на місяць, а для пенсіонерів 70-75 років така доплата складає до 300 грн.

Загалом цього року держава планує витратити на пенсійне забезпечення понад 700 млрд грн.

Також люди, які вимушені були покинути власний дім через війну, будуть і надалі отримувати особливу увагу й допомогу.

Цьогоріч продовжиться повною мірою виплата субсидій найбільш вразливим категоріям. У лютому цього року середній розмір субсидії на житлово-комунальні послуги в Україні становить 1 684 грн. Субсидії отримують 2,3 млн домогосподарств.

Важливо, що влада не підвищувала і не підвищує тарифи на комунальні послуги, а також допомагає громадам, щоб вони так само зараз залишали свої тарифи без змін.

  • До України з неанонсованим візитом прибув прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським. Сторони говорили про військову допомогу Україні.

«Питання літаків складніше, ніж «танкова коаліція». Ми будемо точно працювати над цією коаліцією. Ми почали розмову про тренування. Це питання до всього світу, тому що це залежить не від однієї країни. Це - питання багатьох складових. Україна наполеглива в тих речах, які захищають наші цінності. Будемо вірити, що в цьому напрямку в нас буде результат», - сказав Володимир Зеленський.

За словами Рютте, раніше вдалося досягти рішень щодо танків і самохідної артилерії.

«Те, що Нідерланди схиляються, щоб поставити ці літаки - так. Але далі я про це б не говорив, тому що це може не допомогти досягти рішення».

  • У рамках програми Grain From Ukraine («Зерно з України») у порту «Чорноморськ» завантажується судно, яке доставить 25 тисяч тонн української пшениці до Кенії та 5 тисяч тонн до Ефіопії.

Це вже п'ятий корабель у рамках програми GrainFromUkraine. Її мета - надання гуманітарної української пшениці країнам, які потерпають від продовольчої кризи.

Серед таких країн - Кенія та Ефіопія, які отримають цю партію пшениці завдяки донатам Великої Британії, Норвегії, Бельгії, Нідерландів, Швейцарії, Італії, Словенії та Чехії.

  • Завдяки наполегливій роботі українських енергетиків та допомозі партнерів наразі в Україні достатньо електроенергії для покриття наявного споживання.

Сьогодні й на вихідних енергосистема працюватиме з резервом потужності - генерація електроенергії продовжить забезпечувати її споживання. Завдяки зменшенню попиту буде резерв потужності.

В Одеській області ситуація залишається складною – через ремонти мереж можливі стабілізаційні відключення, але вже меншою, ніж раніше, тривалістю.

  • Уряд України розробляє ідею створення мобілізаційного резерву, щоб держава була завжди забезпечена всіма першочерговими речами.

Зокрема пропонується створити державний матеріальний резерв і окремо мобілізаційний резерв.

Формування буде проходити за такими сферами:

  • продовольча;
  • медична;
  • енергетична;
  • технічна.
  • Міністерство закордонних справ України вимагає від видання Financial Times негайно провести редакційне розслідування обставин появи матеріалів з ознаками дезінформації в інтересах росії.

Підставою для вимоги розслідування став матеріал видання від 6 лютого, у якому йдеться про те, що Молдова нібито спостерігає збільшення контрабанди зброї, людей та товарів із України на тлі війни.

У МЗС наполягають, що цитати, які наводяться у статті, не відповідають заголовку матеріалу Financial Times. Крім того, автор статті не наводить жодних доказів контрабанди зброї.

Минулого року у ЄС неодноразово заявляли, що тема про нібито контрабанду Україною наданої союзникам зброї є кампанією дезінформації проти України, ЄС і НАТО.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Зомбування путінською пропагандою стає все масштабнішим і агресивнішим. Тепер у росії взялися за дітей. Після масових заходів із переодяганням у форму радянського зразка та політінформацій, замаскованих під так звані «розмови про важливе», у всіх школах рф з'являться «радники з виховання».

Крім того, пропагандистські «Розмови про важливе» для школярів показуватимуть і на «Першому каналі».

  • Найбільша металургійна компанія росії НМЛК розпродає заводи після обвалу експорту.

Мільярдер Володимир Лісін виставив на продаж свої заводи на Уралі, коли експорт обвалився на 21%.

Заводи НМЛК виробляли 2 млн. тонн продукції на рік і займали майже 20% російського ринку арматури, катанки й металовиробів.

  • У Самарській області росії на Чапаєвському механічному заводі, який виробляє вибухівку, прогримів вибух, унаслідок чого одна людина і ще троє дістали поранення.

За даними російських ЗМІ, завод виробляє кумулятивні заряди, детонуючі шнури, герметичні вибухові патрони тощо.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав міжнародних партнерів, які мають на озброєнні бойові танки західного зразка, надіслати їх Україні.

«Усі ті, хто можуть надіслати бойові танки цього типу, повинні зробити це. Міністр оборони Пісторіус, міністр закордонних справ Бербок та я особисто інтенсивно закликаємо до цього. Німеччина робитиме все, що у її силах, аби зробити ці рішення легшими для партнерів. Наприклад, навчаючи українських солдатів керувати танками тут у Німеччині або надаючи підтримку з точки зору поставок і логістики».

  • Президент Франції Еммануель Макрон на Мюнхенській конференції з питань безпеки заявив, що час для діалогу з росією ще не настав, бо вона обрала війну.

За його словами, рф вирішила завдати удару по цивільній інфраструктурі та вчинити воєнні злочини, тому її наступ має провалитися.

Макрон наголосив, що єдність та рішучість «важливі, коли йдеться про те, щоб надати Україні можливості повернутися за стіл переговорів прийнятним чином та працювати над довготерміновим миром на умовах, які обрали українці».

«Нам абсолютно необхідно активізувати нашу підтримку і наші зусилля щодо опору українського народу та його армії і допомогти їм розпочати контрнаступ, який тільки й може дозволити вести переговори, що заслуговують на довіру, визначені Україною, її владою та її народом».

Макрон також заявив, що світ має реформувати Раду безпеки ООН, а світовий порядок треба переформатувати і збалансувати його, зробивши більш інклюзивним.

«Коли ми про це говоримо, то маємо сказати, що реформа Ради Безпеки ООН - це частина цього процесу. Давайте будемо відвертими: одним постійний член Радбезу вирішив знищити правила, які він мав би захищати. Тож ми маємо реформувати Раду Безпеки і переформатувати»

  • Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд повідомила, що Сполучені Штати разом із партнерами у Групі семи готують новий масштабний пакет санкцій, який планується оголосити до річниці вторгнення рф в Україну.

«Санкції розширять і поглиблять запроваджені раніше обмежень у певних категоріях, пов’язаних, зокрема, з обмеженням потоку технологій й обладнанням для російської оборонної промисловості тощо».

Крім того, готуються індивідуальні покарання для осіб, які причетні або докладають безпосередніх зусиль на підтримку війни проти України.

Нуланд додала, що санкції також можуть бути оголошені проти інших країн, які допомагають рф обходити введені раніше обмеження.

  • Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила про необхідність організації окремого трибуналу щодо злочинів росії (злочину агресії).

«Насправді важливо, щоби російське керівництво було засуджене та не залишилося непокараним. Якщо ми не засудимо російські злочини, ніхто з нас не буде у безпеці».

За словами Каллас, міжнародний кримінальний суд та інші інстанції можуть працювати разом, однак свідчення можуть бути зібрані лише в ході війни. Тому вже зараз необхідно розпочати цю роботу.

  • Чехія вироблятиме для України мобільні системи протиповітряної оборони, призначені для боротьби з дронами.

Нідерланди оплатять сотню модифікованих всюдиходів Toyota, оснащених парою скорострільних кулеметів, які можуть протидіяти, наприклад, безпілотникам. Вони також придбають необхідні боєприпаси у чеських компаній.

  • Україна отримає від Канади додаткові 7,5 млн канадських доларів: їх спрямують на розмінування територій та навчання фахівців.
  • Франція відправляє в Україну першу партію з 14 бойових броньованих машин AMX-10RC.

Зазначається, що українські екіпажі вже пройшли програму навчання з використання цих машин. Їх тренували французькі інструктори в кавалерійській школі Сомюра.

  • Сенатори США повторно внесли на розгляд резолюцію, яка визнає дії росії в Україні геноцидом проти українського народу.

«Минув рік з початку жорстокої та невиправданої війни Путіна проти України, і стає абсолютно очевидним, що росія здійснює геноцид», – наголосив сенатор-республіканець Ріш.

За його словами, він «бачив звірства на власні очі» під час поїздки в Україну в червні минулого року, і ледве не щодня до нього надходять нові повідомлення про нелюдські дії російських солдатів проти невинного українського народу.

Ця резолюція, зокрема, підтримує трибунали та міжнародні кримінальні розслідування для притягнення російських політичних лідерів і військового персоналу до відповідальності за агресивну війну, воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид.

  • Уряд Нідерландів офіційно надав згоду на пропозицію України про створення в Гаазі міжнародної організації – Реєстру збитків, які завдала Україні російська агресія.

Реєстр міститиме інформацію про шкоду, завдану війною українцям, бізнесу та державі.

«Реєстр має стати першим компонентом всеосяжного механізму репарацій, який покликаний забезпечити виплату державою-агресоркою Україні повних репарацій за завдану шкоду, відповідно до міжнародного права».

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 21 лютого зустрінуться у Брюсселі.

Дмитро Кулеба зазначив, що це перша зустріч представників України, НАТО і ЄС у такому тристоронньому форматі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему