17 Лютого 2023
Новини

«Ашан» постачав товари окупантам як гумдопомогу: Auchan Україна - «шокований»

«Ашан» постачав товари окупантам як гумдопомогу: Auchan Україна - «шокований»

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну французька компанія «Ашан» постачала товари для російських окупантів на територіях окупованих областей України.

Також компанія допомагала російським військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників. Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Le Monde і Bellingcat, - пише hromadske.

Журналісти з'ясували, що постачання окупантам представлялося як «гуманітарна допомога» і складалося як із товарів з «ашанівських» складів, так і з товарів, які збирали волонтери окупантів у магазинах «Ашан» в різних регіонах росії. Іноді постачання організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади. 

У розслідуванні показали лист, який 15 березня 2022 року контролерка управління «Ашан — Санкт-Петербург» Наталія Зельцер надіслала колегам. Вона просила зібрати цесію для «гуманітарної допомоги» за наданим списком.

«Нескладно помітити, що всі ці товари призначаються для чоловіків (скажімо, мінімальний розмір шкарпеток, що відповідає 40-му розміру взуття), є сигарети (які взагалі ніколи не постачаються як гуманітарна допомога), запальнички, бритви, але немає нічого для жінок та дітей», — зазначили журналісти.

А число товарів, наприклад, тисяча тюбиків зубної пасти й 500 запальничок вказує на те, що одержувачів було багато. Цього вистачило б на один-два батальйони, підкреслили розслідувачі. Загальна вартість цієї березневої партії «допомоги» становила 2 млн рублів.

Далі в листуванні Зельцер написала до центрального офісу і попросила оформити «допомогу» як закупівлю з боку десяти юридичних осіб. З московського офісу надійшла відповідь із перерахуванням десяти компаній.

Журналісти The Insider зв'язалися з керівниками цих десяти компаній, на які було оформлено гуманітарну допомогу, і деякі з них нічого не приховували. Так, наприклад, директор ТОВ «МТК» Сергій Пома та директорка ТОВ «Енергія-3000» Галина Баранова визнали, що допомога надходила саме російським військовим, але подробиці повідомити відмовилися.

«Ашан» залучив у постачаннях для окупаційних військ не тільки свої пітерські магазини. Наприклад, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів «Ашан» розташовувалися пункти збору «гуманітарної допомоги для Донбасу».

«Зазначимо, що, згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї зі сторін, що воює, може підвести "Ашан" під санкції й призвести до відходу компанії з російського ринку», — пишуть журналісти.

Крім того, не лише «Ашан», а й «Леруа Мерлен» займався постачанням товарів на окуповані території. На опублікованому в грудні відео з Маріуполя можна побачити, як члени «Молодої Гвардії Єдиної росії» розвантажують однакові палети з фірмовим знаком «Леруа Мерлен». Ці два магазини належить одному холдингу Mulliez Group.

Також «Ашан» збирав і передавав у військкомати дані про своїх співробітників. Згодом після оголошення мобілізації магазин допомагав військкоматам: на робочому місці співробітникам вручали повістки та пропонували звільнитися, пише The Insider. Зазначимо, що компанія «Ашан» не вийшла з ринку рф, хоча у квітні 2022 року заявляла, що припиняє інвестиції та постачання в росію.

В Auchan Україна заявили, що шоковані розслідуванням журналістів про допомогу окупаційним військам з боку російської дочки "Ашану" і вимагають пояснень від французького офісу. Про це йдеться у заяві Auchan Україна у Facebook.

"Auchan Україна вимагає пояснень від французького офісу! Ми шоковані інформацією, яка була опублікована в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки. Ми терміново звернулись до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію", - йдеться у позиції Auchan Україна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, франція
В тему

Останні матеріали