17 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 16 лютого 2023 року

Найголовніші новини 16 лютого 2023 року

Триває 358 доба повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти нашої держави й усього українського народу.

  • Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, в районах Гряниківки, Бахмута, Авдіївки, Мар’їнки та Вугледара. При цьому ворог не рахується зі своїми втратами в живій силі й техніці.

Як зазначають експерти, на окремих ділянках фронту у бій кидають вже резерви, які так само як і передові групи, успішно «демілітаризують» наші воїни. 

  • За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів у районах 15 населених пунктів, зокрема біля Білогорівки і Серебрянського лісництва Луганської області та Федорівки, Бахмута, Диліївки, Авдіївки, Водяного, Первомайського, Мар’їнки, Новомихайлівки, Вугледара, Пречистівки та Новосілки на Донеччині.
  • У ніч на 16 лютого росія знову завдала масованого ракетного удару по Україні, випустивши 36 ракет. Наші захисники знищили 16 ракет.

Повідомляється, що удари по об’єктах критичної інфраструктури були зафіксовані у кількох областях.

На жаль, частина крилатих ракет Х-22 досягли своїх цілей. Наразі на озброєнні ЗСУ немає вогневих засобів, здатних знищувати цей тип ракет.

Крім того, ворог завдав 12 авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, через серйозний брак особового складу в тимчасово зайнятому ворогом Маріуполі російські загарбники проводять заходи з «мобілізації» окремих представників суспільства. Відтепер безпритульних, а також осіб з алкогольною чи наркотичною залежністю забирають до ворожого війська.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 13 ударів по районах зосередження окупантів, а також один - по позиції зенітно-ракетного комплексу.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, склад боєприпасів та 2 інших важливих об'єкти загарбників.

 

Станом на ранок 16 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 140460 (+690) осіб,
  • танків - 3296 (+6),
  • бойових броньованих машин - 6517 (+10),
  • артилерійських систем – 2306 (+3),
  • РСЗВ – 466,
  • засоби ППО - 239 (+3),
  • літаків – 298,
  • гелікоптерів – 287 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2012 (+1),
  • крилаті ракети - 857,
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5167 (+6),
  • спеціальної техніки – 219.

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, дорога військова кампанія росії в Україні, ймовірно, значно виснажила російську техніку і резерви живої сили, необхідні для підтримки успішного широкомасштабного наступу на сході України.

Експерти вважають, що нездатність росії відновити виведену з ладу механізовану техніку в короткостроковій перспективі ще більше обмежує російські можливості ведення маневреної війни і змушує російські війська покладатися на стару техніку.

Водночас Україна й надалі матиме можливість розпочати широкомасштабний контрнаступ протягом наступних кількох місяців, але її здатність зробити це значною мірою залежатиме від того, наскільки швидко і в яких масштабах Захід надасть необхідну військову допомогу.

  • Британська розвідка вважає, що військово-космічні сили росії ще зберегли достатньо велику кількість літаків, але навряд чи будуть їх масово застосовувати.

«Малоймовірно, що ВКС зараз готуються до значного розширення повітряної кампанії, тому що за нинішньої ситуації на полі бою це загрожує їм неприйнятними втратами літаків».

  • Українська розвідка повідомляє, що росіяни намагаються залучити якомога більшу кількість людей для здачі крові в окупованому Криму через велику кількість поранених загарбників.

Також активно проводиться пропаганда в закладах та установах всіх форм власності щодо залучення до забору крові якомога більшої кількості людей через великі втрати та поранення російських окупантів на всіх напрямках бойових дій.

Крім того, відкриваються додаткові станції переливання крові в Ростовській, Бєлгородській та Воронезькій областях рф.

  • Україна продовжує повертати наших людей із полону. Сьогодні додому їдуть 100 наших воїнів та 1 цивільний.

Серед звільнених бійців - нацгвардійці, прикордонники та військові ЗСУ.

94 з них – оборонці Маріуполя, включно з 63 воїнами з «Азовсталі». Багато героїв отримали поранення різної тяжкості.

Робота над тим, щоби повернути додому всіх наших людей продовжується. 

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Глава МЗС Ізраїлю Елі Коен прибув до Києва – це перший візит високопоставленого ізраїльського чиновника в Україну з початку повномасштабного вторгнення рф.

Після переговорів з очільником МЗС України ізраїльський міністр заявив, що його держава надасть $200 мільйонів на розбудову медичної інфраструктури України.

Коен також зазначив, що його держава «буде допомагати з розробкою розумної системи раннього попередження для України».

Крім того, сьогодні вперше з початку війни запрацювало в Києві посольство Ізраїлю.

  • На спецрахунку для відновлення України вже є 17 мільярдів гривень, також протягом року очікуються надходження 35,5 млрд грн від доходів НБУ й 1,5 млрд доларів від США. Крім того, є політична домовленість з Урсулою фон дер Ляєн про допомогу ЄС в розмірі 1 млрд євро.
  • У Google повідомили, що кількість кібератак російських хакерів на українських користувачів торік зросла на 250%. Серед головних цілей кіберзловмисників були Міноборони, МЗС і Національне агентство з питань державної служби.

Ворожа кіберактивність є одним із аспектів гібридної війни, спрямованої на дестабілізацію ситуації в Україні.

Однак наші фахівці зробили й продовжують робити все для того, щоб усі системи працювали злагоджено, а українці не відчували дискомфорту. Крім того, цифровізація держави навіть попри війну продовжується, а в дію вводяться все нові й нові продукти та послуги. 

  • В «Укренерго» зазначили, що завдяки покращенню протиповітряної оборони, зниженню можливостей Москви завдавати ударів по критичній інфраструктурі та швидкому ремонту найгірше в ситуації з електроенергією, ймовірно, позаду.

Наближення кінця зими також принесе полегшення, незважаючи на те, що росія продовжує завдавати ракетні удари й використовувати безпілотники.

Водночас у компанії наголосили, що не варто розслаблятися і вважати, що російська кампанія повітряних ударів закінчилася.

  • Із початку року до державного бюджету від приватизації держмайна надійшло 645 млн грн, з них 464 млн грн - тільки за 14 днів лютого.

Фактично зараз Фонд виходить на середні показники минулого року. Завдяки запуску малої приватизації за новим законом у вересні минулого року, до державного бюджету щомісяця надходило в середньому близько 470 млн грн.

Усього в 2022 році на аукціонах малої приватизації держава заробила 1,7 млрд грн.

 

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Колишній заступник голови офісу президента рф Владислав Сурков заявив, що працював над Мінськими угодами, виходячи з того, що вони не повинні бути виконані.

Фактично він визнав, що Москва від самого початку не планувала виконувати жодні домовленості, а з 2014 року цілеспрямовано працювала на знищення України й українського народу.

  • Путінська пропаганда освоює нові напрямки й нові гроші. З початку повномасштабної війни з Україною рф у 100 разів збільшила витрати на державні символи.

З 24 лютого 2022 року російські регіони виділили понад 1 млрд рублів на закупівлю державних символів країни - різних прапорів, флагштоків і гербів. Значна частина з цих предметів закуповується у рамках федерального проекту «Патріотичне виховання громадян рф».

Однак поки патріотизм росіян проявляється тільки або через зомбування, або за гроші.

  • Лавина енергетичних наддоходів, яка минулого року принесла росії рекордні 600 млрд доларів експортної виручки, остаточно зійшла нанівець.

Приплив валютного виторгу на ринку впав на 36% порівняно з груднем (15,7 млрд доларів) і вдвічі, якщо порівнювати із січнем-2022.

  • Російський концерн «Росатом» вперше стикнувся з проблемами під час будівництва атомних станцій у Туреччині й Угорщині.

Німецький регулятор BAFA заблокував постачання продукції виробництва Siemens Energy через побоювання, що вона може опинитися в росії.

  • У росії знову сталося дивне самогубство високопосадовця. Сьогодні у Санкт-Петербурзі виявили тіло 58-річної Марини Янкіної, яка керувала управлінням фінансового забезпечення Міноборони рф у Західному військовому окрузі. Слідчі розглядають версію про самогубство, однак поки від коментарів відмовляються.

Кілька днів тому в московській області рф вчинив самогубство ексзаступник начальника головного управління МВС по боротьбі з екстремізмом (центр «Е») генерал-майор поліції Володимир Макаров.

У соцмережах ширяться чутки, що такі люди не могли покінчити із життям з власної волі, а їхня смерть вигідна багатьом чиновникам, які можуть бути причетні до масштабних розкрадань.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європарламент переважною більшістю голосів ухвалив резолюцію з приводу першої річниці повномасштабної військової агресії рф проти України.

Європарламент вважає, що результат війни і позиція світової спільноти відіграватимуть вирішальну роль у майбутніх діях інших авторитарних режимів, які уважно спостерігатимуть за перебігом війни.

Наголошується, що головною метою України є перемога у війні проти рф. Євродепутати вважають, що цього можна досягти лише завдяки безперервному, сталому та неухильному зростанню постачань в Україну усіх без винятку видів озброєння.

Зокрема, вони закликали уряди країн ЄС серйозно розглянути надання Україні винищувачів, гелікоптерів, необхідних ракетних систем та суттєво збільшити постачання боєприпасів.

Європарламент закликав країни ЄС, США, Велику Британію та Канаду якнайшвидше виконати свої зобов'язання щодо забезпечення України сучасними бойовими танками.

Також у документі підтверджено підтримку щодо надання військової допомоги Україні доти, доки це буде необхідно. Водночас держави-члени Європарламенту закликають істотно збільшити і прискорити їхню військову підтримку Україні.

  • Також сьогодні Європейський Парламент підтримав поправку в резолюцію до річниці початку агресії рф проти України, що закликає до подальшого посилення міжнародної ізоляції росії, зокрема її виключення зі складу Ради Безпеки ООН.

Ця пропозиція була ухвалена більшістю голосів присутніх.

  • Парламент Словаччини визнав російський режим терористичним, а рф – спонсором тероризму.

Депутати також засудили прямі і непрямі погрози росії застосувати ядерну зброю. У резолюції висловлено невизнання проведення та результатів референдумів у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях України, з наголосом, що ці території залишаються частиною України.

Крім того, парламент висловив підтримку зусиллям зі створення спеціального трибуналу для переслідування злочинів агресії та підтримку переслідування злочинів проти людяності й воєнних злочинів.

Показово, що в текст резолюції йдеться про повну підтримку заяви Президента Володимира Зеленського з його звернення до Європейського Парламенту про те, що «це наша Європа. Це наші правила. Це наш спосіб життя. І для України - це шлях додому».

  • Парламент Норвегії погодив багаторічну програму підтримки України на майже 7 млрд євро. Пакет підтримки отримав назву «Програма Нансена».

Щорічні внески у рамках програми складатимуть близько 15 млрд крон (понад 1,3 млрд євро), допомога надаватиметься на основі поточних потреб України, оцінку яких оновлюватимуть регулярно.  

Норвегія вважає, що у поточній фазі війни особливо важлива підтримка зброєю, щоб наша держава могла повернути контроль над своєю територією. У 2023 році половина наданої допомоги буде саме у вигляді військової допомоги.

  • Перед голосуванням у норвезькому парламенті до депутатів з онлайн-промовою звернувся Президент Володимир Зеленський.

«Ви допомагаєте нам з протиповітряною обороною, яка захищає наші міста від російського терору, ви допомагаєте нам протитанковою зброєю, ви допомагаєте нам з відновленням енергетичної інфраструктури після ударів російських ракет і іранських дронів. А тепер ви створюєте дуже важливий прецедент довгострокового фінансування країни, яка захищає свою незалежність і право кожної країни жити у відповідності до міжнародного права».

«Ми не знаємо, що станеться за цей період у 5 років. Але ми знаємо, чого не станеться: росія не подолає нашої єдності, Кремль не зробить терор і залякування новою реальністю для Європи. Російський прапор не залишиться над окупованими територіями України. Це так само точно, як ваші NASAMS, що захищають небо України».

  • Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда запросив Президента України Володимира Зеленського приєднатися до онлайн-саміту G7.

Як раніше повідомлялося, Японія планувала запросити главу МЗС України Дмитра Кулебу на зустріч міністрів закордонних справ країн «Групи семи» (G7), яка відбудеться у Німеччині 18 лютого.

Як організатор зустрічі та голова саміту G7 цього року, Японія також готується провести онлайн-зустріч G7 24 лютого, приурочену до роковин повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Очікується, що заходи підтримки України та санкції проти росії стануть пріоритетом для лідерів G7.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив, що Альянс має бути готовим до нової ери протистояння з росією, яка може тривати довго.

«путін хоче іншу Європу, хоче Європу, де він може контролювати сусідів, де він може вирішувати, що країни можуть робити. Нам потрібно бути готовими до довгого шляху, це може тривати багато, багато, багато, багато років».

Водночас Столтенберг зазначив, що зміни можуть настати раптово, як це вже відбувалося в історії.

  • Швеція надіслала Україні 6 катерів, які можна використовувати як понтонні переправи.

У розкладеному вигляді ці понтонні переправи мають довжину 8 метрів і можуть бути використані для відновлення транспортного сполучення на звільнених територіях.

Завдяки цим катерам вдасться налагодити стабільне постачання гуманітарної допомоги в деокуповані громади та налагодити логістику постачань продукції для відновлення економічної активності в громадах.

  • 66% європейців вважають, що у війні проти України винна росія. Про це свідчать результати опитування eupinions.

Частка тих, хто вважає, що рф несе головну відповідальність, коливається в країнах-членах ЄС від 54% в Італії до 88% у Польщі.

При цьому 75% європейців погоджуються з тим, що лише українці можуть вирішувати, коли вступати у переговори. Франція і Польща демонструють найвищий рівень підтримки: 81% французів і 87% поляків погоджуються з цим твердженням.

Також важливо, що 61% громадян ЄС вірять, що війна закінчиться на користь України.

Загальноєвропейське опитування показало, що 68% респондентів розглядають вторгнення в Україну як напад на Європу в цілому.

Більшість громадян ЄС, які взяли участь в опитуванні, вважають, що Україна захищає цінності, які поділяють усі європейські країни. Частка тих, хто погоджується з цим твердженням, у кожній країні-члені ЄС коливається від 59% у Німеччині та Італії до 72% у Польщі.

  • Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що 24 лютого в країні буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання.

«Цей національний момент дасть громадськості Великої Британії можливість віддати належне мужності українського народу та продемонструвати непохитну солідарність Великої Британії з країною».

«Наближаючись до річниці варварського та жахливого вторгнення росії в Україну, як нація ми віддаємо належне неймовірній хоробрості та стійкості українського народу. Невиправданий напад росії знову приніс війну та руйнування на наш континент, змусив мільйони залишити свої домівки та зруйнував сім'ї по всій Україні та росії. Я неймовірно пишаюся реакцією Сполученого Королівства, і протягом минулого року громадськість Великої Британії продемонструвала свою справжню щедрість духу та незмінну віру у свободу».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали