9 Лютого 2023
Новини

Найголовніші новини 9 лютого 2023

Найголовніші новини  9 лютого 2023

Триває 351 день боротьби українського народу проти повномасштабної агресії з боку росії.

  • Противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках в районах Кремінна, Бахмут, Авдіївка, Опитне, Мар’їнка і Вугледар. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для завдання ударів по позиціях наших військ.
  • За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах 19 населених пунктів: Стельмахівка, Білогорівка Луганської області; Виїмка, Федорівка, Бахмут, Красна Гора, Парасковіївка, Іванівське, Часів Яр, Новокалинове, Водяне, Первомайське, Веселе, Красногорівка, Авдіївка, Мар’їнка, Богоявленка і Пречистівка Донецької області та Новоандріївка на Запоріжжі.
  • Як зазначає Генштаб ЗСУ, втрати окупантів постійно зростають. Для приховування кількості загиблих окупантів на території підприємства «Придніпровська Біотес» у місті Токмак Запорізької області російські загарбники облаштували мобільний крематорій. Місцеві мешканці скаржаться на постійний трупний сморід у південно-східному районі міста, особливо вночі.
  • Авіація Сил оборони України протягом цієї доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів.

Сили протиповітряної оборони за поточну добу збили 3 БпЛА противника: 2 - типу «Орлан-10» та 1 – «Оріон».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління ворога, 2 райони зосередження живої сили, склад боєприпасів та позицію протиповітряної оборони противника.

 

Станом на ранок 9 лютого загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 135 010 (+910) осіб,
  • танків - 3 255 (+2),
  • бойових броньованих машин – 6 468 (+10),
  • артилерійських систем – 2 244 (+8),
  • РСЗВ – 463 (+2),
  • засобів ППО – 232 (+4),
  • літаків – 295,
  • гелікоптерів – 285,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 967 (+6),
  • крилатих ракет – 796,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 121 (+9),
  • спеціальної техніки – 211.

 

  • На війні в Україні загинули понад 20 російських генералів. Про це повідомляє розвідка Японії, яка діє у співпраці зі США та країнами Європи.

Як заявили у японській розвідці, українські війська могли використовувати сигнали мобільних телефонів для виявлення російського командування. Крім того, виявляти командирів рф на окупованих територіях ЗСУ допомагають українські партизани.

  • Міжнародна моніторингова група Oryx заявляє, що росія з початку повномасштабного вторгнення в Україну втратила до половини свого танкового парку.

За інформацією групи, яка опирається виключно на підтверджені фото й відео дані, рф вже втратила у війні 1688 танків: 1000 – знищені, 544 – захоплені українськими захисниками, 79 – пошкоджені, 65 – покинуті військовими.

Реальна кількість втрат може бути значно більша.

Аналітики зазначають, що рф у лютому минулого року мала на озброєнні близько 3 тисяч танків, ще близько 4 тисяч – у резерві. Однак багато з них збереглися лише «на папері».  

За даними Oryx, загальна цифра втрат російської техніки становить майже 9100 одиниць.

  • Нещодавно українські бійці в районі Кремінної знищили бойову машину підтримки танків «Термінатор». Відеопідтвердження знищення опублікував голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. При цьому він зазначив, що була спалена саме та машина, яку хвалили російські пропагандисти раша ТБ.

Росіяни ще до повномасштабного вторгнення хизувалися своїми «Термінаторами», однак поки їх на озброєнні в армії рф буквально кілька десятків. Це дуже рідкісна машина. Раніше надходила інформація про знищення та пошкодження «Термінаторів», однак фото чи відеопідтвердження цього не було.

Повідомляється, що разом із цією машиною наші воїни підбили найновіший танк Т-90М, який був обладнаний найсучаснішою на сьогодні протимінною розробкою – тралом ТМТ-К, яку в росії зараз не можуть серійно виробляти через санкції. Тож в одному  місці рашисти втратили відразу 3 зразки унікальної техніки.

Таким чином українські воїни вчергове продемонстрували, що вміють і можуть боротися навіть із найновішими зразками російської військової техніки, успішно «демілітаризуючи» окупантів.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) помітили, що російські окупанти розпочали масштабний наступ у Луганській області, але українські війська не дають їм досягти значних успіхів.

Експерти зазначають, що боєздатність російських сил може призвести до їхньої кінцевої кульмінації на лінії Сватове-Кремінна без досягнення цілей захоплення всієї Луганської та Донецької областей.

«Ця кульмінація, ймовірно, створить вікно можливостей для українських сил, яке вони зможуть використати для власного контрнаступу».

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони України наголошують, що російський ракетний бліцкриг провалився.

Після провалу першого бліцкригу – спроби захопити Україну за три дні, росіяни вирішили використати терористичні удари та шляхом «ракетного бліцкригу» швидко вивести з ладу українську енергосистему, зламати опір, викликати нову хвилю біженців. Однак і цей задум провалився, як і всі інші стратегічні плани путіна.

У ГУР вважають, що зараз ракетний терор уже втратив сенс, тому що українська енергосистема вистояла, попри величезні втрати, а українське суспільство ще більше згуртувалося. Енергетики й ДСНС усе ремонтують, весь світ допомагає Україні обладнанням та генераторами.

Водночас розвідка застерігає, що росія продовжуватиме теракти, тому що в них залишилося не так багато методів воювати проти України.

  • У Сухопутних військах ЗСУ повідомили, що для протидії «Шахедам» і знищення крилатих ракет у підрозділах оборони Києва створили мобільні вогневі групи. Вони озброєні великокаліберними кулеметами та оснащені тепловізорами, іншими приладами виявлення цілей і лазерного цілевказання, а до бою розгортаються менше, ніж за 1 хвилину.

Кількість таких мобільних груп у складі угруповання постійно зростає.

 

ВІЗИТ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО ДО ЄВРОПИ

 

  • Президент Володимир Зеленський за підсумками візиту до Великої Британії спільно з британським прем’єром Ріші Сунаком підписав «Лондонську декларацію» – документ, спрямований на поглиблення партнерства Києва й Лондона.

У документі зазначається, що Британія зобов’язується продовжувати підтримку Україні, допомагати у відновленні української енергосистеми та інших об'єктів цивільної інфраструктури, а також продовжувати санкційний тиск на росію – включно з використанням заморожених російських активів на користь України.

Лондон наголошує, що допоможе в довгостроковій розбудові ЗСУ, а напередодні саміту НАТО у Вільнюсі працюватиме з членами Альянсу над поглибленням оперативної сумісності України з НАТО і прискоренням переходу України на стандарти НАТО.

Окремо Британія підтримала «формули миру», запропоновану Президентом України, й готова відігравати провідну роль для її втілення, а також анонсувала проведення 21-22 червня в Лондоні Конференції з відновлення України.

  • За підсумками зустрічі з Володимиром Зеленським прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підтвердив, що його країна почне підготовку українських пілотів на винищувачах західного зразка.

Також прем’єр натякнув, що британські танки Challenger 2 прибудуть в Україну вже у березні цього року, при цьому навчальна програма для українських військовослужбовців буде розширена.

  • Володимир Зеленський увечері в середу прибув до Парижа, де відбулася вечеря за зачиненими дверима з лідерами Франції та Німеччини.

Президент Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц особисто запевнили Володимира Зеленського у підтримці «стільки, скільки буде потрібно».

«Вона бореться за мир і несе цінності нашого Європейського Союзу: Україна ніколи не буде самотньою», - зазначив Макрон.

«Україна героїчно - з мужністю, відвагою та наполегливістю - бореться проти жорстокої російської агресії. Разом з Еммануелем Макроном я особисто запевнив Володимира Зеленського сьогодні в Парижі: Ми стоятимемо поруч з Україною - стільки, скільки буде потрібно», - написав Шольц.

  • Лідер Франції Еммануель Макрон нагородив Президента України Володимира Зеленського орденом Почесного легіону.

«Шана Україні та її народу. Шана Вам, дорогий Володимире, за Вашу мужність і відданість».

Орден Почесного легіону – це найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент республіки за військові або цивільні заслуги.

Це чергова висока нагорода, якою світ визнає значний внесок Володимира Зеленського й усього українського народу в розвиток демократії та підтримання миру в усьому світі. Також цей орден є свідченням того, що наша держава і наш народ в центрі уваги всіх цивілізованих країн світу, які зацікавлені в нашій перемозі над агресором.

  • Сьогодні Президент України Володимир Зеленський виступив в Європарламенті. Главу держави євродепутати зустріли тривалими оплесками.

ОСНОВНІ ТЕЗИ:

Це тотальна війна, яка була розв’язана росією, вона не лише за територію. Її загроза в тому, що є диктатор з шаленими запасами радянської зброї, з допомогою від інших країн, зокрема іранського режиму. Щоб бути здатним вести цю війну, Кремль абсолютно цинічно, послідовно, крок за кроком, рік за роком знищував те, що ми бачимо в основні нашої з вами Європи.

Ми захищаємося від найбільшої антиєвропейської сили сучасного світу. Українці на полі бою разом із Європою. Лише перемога України гарантуватиме кожну зі спільних цінностей.

росія створила в Європі загрозу радіаційної катастрофи, а російська атомна галузь досі вільна від глобальних санкцій. Є кроки, які ще мають бути зроблені. Приміром, застосування санкцій проти усієї ракетної та дронової індустрії росії, відповідної частини IT-сектору держави-терориста. Адже російський ракетний терор буде загрозою, поки не буде знищено джерело такої загрози.

Європа нарешті звільняється від згубного впливу російського газу, очищається від впливу російського олігархічного бізнесу.

Хочу подякувати всім, хто допомагав нашим людям, нашим переселенцям, хто закликав лідерів збільшувати захист звичайних людей, хто виходив на площу, хто ставив питання, хто утримувався від спокус російської дезінформації, і хто поруч з нами в боротьби за життя.

Я дякую всім, хто допомагає Україні життєво необхідним постачанням: зброєю, амуніцією, паливом.

Україна буде членом Євросоюзу. Україна, що перемагає, Євросоюзу, що перемагає.

Європа завжди залишатиметься сильною, поки ми разом і дбаємо про європейський шлях... Слава усім українцям і українкам, хто в бою. Слава Україні!

  • Президентка Європарламенту Роберта Метсола закликала країни ЄС якомога швидше надати Україні далекобійні системи і бойові літаки.

«Ми знаємо про жертву, яку ваш народ платить за Європу, і ми маємо вшанувати не тільки словами, а й справами. Політичною волею забезпечити простішу торгівлю, якомога скорішим процесом набуття членства, коштами для ваших людей, допомогою у відбудові, навчанням для ваших військових, військовим обладнанням і захисними системами, які вам потрібні для перемоги».

«Тепер держави мають швидко розглянути як наступний крок надання далекобійних систем і літаків для захисту свободи, яку багато хто сприймає як даність».

  • Під час пресконференції разом із головою Європейської Ради Шарлем Мішелем та головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн Президент України Володимир Зеленський заявив, що вже є певні позитивні рішення щодо передачі Україні західних винищувачів.

«Щодо винищувачів є певні позитивні рішення, які залишилися за лаштунками, не хочеться повністю готувати рф».

Президент також заявив, що після візиту до Британії є наближення щодо рішення про далекобійну зброю.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • До «Гвардії наступу» подано вже близько 17 000 заявок лише через сайт. Середній вік кандидатів становить 33 роки.

Через сайт подано близько 10 500 заявок, через Центр надання адміністративних послуг — 6500. Ще близько 3500 дзвінків надійшло на гарячу лінію.  

Серед добровольців є молоді хлопці 18, 20, 22 роки, а ще зареєструвалися 600 дівчат. Дівчата зможуть працювати у різних підрозділах штурмових бригад, зокрема медичних, логістичних та розвідувальних.

60% добровольців подали заявки до підрозділів Нацгвардії. При цьому найпопулярніші бригади наразі — «Лють» (Нацполіція) та «Сталевий кордон» (Держприкордонна служба).

  • В українському бюджеті вже є 17 млрд грн конфіскованих російських активів.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, закладено 35,5 млрд від доходів Нацбанку у відповідний фонд відновлення. Також є 1,5 млрд доларів від США на пріоритетне відновлення житла та критичної інфраструктури.

Прем’єр доручив керівникам ОВА у координації з Агентством відновлення та інфраструктурних проектів розробити проектно-кошторисні документації для капітального ремонту пошкодженого житла та критичної інфраструктури.

  • Українці продовжують фінансово підтримувати ЗСУ та нашу економіку. Громадяни придбали в «Дії» вже понад 350 тисяч військових облігацій - це майже 350 млн гривень для державного бюджету.

У Мінцифри заявили, що це інвестиція в нашу перемогу: кожна гривня з облігації йде на заробітну плату військовим, лікарям, учителям та зміцнення економіки держави, її стабільну роботу, поки наші захисники готуються до звільнення тимчасово окупованих територій.

  • Міністерство оборони готує перезавантаження військово-лікарських комісій через збільшення навантаження згідно з викликами воєнного часу.

Зокрема, ВЛК зроблять цифровізованими, простими й доступними для кожного захисника й захисниці.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін із кожним місяцем війни змушений все більше брехати своєму народу, щоб хоч якось заспокоїти людей і змусити їх далі жити в бідності. Звичайно ж, найкраще для цього підходять страшилки про те, що «у них гірше» і «вони ще поплачуть без нас».

Зокрема, кремлівський диктатор заявив, що світові бренди отримують величезні збитки через вихід із ринку росії

Тим часом, за підсумками минулого року:

Siemens – прибуток $11 млрд.

McDonalds – прибуток $13 млрд.

Equinor – прибуток $28 млрд.

IBM – прибуток $32 млрд.

Apple – прибуток $166 млрд.

У той час як російські найбільші енергетичні компанії від місяця до місяця втрачають усе більше.

  • Російський валютний ринок після місяця спокою знову пішов униз.

На торгах Мосбіржі в четвер курс долара піднявся до 73,3 рубля, а євро - до 78,3 рубля.

Рубль дешевшає у міру того, як пропозиція валюти на ринку зменшується. Зараз економісти прогнозують, що дефіцит валюти зростатиме.

  • Російський бюджет пережив обвальне падіння доходів від експорту після введення ембарго на російську нафту та скорочення постачання газу до Європи до мінімуму з останніх років СРСР.

У січні Федеральна митна служба перерахувала до федеральної скарбниці 377,3 млрд рублів - на 31% менше, ніж за той же місяць роком раніше.

Експерти наголошують, що «дірка» в бюджеті за січень дорівнювала 60% річного плану. Січневий дефіцит – 1,76 млрд рублів – став рекордним для першого місяця року як мінімум за останні 25 років.

  • Поки путінська пропаганда розповідає, як замерзає Європа без російського газу, у самій рф люди гинуть через той же газ.

Сьогодні в Новосибірську внаслідок вибуху газу обвалилися два під'їзди 5-поверхового будинку, загинули 7 людей. Це вже другий такий випадок у росії за останні 3 дні.

У той час як Кремль витрачає сотні мільярдів доларів на криваву війну в Україні, десятки мільйони росіяни живуть за межею бідності, в аварійному житлі з такими ж аварійними комунікаціями.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент США Джо Байден заявив, що путін уже втратив Україну, а допомога Україні під час протистояння з росією є безстроковою.

«Він (путін) думав, що коли він вторгнеться в Україну, по-перше, його зустрінуть усі російськомовні, скажуть: «Заходьте». По-друге, він думав, що станеться так, що НАТО розвалиться, НАТО нічого не робитиме, вони боятимуться діяти… Подумайте, нічого з цього не відбувається».

Байден також відповів на критику з боку невеликої групи законодавців-республіканців, які припустили, що США виділяють Україні надто багато грошей.

«Якщо ці хлопці не хочуть допомагати Україні, я розумію, вони не хочуть цього робити, але що вони будуть робити, коли… росія покотиться через Україну або в Білорусь, або кудись іще?» - сказав американський лідер.

  • Латвія передасть Україні медобладнання на загальну суму в майже 378 тис. євро. Ідеться про інфузійні насоси, апарати ШВЛ, монітори пацієнтів - загалом 185 одиниць.

Медобладнання буде поставлено в Україну з використанням Механізму цивільного захисту Європейського Союзу.

  • Шведський парламент Риксдаг підтримав пропозицію уряду про внесення додаткових поправок до бюджету, які передбачають виділення Україні військової допомоги на суму 4,3 мільярда шведських крон (406,7 мільйона доларів).

Йдеться про обладнання для розмінування, легку протитанкову зброю Robot 57 та шведські бойові машини піхоти CV 90.

  • Польща та країни Балтії закликали ЄС якнайшвидше працювати над арештом заморожених російських державних активів для відновлення України.

Польща, Латвія, Литва та Естонія хочуть, щоб західні уряди використали 300 мільярдів євро (266 мільярдів фунтів стерлінгів) із заморожених резервів центрального банку рф, щоб допомогти внутрішньо переміщеним особам в Україні та почати відбудову країни.

«Ці заморожені активи мають бути використані якомога швидше. Ми не можемо чекати, поки війна закінчиться і буде підписано мирну угоду».

  • Європейський Союз зробив заяву, у якій закликав росію припинити абсурдні заяви, нібито саме вона є «жертвою».

Заява виголошена під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ у Відні.

«Уже майже рік Росія веде цілеспрямовану, нічим не спровоковану, невиправдану агресивну війну проти України. Той факт, що ця російська агресія є незаконною згідно з міжнародним правом, не викликає жодних сумнівів.

Російська делегація тут і на інших міжнародних форумах повинна припинити свої абсурдні заяви про те, ніби вона є «жертвою». Росія є агресором, її війська розгорнуті на території іншої суверенної держави. А не навпаки».

Кремль недооцінив завзятість і рішучість України та українського народу в захисті своєї Батьківщини, своєї свободи і свого європейського майбутнього».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему