9 Лютого 2023
Новини

Землетрус у Туреччині та Сирії: кількість жертв перевищила 15 тисяч

Землетрус у Туреччині та Сирії: кількість жертв перевищила 15 тисяч

У Туреччині та Сирії кількість загиблих унаслідок землетрусу вже перевищила 15 тисяч.

Про це повідомляє AP.

У Туреччині повідомили про 12 873 підтверджені жертви землетрусу, у Сирії — 2 902. Рятувальні групи, куди входять й іноземні фахівці, продовжують свою роботу цілодобово.

У постраждалому від землетрусу турецькому місті Ґазіантеп температура впала до мінус п’яти градусів за Цельсієм. Попри це вцілілі люди з постраждалих районів спали у машинах та імпровізованих наметах через страх та заборону повертатися до будинків.

Для постраждалих унаслідок землетрусу у Туреччині розгорнули наметові містечка. Сирійські державні ЗМІ також повідомили про відкриття 180 притулків для переміщених осіб.

І у Туреччині, і в Сирії спалахнуло обурення щодо повільної роботи надзвичайників. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган визнав проблеми з екстреним реагуванням на землетрус, але пояснив, що це було пов'язано із погодою та руйнуванням злітно-посадкової смуги в аеропорту Хатай.

Представник Сирії в ООН визнав, що владі «не вистачає спроможностей і обладнання», звинувачуючи в цьому війну та західні санкції. Окрім того, у Сирії заявили, що причиною швидкого руйнування будівель у зоні катастрофи стали багаторічні бомбардування.

До слова, зранку 6 лютого в Туреччині стався сильний землетрус магнітудою 7,9. Він був відчутний на Кіпрі, у Лівані та Сирії. Після основного землетрусу сталося декілька афтершоків. Відлуння цього землетрусу зафіксували навіть системи АЕС України.

Землетруси такого масштабу трапляються рідко, у середньому в будь-якій точці світу їх відбувається менш ніж п'ять на рік. За останні 25 років у Туреччині сталося сім землетрусів магнітудою 7,0 або більше.

Україна для допомоги вислала до Туреччини групу рятувальників ДСНС. Там вони працюватимуть попередньо 10 днів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: туреччина, сирія
В тему