8 Лютого 2023
Новини

У білорусі засудили ще двох «рейкових партизанів»

У білорусі засудили ще двох «рейкових партизанів»

Ще двох «рейкових партизанів» Сергія Плешкуна і Юрія Сельвича до тривалих тюремних термінів засудив Гомельський обласний суд у білорусі.

Про це інформує "Радыё Свабода". Процес проходив у закритому режимі. Сельвича засудили до 14 років позбавлення волі, Плешкуна - до 16.

34-річного Сергія Плешкуна і 45-річного Юрія Сельвича затримали в березні 2022 року. Тоді білоруське телебачення випустило сюжет, з якого випливає, що за жителями Мозиря стежать співробітники КДБ. У гаражі одного із затриманих Сергій і Юрій обговорили можливість перешкоджання руху російської військової техніки залізницею. Зрештою їх обвинуватили за сімома пунктами, зокрема в тероризмі та екстремізмі.

Згідно з матеріалами справи, у період із серпня 2020 року до лютого 2022 року Пляшкун і Сельвіч нібито закуповували комплектуючі для виробництва "коктейлів Молотова" і піротехнічних виробів, які зберігали й перевозили в різних транспортних засобах і місцях із метою їхнього використання.

Їх також звинуватили в тому, що вони нанесли малюнки і написи на паркан і вивіску біля одного з підприємств Мозирського району.

За даними білоруських силовиків, під час обшуку в затриманих вилучили порожні пляшки, селітру, биту і пневматичний пістолет. Стверджується, що обвинувачені могли приготувати "коктейлі Молотова".

Один із затриманих, 44-річний Юрій Сельвич, одружений, має трьох дітей. Двоє дорослих синів на момент арешту Сельвича були в армії, один після закінчення університету служив у Мар'їній Гірці. У сім'ї також є 10-річна прийомна дочка. За словами знайомих, Юрій працював "на себе", займався ремонтами.

"Він брав активну участь в акціях протесту, які пройшли в Мозирі після виборів. Двічі Сельвича затримували за даними 23.34, один раз із "цілодобово", другий раз зі штрафом. Юрій допомагав матеріально родичам політв'язнів, - пояснив друг обвинуваченого.

У Сергія Пляшкуна є дружина і двоє дітей. Один син навчається в першому класі, другому ще немає й року. Дружина Пляшкуна перебуває в декретній відпустці.

Пляшкун працював торговим агентом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, війна з Росією
В тему