3 Лютого 2023
Новини

Львівські кардіохірурги врятували немовля з рідкісною вадою серця

Львівські кардіохірурги врятували немовля з рідкісною вадою серця

Дівчинку Марічку транспортували з Закарпаття, дихала вона через апарат штучного дихання, без якого б просто не вижила.

Про це повідомляють в Першому медичному об’єднанні Львова. 

24-річна мама маленької пацієнтки готувалась до виписки з пологового будинку в Мукачево. Та на третю добу під час огляду лікарі почули шум в серці дитини та почали її реанімацію і транспортування до Львова.

В лікарні діагностували критичний аортальний стеноз (проблеми з серцевим клапаном), який зустрічається лише у 3% усій дітей, що народжуються з вадами та прийняли рішення про термінову операцію.

Кров дівчинки погано циркулювала. Отвір клапана серця був настільки маленький, що лівому шлуночку було важко скорочуватись, і він починав відмовляти.  

Спеціалісти вирішили оперувати в два етапи. Спершу стабілізували функцію лівого шлуночка серця: через маленький прокол артерії на нозі завели катетер з балончиком. 

Відразу після втручання фракція лівого шлуночка відновилась до нормального рівня. Проте дитина все ще перебувала на апараті штучної вентиляції легень. 

Отвір клапана серця був надто малим, тому дівчинка не могла самостійно дихати. Аби врятувати Марічку, медики зважились виконати хірургічно надскладну операцію Росс-Конно (заміна клапана серця), яка зайняла понад сім годин. 

Післяопераційний період був складним. На восьмий день Марічку від’єднали від апарату штучної вентиляції легень. Ще за тиждень – з реанімації перевели у кардіохірургічне відділення. 

На 21 день виписали додому. З дитиною усе добре.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: львів, Лікарі, закарпаття, діти
В тему

Останні матеріали