31 Січня 2023
Новини

Теракт в Оленівці: місія все ще можлива

Теракт в Оленівці: місія все ще можлива

Ще не все втрачено з місією в колонію в Оленівці, де загинули понад півсотні українських військовополонених.

Про це повідомив постійний координатор системи ООН в Україні Деніз Браун, пише Укрінформ.

"Ми ніколи не отримували дозволу від російської федерації, щоб зайти туди. Чи означає це, що все втрачено? Ні. Згадайте Запорізьку атомну електростанцію. Ми маємо там спеціалістів з МАГАТЕ. Тож, це можливо", - сказав Браун.

Раніше в Офісі президента заявили, що 29 січня минуло 6 місяців з моменту вбивства щонайменше 53 українських військовослужбовців у колонії в Оленівці на Донеччині, однак Міжнародний комітет Червоного хреста досі не направив делегацію на місце злочину. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець також підкреслив, що досі незрозумілою залишається позиція ООН. Адже спочатку Генсекретар організував окрему місію в Оленівку. Але через 5 місяців місію ООН розформували без жодної критики рф, яка за увесь цей час не надала доступу ні представникам місії, ні українській стороні та фактично зірвала розслідування. 

Нагадаємо, 29 липня 2022 року російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці на Донеччині, де утримувалися українські полонені. Пропагандисти стверджували, що є щонайменше 53 загиблих.  Генштаб України спростував звинувачення рф, що удар нанесли ЗСУ. За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії. Підрозділи "Азову" оголосили полювання на причетних до вбивства військовополонених в Оленівці.

У жовтні 2022 року Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що не може "пробитися силою" до українських військовополонених, яких незаконно утримує рф, однак "поділяє розчарування" України. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: донецьк, війна з Росією, теракт
В тему

Останні матеріали