30 Січня 2023
Новини

Коли Україна хоче вступити в ЄС

Коли Україна хоче вступити в ЄС

Протягом двох років Україна планує стати членом Європейського союзу.

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав в інтерв'ю виданню Politico, - пише Слово і Діло.

«Ми маємо дуже амбітний план приєднатися до Європейського союзу протягом наступних двох років. Тому ми очікуємо, що цього року, 2023 року, у нас уже може бути ця попередня стадія переговорів», – сказав він.

Ця тема домінуватиме в обговореннях на саміті Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого у Києві. На саміт прибудуть єврокомісари, голова Європейської комісії та Ради.

Їхнім головним завданням, пише видання, ймовірно буде «управління очікуваннями». Амбіційний термін, який назвав Шмигаль, «кидає рукавичку істеблішменту ЄС, який намагається зберегти членство України в більше віддаленій перспективі».

Так, президент Франції Еммануель Макрон минулого року говорив, що до приєднання України до ЄС можуть пройти «десятиліття». Навіть лідери ЄС, які підтримали надання Україні статусу кандидата, приватно визнають, що перспектива фактичного вступу країни до ЄС займе багато років.

П'ятничний саміт у Києві, вважає Politico, буде присвячений пошуку балансу у цьому питанні. Поки що в Євросоюзі обговорюють підсумкове комюніке.

Деякі країни, пише видання, наполягають на тому, що заява не повинна далеко відходити від формулювань, використаних у червневому документі: наголошується, що хоча майбутнє України в ЄС, країни-претенденти мають відповідати певним критеріям.

«Очікування у Києві досить високі, але необхідно виконати всі умови, які поставила комісія. Це процес, що ґрунтується на заслугах», — сказав один високопосадовець ЄС.

Шмигаль в інтерв'ю Politico висловив сподівання, що на саміті Україна зможе досягти суттєвого прогресу, особливо у сфері угоди про промисловий безвіз, призупинення дії мит на український експорт ще на рік, приєднання до схеми платежів SEPA та включення України до зони мобільного роумінгу ЄС.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підтвердив, що однією із топ-тем саміту Україна-ЄС на початку лютого стануть переговори про членство. Також, за словами Кулеби, Україна розраховує на старт передвступних переговорів уже в 2023 році.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: євросоюз, Україна, війна з Росією
В тему