27 Січня 2023
Новини

Розслідування воєнних злочинів росії в Україні: ЄС може створити спеціальну прокуратуру

Розслідування воєнних злочинів росії в Україні: ЄС може створити спеціальну прокуратуру

Європейський Союз вивчає способи створення спеціальної прокуратури для розслідування воєнних злочинів росії під час війни проти України.

Як повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, створення офісу, якому спочатку буде доручено допомагати Україні у збиранні доказів, просувається та отримало широку підтримку серед країн ЄС.

Мандат нового органу ще не визначено, але він буде створений в ЄС і складатиметься з українських та міжнародних прокурорів, сказало одне із джерел.

Поки що в ЄС не змогли домовитися про створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування злочину агресії. За словами співрозмовників агентства, переговори ув'язнули в юридичних та політичних труднощах, пов'язаних зі створенням такого нового міжнародного інституту.

Зараз, пише агентство, Єврокомісія веде переговори з Євроюстом, щоб з'ясувати, як можна створити міжнародну прокуратуру, яка відповідатиме запитам України і як її мандат сприятиме просуванню роботи, яку вже розпочала спільна слідча група.

Поки що, за словами джерел, концепція передбачає, що нова прокуратура може бути пов'язана з цією командою, яка складається з суддів, прокурорів та співробітників правоохоронних органів із шести країн ЄС, України, Євроюсту та Міжнародного кримінального суду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, євросоюз, Україна
В тему