23 Січня 2023
Новини

Чи заперечуватиме Німеччина проти передачі Україні Leopard 2 від інших країн

Чи заперечуватиме Німеччина проти передачі Україні Leopard 2 від інших країн
Німеччина не стане на заваді, якщо Польща вирішить відправити в Україну свої танки Leopard 2.

Про це глава німецького Міністерства закордонних справ Анналена Бербок сказала 22 січня у коментарі французькому телеканалу LCI, пише hromadske.

Відповідаючи на запитання, що станеться, якщо Польща надішле свої танки Leopard 2 без схвалення Німеччини, Бербок сказала: «Наразі це питання не було поставлене, але якби нас запитали, ми б не стояли на шляху».

Водночас 22 січня голова уряду Польщі Матеуш Моравецький в інтерв'ю PAP завив, що якщо Німеччина не погодиться передати Україні танки, то буде створена менша коаліція країн-союзників, які будуть готові поділитися «Леопардами».

«Ми створимо меншу коаліцію країн, готових пожертвувати частину своїх сучасних танків Україні. Ми не будемо пасивно спостерігати, як Україна стікає кров’ю. Рішення підтримати українську армію виправдане і політично, і морально. Сподіваюся, німці рано чи пізно це зрозуміють», — зазначив Моравецький.

Він додав, що позиція Німеччини щодо передання танків Україні «є неприйнятною».

Нагадаємо, новопризначений міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що на засіданні Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн») 20 січня обговорювали постачання танків Україні, але жодного рішення не ухвалили. Попри це Пісторіус дав розпорядження перевірити кількість танків Leopard. Він наголосив, що це просто «підготовка до дня, який може настати».

«Тоді ми зможемо негайно надати підтримку за короткий час, якщо це рішення буде ухвалене Німеччиною та трансатлантичними партнерами», — сказав Пісторіус.

Як зазначає Die Welt, журналісти запитали Пісторіуса, чому Німеччина вагається з танками. На що той відповів: «Ми не вагаємося, ми просто обережні [...] Я не беру на себе провину, я лише 24 години на посаді».

За даними МЗС України, вже щонайменше 5 країн готові передати Україні танки Leopard. Але для реекспорту бойових танків німецького виробництва з цих країн потрібно погодження з урядом Німеччини. Берлін, попри тиск партнерів, досі такого рішення не ухвалив.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні ще «доведеться поборотися» за постачання західних бойових танків, але це рішення врешті-решт має бути ухвалене.

Польща та Україна скликали на полях 8-го засідання у форматі «Рамштайну» іншу зустріч — зустріч представників країн-власників Leopard. Загалом у ній узяли участь 15 держав. У Польщі повідомили, що у планах — створити коаліцію країн, які володіють танками Leopard, для допомоги Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, німеччина, польща
В тему