19 Січня 2023
Новини

Наступ рф на Київ: Буданова попередив загиблий банкір Кірєєв

Наступ рф на Київ: Буданова попередив загиблий банкір Кірєєв
Очільника воєнної розвідки Кирила Буданова попередив банкір Денис Кірєєв, якого застрелили у березні 2022, про рішення путіна розпочати повномасштабне вторгнення і наступ на Київ.

Про це пише hromadske з посиланням на The Wall Street Journal.

Щоб відтворити, ким був Кірєєв, журналісти дослідили фінансові звіти та документи розвідки, а також поспілкувалися з американськими та українськими посадовцями, нинішніми та колишніми представниками розвідувальних служб України та родиною, друзями, охоронцями й бізнес-партнерами.

Кірєєв мав зв'язки у російському й українському бізнесі та фінансовій сфері. За даними WSJ, у 2021 році ці зв'язки зацікавили Буданова. Навесні того року, коли росія почала скупчувати війська на кордоні з Україною, Буданов запропонував Кірєєву співпрацювати з українською розвідкою.

Він закликав банкіра використати свої зв'язки, щоб проникнути в російську воєнну розвідку. «У нього було необхідне коло знайомств. Через нього проводилися фінансові операції. Тому він спілкувався з усіма, включно з дуже впливовими людьми», — сказав журналістам Буданов.

Як пише WSJ, Кірєєв погодився співпрацювати. Тож команда служби безпеки відвозила Кірєєва до Харкова, а звідти банкір разом з іще одним розвідником їхав до росії. Через декілька днів Кірєєв повертався та звітував перед Будановим, за словами джерел у розвідці.

Восени 2021 року розвідка США почала попереджати про можливий російський напад на Україну. Кірєєв дізнався зі своїх джерел, що москва готується до вторгнення, і сказав про це Буданову. А 23 лютого Кірєєв передав Буданову свіжі дані: президент росії володимир путін зранку віддав наказ про вторгнення.

За словами Буданова, Кірєєв також знав про основну точку атаки. О 8 ранку 24 лютого 2022-го російські ударні вертольоти висадили десант в аеропорту «Антонова», що на північ від Києва. Кремль планував захопити аеропорт, щоб перекидати через нього війська та техніку для штурму столиці.

Буданов зазначив, що підказка Кірєєва дала Україні дорогоцінні кілька годин на те, що перекинути війська для протидії російському нападу. Також ця підказка дозволила українським військовим розпочати бій з окупантами та зруйнувати аеродром і зробити його непридатним для використання.

До слова, Кірєєв брав участь у переговорах із російською стороною на початку повномасштабної війни. Як пише WSJ, банкір погодився взяти участь у переговорах попри те, що це було ризиково, адже певний час він підтримував зв'язки і в Україні, і в росії.

Українські медіа з посиланням на джерела на початку березня 2022-го повідомляли, що Кірєєва під час затримання застрелила СБУ. Його нібито підозрювали у державній зраді. Але офіційного підтвердження цьому не було.

Згодом Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про 3 розвідників, які загинули під час виконання спеціальних завдань, захищаючи Україну. Серед них ? Денис Кірєєв. 

Згодом радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк розповів, що Кірєєв був консультантом, а не офіційним членом української делегації під час перших перемовин з росіянами у Гомелі. А його смерть не пов'язана із роботою делегації.

Як пише WSJ, Кірєєва поховали з почестями на Байковому кладовищі. А президент посмертно присвоїв йому орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією
В тему