16 Січня 2023
Новини

Створення гуманітарного коридору для обміну полонених: що відомо

Створення гуманітарного коридору для обміну полонених: що відомо
Українська та російська сторони працюють над створенням гуманітарного коридору для обміну полонених і утримуваних людей.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець розповів про перемовини з російською омбудсменкою Тетяною Москальковою за участю турецького омбудсмена Шерефа Малкоча.

За словами Лубінця, йдеться про коридор, у межах якого додому повертатимуть важкопоранених, людей літнього віку, дітей, військових та цивільних громадян України. 

Обмудсмен розповів, що під час зустрічі вдалося змусити росію визнати необхідність повернення в Україну важкопоранених людей без жодних умов, як це вимагає ст. 110 Женевської конвенції. Лубінець наголосив, що йдеться не про обмін, а саме про репатріацію.

Омбудсмен зазначив, що Україна передала рф список з 800 поранених військовослужбовців, які перебувають у полоні, для репатріації. «Ми пояснили це російській стороні. Не скажу, що вони вже погодилися й починають виконувати, але визнали, що це дійсно є в Женевській конвенції», — запевнив Лубінець.

За його словами, тривають перемовини і про визволення цивільних українців, які перебувають в російському полоні ще з 2014 року. У цьому переліку зараз є 377 людей. Крім того, Лубінець порушив питання про порятунок політв'язнів кремля, в якому 158 українців, більшість з яких — кримські татари. 

Також під час перемовин омбудсмен згадав про повернення додому інших вивезених українців, зокрема дітей. Лубінець каже, що загалом до звернулося понад 20 тисяч сімей, які розшукують своїх рідних.

Перші дві зустрічі Лубінця та Москалькової відбулися 11 січня, а третя — 12 січня. Їх організували у Туреччині. Омбудсмен України Раніше стало відомо, що український омбудсмен під час перемовин передав списки цивільних, місце перебування та стан здоров'я яких невідомі. Перший список стосується людей, яким понад 70 років.

Також росії передали перелік осіб віком більш як 65 років, які, попередньо, у тяжкому стані — таких людей понад 2000. Крім того, Москалькова підтвердила, що 23 українських громадян, яких Україна вважала загиблими, насправді живі. А ще вона заявила, що в росії є діти, які хочуть повернутися до України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, полон
В тему

Останні матеріали