29 Грудня 2022
Новини

Найголовніші новини 29 грудня 2022

Найголовніші новини  29 грудня 2022

Триває 309 доба повномасштабної війни, розв’язаної росією з метою знищення нашої держави й нашого народу.

  • Противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Запорізькому і намагається покращити тактичне положення на Лиманському та Авдіївському напрямках. На Куп’янському та Новопавлівському – веде активну оборону. На Херсонському напрямку проводить перегрупування військ на інші напрямки, підсилюється підрозділами територіальних військ, веде позиційну оборону.

Підрозділи Сил оборони протягом минулої доби відбили атаки окупантів в районах 15 населених пунктів – Стельмахівка, Андріївка, Площанка і Червонопопівка Луганської області та Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та Побєда на Донеччині.

Українське командування підтверджує, що найскладніша ситуація зараз залишається на сході нашої країни, де противник намагається вийти на адмінкордон Донецької області. З 23 грудня під час операції Сил і оборони сталося 259 бойових зіткнень із противником. Агресор здійснив понад 4 тис. обстрілів наших військ.

«Навколо Бахмута українські сили щодня стримують до 20 атак противника, які під прикриттям вогню артилерії наполегливо наступають на позиції наших військ».

Наразі українські воїни титанічними зусиллями зупиняють загарбників і дають їм можливості зайти в Бахмут.

  • Сьогодні окупанти завдали чергового масованого ракетного удару по Україні.

Уночі рашисти атакували енергетичну інфраструктуру Харкова, застосувавши для цього 13 іранських БпЛА «Шахед-136».

11 цих дронів підрозділи Сил оборони України збили.

Як повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ, близько 7.00 ворог атакував Україну крилатими ракетами.

За попередніми даними, усього було застосовано в ударі 69 крилатих ракет. Наші захисники знищили 54 ворожі крилаті ракети.

Також окупанти застосували зенітні керовані ракети С-300 по об’єктах інфраструктури прифронтових міст.

  • Ракетний терор спрямований проти мирного населення, у той час як українські воїни продовжують тиснути противника безпосередньо на лінії фронту.

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов офіційно підтвердив, що українські захисники за минулий тиждень просунулися на 2,5 км у напрямку міста Кремінна у Луганської області.

Він додав, що серед офіцерського складу другого армійського корпусу рф, який дислокується у Луганську, ходить інформація про «поступову підготовку оборонних рубежів навколо Луганська». 

Росіяни зазначають: якщо ЗСУ прорвуть оборонні рубежі на рівні «Сватове-Кремінна» і відповідно бойові дії перенесуться до Луганська, то значна частина підрозділів окупантів – особливо мобілізовані – планують здаватися у полон.

  • Тривають точні удари наших захисників по місцях скупчення ворога. Як уточнили у Генштабі, 27 грудня у районах населених пунктів Токмак, Титове, Чернігівка, Пологи та Бердянськ Запорізької області втрати окупантів склали 3 одиниці військової техніки різного типу, командний пункт, вузол зв’язку та близько 230 військовослужбовців пораненими. Інформація щодо загиблих уточнюється.

Також українське командування поінформувало, що 28 грудня в результаті вогневого ураження ворожих позицій в районі Бердянська Запорізької області, ліквідовано понад 50 окупантів.

  • Українська авіація завдала 12 ударів по районах зосередження загарбників та удар по позиції зенітно-ракетного комплексу противника. А наші ракетники і артилеристи за поточну добу уразили 4 пункти управління та 3 райони зосередження живої сили окупантів.

 

Станом на ранок 29 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 104 560 (+790) осіб,
  • танків - 3 018 (+1),
  • бойових броньованих машин - 6047 (+10),
  • артилерійських систем – 2004 (+5),
  • РСЗВ – 423 (+5),
  • засобів ППО - 212,
  • літаків – 283,
  • гелікоптерів – 268 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 717 (+10),
  • крилатих ракет - 653,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4675 (+15),
  • спеціальної техніки - 179.

Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському та Бахмутському напрямках.

 

  • Британська розвідка вважає, що вибухи на російських аеродромах вглибині території рф свідчать про труднощі у росії з тим, аби закривати усі потреби наявними засобами протиповітряної оборони.

«росія тривалий час з великою увагою ставилася до підтримання передових наземних систем ППО, та зараз стає все більш очевидно, що рф непросто протидіяти повітряним загрозам в глибині російської території. Перший виклик для росії, можливо – велетенська потреба у сучасних системах ППО середньої дальності, як Панцир-С1, які могли би зіграти основну роль у протидії безпілотникам. Окрім як для точкового захисту стратегічно важливих об’єктів, як Енгельс, ці системи зараз необхідні у великій кількості для прикриття польових штабів поруч з лінією фронту в Україні».

  • Керівник української військової розвідки Кирило Буданов завив, що зараз на фронті ситуація просто зависла.

«Ми не можемо перемогти їх на всіх напрямках комплексно. Так само, як і вони нас... Ми дуже чекаємо на нові поставки озброєнь і на прибуття більш досконалого озброєння».

На думку Буданова, рф «зараз повністю зайшла в глухий кут», зазнаючи дуже значних втрат. Він вважає, що саме тому Кремль вирішив оголосити чергову мобілізацію.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Компанія «Укренерго» під’єднає споживачів до енергопостачання у найкоротші терміни після 10-го за рахунком масштабного ракетного удару російських окупантів.

Керівництво компанії подякувало Силам оборони України «за неймовірно круту роботу», зазначивши, що вони відбили близько 80% ворожих ударів.

Наша енергосистема витримала чергову атаку, а споживачі, що залишилися без світла, будуть з електрикою найближчим часом.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після нового ракетного удару рф по Україні назвав дії Кремля варварством та акцентував на тому, що нейтральна позиція щодо цієї війни виглядає дивно.

«Позбавлене сенсу варварство. Це єдині слова, які спадають на думку, коли росія вчергове починає ракетну атаку на мирні українські міста перед Новим роком. Ніякої «нейтральності» перед такими масовими воєнними злочинами не може бути. Вдавати нейтральність зараз - це те саме, що ставати на бік росії».

  • На Київщині встановлять спеціальні акустичні датчики, щоб мати можливість виявляти російські дрони або ракети.

Акустичними сенсорами посилять оборону критичної інфраструктури, яка передаватиме інформацію підрозділам протиповітряної оборони.

  • З 11 листопада цього року юридичні особи завезли в Україну 269,5 тисячі генераторів, фізичні – ще 20 тисяч. Це більше, ніж сукупно за останні п’ять років.

Завдяки скасуванню податків пришвидшилося постачання генераторів та Starlink і відбулося певне здешевшання вартості цього обладнання для бізнесу.

Повідомляється, що серед АЗС найбільших мереж уже близько 90% забезпечені генераторами, продуктові магазини – на 50-60%.

  • Абсолютна більшість громадян України підтримують вступ до Європейського Союзу. Про це свідчать дані опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» та соціологічною службою Центру Разумкова.

79,4% опитаних респондентів висловилися за членство України в ЄС. 7,9% виступають проти такого рішення, ще 12,8% не визначилися із відповіддю.

Це опитування також засвідчило, що вступ України в НАТО більшість громадян України вважають найкращим варіантом гарантування національної безпеки після російської агресії.

  • В Одесі демонтували пам’ятник Катерині Другий, що був розташований у центрі міста. Він не має історичної цінності й був виготовлений у 2007 році.

Крім того, в Одесі знесли й монумент російському полководцю Олександру Суворову.

Таким чином Україна поступово розриває зв’язки з тоталітарним минулим.

  • Більш як половина українців підтримують ідею заборони Української православної церкви Московського патріархату в Україні. Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Згідно з дослідженням, 78% українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втрутитися у діяльність УПЦ МП.

Серед них 54% вважають, що ця релігійна організація має бути повністю заборонена в Україні. Ще 24% виступають за підхід, який не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду.

12% опитаних вважають, що нічого не потрібно робити та не слід втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише деякі можливі випадки правопорушень.

Показово, що у всіх регіонах України більшість населення виступають за проактивну позицію держави в питанні діяльності УПЦ МП.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Міністр закордонних справ рф Сєргєй Лавров заявив, що росія відмовляється вести переговори з Україною на основі «формули миру», яку пропонує президент Володимир Зеленський.

Путінський поплічник традиційно звинуватив українську владу в «русофобії» й заявив, що саме Київ не готовий до діалогу.

Фактично путінський режим продовжує висувати ультиматум Україні й говорить про захоплені українські землі як про свою територію. І в цій ситуації головним перемовником залишаються ЗСУ, які впевнено і планомірно «демілітаризують» російських військових та поступово звільняють нашу землю від окупантів.  

  • Російська влада розв’язує проблеми в державі надзвичайно простими методами. Після того, як путін поставив вимогу втричі сповільнити зростання цін, чиновники вирішили просто змінити методику підрахунку.

За інформацією російських ЗМІ, Росстат уже вп’яте від початку цього року змінив методику підрахунку інфляції.

  • Нафтові доходи рф стрімко падають. У грудні експорт російської нафти морським шляхом знизився на 22% порівняно із середнім показником за 11 місяців 2022 року.

За даними аналітиків, через запроваджені санкції та цінову стелю у росії залишилася невелика кількість покупців нафти, зокрема це Індія, Китай, Туреччина і Болгарія, яка має звільнення від санкцій ЄС.

Крім того, на завантаження російської нафти цього місяця вплинула зимова погода.

  • Російський телеграм-канал ASTRA повідомляє, що сьогодні у Брянській області невідомі дрони скинули вибухові пристрої на позиції військ рф, внаслідок чого була виведена з ладу пускова установка С-300.

Крім того, у російському Енгельсі, поряд з аеродромом стратегічної авіації рф, було оголошено повітряну тривогу, слідом за якою було чути кілька вибухів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що його країна виділить 2,3 млрд фунтів стерлінгів на допомогу Україні у 2023 році.

«Ми надамо їм системи озброєння, які відповідають їхнім радянським зразкам. Нещодавно ми пожертвували тисячі зенітних ракет, щоб вони могли збивати безпілотники».

За словами міністра, Британія надає свої знання та досвід для того, щоб була змога краще координувати протиповітряну оборону на землі.

  • Фінляндія відправила до України п'ять вантажівок із матеріальною допомогою.

Зокрема, передали необхідне обладнання для сфери енергетики та лікарень, а також шкільні меблі.

  • Японія готує новий пакет допомоги для України в розмірі $500 млн. Країна вже надала $1,1 млрд допомоги нашій державі.

Японське законодавство не дозволяє передати Україні зброю, але японський уряд уперше вирішив надати нелетальне спорядження: дрони, каски, бронежилети, зимовий одяг, аптечки, пайки.

Країна продовжує розширювати список. Наразі ведуться переговори щодо можливості надання технологій подвійного призначення

  • За кошти, зібрані через платформу UNITED24, закуплять 152 апарати зовнішньої фіксації, дев'ять апаратів штучної вентиляції легень (для новонароджених та дітей) та чотири операційних мікроскопи.

Усього з травня за кошти, зібрані через платформу UNITED24, закупили: 7954 АЗФ, 28 дитячих апаратів ШВЛ та інше медичне забезпечення.

Пріоритетом під час розподілу залишаються прифронтові регіони, регіони, які найбільше зазнають ракетних та артилерійських обстрілів.

  • Міська влада Варшави вирішила відмовитися від новорічних свят, пояснюючи це війною в Україні та фінансовими міркуваннями.

«В Україні, по той бік нашого східного кордону, йде жорстока, кривава, звіряча війна, де щодня гинуть люди, мирні жителі. Тому це не та атмосфера, яка сприяє організовувати особливо радісні імпрези».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему