28 Грудня 2022
Новини

У Луцьку настоятель ховає церкву УПЦ МП. Чому?

У Луцьку настоятель ховає церкву УПЦ МП. Чому?

У Луцьку освятили новий храм Московського патріархату - раніше він був у приміщенні бару, в одній із багатоповерхівок мікрорайону ЛПЗ.

Настоятель спілкуватися з журналістами відмовляється. У Волинській єпархії УПЦ МП ситуацію не коментують. Що ж кажуть експерти та чи вбачають у такій діяльності переховування від правоохоронців? Про це йдеться в сюжеті 12 каналу.

Ще донедавна церква МП функціонувала в приміщенні колишнього бару, що в одній із багатоповерхівок району ЛПЗ.

«Тут раніше був бар, магазин», – пригадує місцевий.

Як тут з’явилася церква, пояснює місцева мешканка Марія: «Молодий батюшка в оренду взяв собі».

Ще в жовтні 2020 року тут звершили молебень з освяченням тимчасового храму на честь преподобного Серафима Саровського, одного з найшанованіших у росії канонізованих подвижників. Пропрацювала ця церква приблизно рік.

«Тут співали… Я не сказали би, що тут черга стояла. Інколи туди-сюди кілька людей зайде-вийде», – говорить лучанка Зеновія.

Тоді якогось резонансу ця подія не спричинила, натомість містян обурила подальша доля церкви. У мережі з’явилася інформація про те, що храм на честь російського подвижника Серафима Саровського освятили в новому приміщенні. Мовляв відкривати церкви Московського патріархату зараз – це те ж, що працювати на ворога.

«Країна агресор, вбивця. Вони кроплять зброю, яка потім вбиває наших дітей», – обурюється лучанин Борис.

«В Україні повинна бути українська церква. Все!» – додає Марія.

Цікавить людей і те, звідки взяли гроші на будівництво нового храму МП.

«Звідки гроші? Я ні в кого з людей грошей не брав. Звідки взяв? Власними трудами. На роботу ходжу, заробив і побудував», – пояснює настоятель храму Владислав Галайчук.

Можливо, саме тому цей храм більше схожий на приватний будинок, знайти який зовсім не просто. Адреси на сайті єпархії немає. Не розголошує її і настоятель церкви.

«Всі люди, кому потрібно, знають, де церква», – наголошує він.

Місцеві розповідають, що по суті це помешкання священника, просто він там проводить служби, можливо, саме тому така таємничість. І прихожан там небагато.

«Старі бабки йдуть і гроші несуть», – говорить місцевий мешканець.

Богослужіння тут проводять у вихідні. Журналісти хотіли поспілкуватися з настоятелем і прихожанами, натомість поспілкувалися з поліцією. Правоохоронців викликав священник.
У Московському патріархаті люблять говорити про гоніння, саме тому церкву можуть ховати у приватному будинку, каже директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський.

«Коли хтось приховує місце зібрання, місце для молитви, місце для літургії і є якісь загальні оголошення – це наполовину прихована інформація. Це не є антизаконно, але це також не є відвертою діяльністю. Напевно, вони бояться, що хтось прийде і будуть якісь пікети», – розповідає він.

Така прихованість може мати й інші підстави, вважає експерт: «За даними слідства СБУ, в різних регіонах фіксуються, зокрема на Волині, випадки, коли знаходять проросійський пропагандистський матеріал, який говорить про триєдину Русь, «русскій мір».
Тому така утаємниченість Тараса Антошевського лякає, бо ж якщо є хоч одна церква, яка пропагує «русскій мір», не виключено, що вона може працювати на ворога або запрацює на нього в критичній ситуації.

«Волинь – прикордонна область із Білоруссю. Якщо сюди, не дай Бог, зайдуть окупанти, то ми бачили приклади в Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській областях… Не потрібно дивуватися, що такі пропагандистські точки можуть бути й на Волині», – зазначає директор Релігійно-інформаційної служби України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, церква, упц мп, Волинь, луцьк, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали