27 Грудня 2022
Новини

Кабмін планує дозволити виїжджати чоловікам, яких забронювали від мобілізації

Кабмін планує дозволити виїжджати чоловікам, яких забронювали від мобілізації
За кордон військовозобов'язаним чоловікам, яких забронювали від мобілізації, планують дозволити виїжджати.

Про це в інтерв'ю Forbes розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко.

За її словами, уряд відмовився від програми «єВідрядження», яка мала дозволити військовозобов'язаним чоловікам виїжджати за кордон у відрядження до 7 днів. Планувалося, що послуга буде доступною фізичним особам-підприємцям та юридичним особам, які відповідають певним умовам.

«З урахуванням проєкту нової постанови про бронювання, окрема процедура "єВідрядження" втратила сенс, тому що заброньовані особи матимуть змогу безперешкодно перетинати кордон за наявності необхідних документів», — сказала Свириденко.

Йдеться про закон, який парламент ухвалив у листопаді. Його вже підписав і президент Володимир Зеленський. Наразі Мінекономіки підготувало проєкт постанови, яка деталізує та унормовує критерії та порядок бронювання. Нині документ на погоджені. Однак Свириденко не уточнила, на яких умовах заброньованим чоловікам дозволять відрядження. Фінальне рішення з цього питання залишається за Міноборони та Генштабом.

«У нас не стоїть завдання дозволити виїжджати всім, наше завдання — допомогти бізнесу, який працює, виїхати за кордон для укладання нових контрактів, угод, участі у виставках тощо», — зазначила міністерка.

Нагадаємо, воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні ввели 24 лютого 2022 року, після цього їхню дію продовжували. Наразі воєнний стан і мобілізація триває до 19 лютого 2023 року. У цей час чоловікам від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон, крім деяких винятків.

Відповідно до закону, бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо необхідно для функціонування цих органів в особливий період;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), коли це необхідно для виконання мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які виробляють товари та надають товари оборонного призначення для ЗСУ та інших військових формувань в особливий період;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки в особливий період.

Водночас заброньовані військовозобов'язані добровільно можуть бути призваними до війська під час мобілізації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кабінет міністрів, Україна, війна з Росією
В тему