26 Грудня 2022
Новини

Найголовніші новини 26 грудня 2022

Найголовніші новини 26 грудня 2022

Триває 306 доба боротьби українського народу у повномасштабній війні, розв’язаній проти нас росією.

  • Наші сили оборони протягом минулої доби відбили атаки окупантів у районах 16 населених пунктів – Новоселівське, Стельмахівка, Площанка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Підгороднє, Бахмут, Курдюмівка, Майорськ, Водяне, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.
  • ОК «Південь» інформує, що російські загарбники поступово, але досить впевнено втрачають свої позиції на цьому напрямку.

Перед окупантами зараз стоїть завдання втриматися, зачекати того моменту, поки вони підтягнуть резерви. Тому українське командування планує заходи у такий спосіб, щоб не дати ворогу можливості цього зробити: встановлюється вогневий контроль, порушується їхнє логістичне постачання. Також ворогу не дають спокою і змушують постійно шукати нові місця дислокації.

  • За інформацією Луганської ОВА, окупанти продовжують зазнавати значних втрат в області. Медичні заклади регіону, переобладнані в госпіталі, переповнені пораненими бойовиками. Так, до шпиталю в Старобільську за останній час доставлено близько 50 важкопоранених військовослужбовців ворога. Не краща для противника ситуація і в Біловодську. Туди завезли більш як сотню військових рф.

При цьому зазначається, що цивільне місцеве населення звернутися до лікарні практично не має змоги.

За інформацією Генштабу, у населеному пункті Біловодськ Старобільського району Луганської області проходять лікування до 300 поранених представників ПВК «Вагнер». Крім того, в Первомайську, на території так званого «військового шпиталю», що розгорнуто на базі багатопрофільного ліцею, також лікуються до 300 окупантів, які отримали поранення в районі міста Бахмут.

У місті Горлівка Донецької області через нестачу донорської крові всіх працівників медичних установ зобов’язали здавати кров відповідно до складеного графіка.

  • Як повідомив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай, наразі найактивніші бойові дії точаться поблизу Кремінної. Звідти загарбники вже перевели своє військове командування певної ланки в Рубіжне.

Крім того, наші воїни зірвали плани противника організувати контрнаступ у бік Лимана.

  • Як повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко, поблизу Бахмута росіяни зазнають величезних втрат, зокрема й у приватних військових компаніях їх не рахують.

«Підтягують свої резерви. Втрати окупанта – росіян, так званих "ДНР, "ЛНР", які там ще лишилися, дійсно величезні. Фактично гарматне м'ясо, підвозяться все нові й нові сили».

При цьому рашисти знищують усі населені пункти, де їм не вдається просунутися, застосовуючи тактику випаленої землі.

Зараз армія рф постійно обстрілює Бахмут. Інфраструктура міста вже більш ніж на 60% частково або повністю знищена.

  • Українське командування інформує, що протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ окупантів. Ракетники й артилеристи ЗСУ уразили 9 пунктів управління, 2 райони зосередження живої сили та 2 інші важливі об’єкти противника.

Цієї доби авіація вдарила по одному району зосередження ворога, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління та 6 районів зосередження живої сили противника.

 

Станом на ранок 26 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 102 600 (+550) осіб,
  • танків - 3 016 (+5),
  • бойових броньованих машин - 6 017 (+7),
  • артилерійських систем – 1 996 (+5),
  • РСЗВ – 418,
  • засобів ППО - 212,
  • літаків – 283,
  • гелікоптерів – 267,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 707 (+1),
  • крилатих ракет - 653,
  • кораблів/катерів - 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4 647 (+12),
  • спеціальної техніки - 178.

Найбільших втрат противник зазнав на Куп'янському, Авдіївському та Бахмутському напрямках.

 

  • Британська розвідка повідомляє, що російські війська з жовтня в основному зосередились на будівництві оборонних позицій уздовж багатьох ділянок лінії фронту в Україні.

Ці роботи включають встановлення додаткових полів протитанкових і протипіхотних мін, що майже напевно виходить за рамки російських доктринальних настанов.

Втім, мінні поля становлять ефективну перешкоду для підготовлених військ лише тоді, коли вони прикриті спостереженням і вогнем.

«Головною проблемою для російських військ, ймовірно, буде нестача засобів спостереження і підготовленого персоналу для ефективного моніторингу великих територій нових мінних полів».

Раніше повідомлялося, що ключовим чинником, який обмежує наступальний потенціал російських військових на території України, є нестача боєприпасів.

  • Протиповітряна оборона України знищила вже близько 70 дронів із другої партії безпілотників, що надійшли з Ірану до росії. Цими дронами окупанти упродовж останніх двох тижнів атакували територію України.

Як повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, перша партія ударних іранських дронів для окупантів налічувала майже 400 безпілотників. З нової, другої партії на ще 250 «Шахедів» окупанти здійснили чотири хвилі атак минулого та позаминулого тижня.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Україна офіційно закликала держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування російської федерації в ООН, позбавити рф статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому.

МЗС України нагадало, що питання членства росії в Організації Об’єднаних Націй, як і її перебування в Раді Безпеки ООН, так і не було належним чином врегульоване відповідно до міжнародного права.

Зокрема, у Статуті ООН немає слів "російська федерація", а країна не пройшла процедур і кроків для набуття членства, передбачених документом – як це зробили, приміром, Чехія і Словаччина після того, як Чехословаччина припинила існування.

«З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: росія - узурпатор місця Радянського Союзу в Радбезі ООН».

МЗС також нагадує, що дії росії як постійного члена Радбезу ООН та члена ООН загалом не відповідають принципам миролюбності та гарантування миру. Приклад – агресія проти України, Молдови, Грузії, Республіки Ічкерія, втручання у внутрішні справи країн Балто-Чорноморського регіону, зловживання правом вето в Раді Безпеки тощо.

«Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви, та у цьому контексті готова до взаємодії з іншими країнами для спільного захисту Статуту ООН і міжнародного права від руйнівного впливу російської федерації».

  • Українці продовжують підтримувати ЗСУ та діяльність волонтерів, які забезпечують наших захисників усім необхідним.

Майже 90% українців підтримують волонтерів. Більш як половина (59,9%) респондентів підтримку здійснює у формі грошових пожертв.

Такі результати соціологічного опитування оприлюднила Active Group.

35% респондентів відповіли, "так і багато" підтримують волонтерів, ще 54,1% – що підтримували, але небагато. Тільки 10,9% опитаних не підтримували волонтерів.

59,9% респондентів відповіли, що давали гроші, 19,8% – що давали інші власні ресурси, а 20,2% – допомагали фізично.

Понад половина опитаних (56,1%) сказали, що, маючи вибір, спрямовували би кошти на підтримку Збройних сил України.

22,4% українців приблизно однаковий обсяг своїх коштів віддали би на потреби ЗСУ та на підтримку постраждалих від війни.

Це дослідження засвідчує, що в нинішніх умовах кожен українець на своєму рівні докладає зусиль для підтримки своєї держави, передовсім допомогою ЗСУ.

  • Міжвідомча група з питань санкційної політики рекомендувала РНБО нові обмеження для понад 1300 представників силових органів та 500 - ІТ-сфери росії.

Зокрема, йдеться про ФСБ, службу зовнішньої розвідки, росгвардію, міністерство внутрішніх справ, судову владу. Тобто проти осіб, які безпосередньо причетні до злочинів в Україні та проти України.

Що стосується ІТ-сфери рф, то санкції пропонуються проти виробників програмного забезпечення чи обладнання, компаній та осіб, пов’язаних із соцмережами, різними платформами, які режим путіна використовує для пропаганди.

  • НБУ й інші банки створили спільну мережу POWER BANKING з тисячі відділень, які працюватимуть під час тривалих відключень електроенергії.

POWER BANKING - це спільна мережа відділень банків по всій Україні, які працюватимуть у критичній ситуації. Усі вони забезпечені альтернативними джерелами світла та резервними каналами зв'язку.

Під час блекауту у відділеннях POWER BANKING для всіх клієнтів буде доступний перелік банківських послуг:

  • отримання готівки (у банкоматах чи в касі);
  • платежі, переказ коштів (у касі чи в терміналах самообслуговування);
  • обмін валют (у разі наявності готівкової валюти в касі);
  • консультації менеджерів з фінансових питань.

Також українці зможуть у відділеннях зняти збільшену суму готівки.

  • У рамках 12-ї хвилі реалізації ініціативи «Власна справа» (проект «єРобота») 626 підприємців отримають мікрогранти на загальну суму 148,3 млн грн.

Як повідомили в Міністерстві економіки України, мікрогранти на започаткування або розширення власного бізнесу можна отримати на суму до 250 тисяч грн. Головною умовою допомоги від держави є створення нових робочих місць.

Серед переможців дванадцятої хвилі програми найбільше підприємців у таких сферах:

  • 192 - оптова та роздрібна торгівля,
  • 103 - переробна промисловість,
  • 79 - тимчасове розміщування й організація.

Внаслідок реалізації бізнес-планів отримувачів грантів буде створено 1419 робочих місць.

  • Станом на 26 грудня дефіцит потужності в енергосистемі залишається суттєвим. Через перевищення лімітів споживання введені аварійні відключення у Києві та 5 областях.

В «Укренерго» повідомили, що на об’єктах генерації та електромережах, пошкоджених внаслідок вже дев'яти масованих російських атак, тривають ремонтні роботи.

При цьому в компанії наголошують, що готові до будь-яких сценаріїв та за будь-яких умов відновлювати роботу енергосистеми.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні вночі стався черговий масштабний вибух на військовому аеродромі в російському Енгельсі, де базується стратегічна авіація, що обстрілює Україну ракетами.

Російське Міноборони підтвердило інформацію про трьох загиблих внаслідок пожежі.

За попередніми даними, загинули 3 військовослужбовці, ще четверо були госпіталізовані.

ЗМІ повідомляють, що внаслідок вибуху міг бути знищений пункт управління авіабази.

  • Після введення нових західних санкцій, російські нафтовики зберегли тільки чотирьох великих покупців на свою продукцію, однак тепер Туреччина суттєво скорочує закупівлі.

У грудні Анкара отримала лише два вантажі російського сорту Urals загальним обсягом 1,7 млн. барелів. У перерахунку на денний обсяг поставки впали до 55 тисяч барелів на добу, що на 86% нижче за рівень попередніх шести місяців: у червні-листопаді Туреччина закуповувала в середньому 399 тисяч барелів на добу.

  • В Індії випав із вікна готелю й розбився на смерть один із найбагатших депутатів Держдуми рф, єдинорос із Павєл Антов. Раніше він входив до рейтингу Forbes найбагатших росіян.

65-річний Антов упав із третього поверху, а за кілька днів до цього його товариш помер у місцевій лікарні «через надмірну кількість алкоголю».

У поліції смерть Антова назвали суїцидом. Однак останнім часом фіксується надто багато дивних смертей топ-менеджерів російських компаній та багатих людей.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Литовський Сейм направив Президенту України Володимиру Зеленському запрошення приїхати в січні до Вільнюса для отримання премії Свободи, яку присуджено йому як лідерові України, який бореться за свободу та незалежність.

«Як Президент України він (Володимир Зеленський) перебуває в авангарді цієї боротьби за свободу, своїм особистим керівництвом та своїм прикладом він надихнув мільйони людей в Україні чинити опір і не здаватися, він мобілізував усю світову спільноту проти злочинної діяльності режиму путіна», — сказала спікер литовського парламенту Вікторія Чміліте-Нільсен.

За законом премія Свободи вручається у парламенті Литви під час урочистої церемонії у литовський День захисників свободи – 13 січня.

  • Німеччина надала 35 млн євро фонду UNICEF Україна. Гроші будуть витрачені на освітні й санітарні потреби дітей, а також безперервну роботу системи соціального захисту в західній і центральній Україні.
  • Японська компанія NTT Group1 виділила для України 1 мільйон доларів. Гроші спрямують на забезпечення освітян та здобувачів освіти цифровими девайсами.
  • Литва відправить в Україну фанерні мобільні ліжка, для складання яких не потрібні інструменти. Уже замовлено 30 тисяч екземплярів, які у першу чергу призначені для фронту.

Модульні ліжка литовського виробництва дуже потрібні на полі бою, у притулках, у польових госпіталях. Ініціатори ідеї зазначають, що це замовлення передбачається виконати за два місяці. Для цього вже створено фонд підтримки.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему