26 Грудня 2022
Новини

На Київщині чоловік допомагав росіянам викрадати людей

На Київщині чоловік допомагав росіянам викрадати людей
Затримали мешканця Київщині, який перейшов на бік окупантів і здавав їм односельців.

Про це повідомили Офіс Генпрокурора, СБУ та Київська обласна прокуратура.

Поплічника окупантів викрили під час контрдиверсійних заходів на півночі Київської області. Ним виявися мешканець селища Глібівка Вишгородського району Київщини. За даними слідства, під час окупації його села, чоловік підтримав російських окупантів і запропонував їм свою допомогу у війні проти України.

За даними СБУ, чоловік «зливав» окупантам адреси місцевих, які потенційно могли входити до руху опору. Серед них — колишні учасники антитерористичної операції (АТО). За його «наводкою» росіяни вдиралися до домівок патріотів, викрадали їх, катували та примусово вивозили до рф.

СБУ вказує, що він особисто брав участь у проведенні «каральних рейдів» на території району.

Так, він повідомив військовим рф про зброю у жителя села, якого окупанти потім вивезли на територію рф, де той перебуває і донині. Під час «нальоту» підозрюваний чинив фізичне насильство та погрожував дружині потерпілого вбивством.

Також разом з озброєними російськими військовими він ходив по домівках односельців, відбирав у них ключі від машин та привласнював їх авто. Окрім того, підозрюваний організовував роздачу «гумвантажу» та продовольства від російських військових жителям котеджного містечка. 

Взамін на таку допомогу чоловік хотів забезпечити собі належні умови існування при окупаційному режимі. Від окупантів він отримав дозвіл на пересування селом, позначивши свій автомобіль символом «V». Це дало йому змогу безперешкодно проїжджати ворожі блокпости.

Після звільнення Київщини чоловік намагався переховуватись на території регіону, але співробітники СБУ встановили його місцеперебування і затримали. Під час обшуків у нього знайшли продуктові набори виробництва рф та мобільні телефони з контактами окупантів.

Слідчі повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Ця стаття передбачає до 15 років за ґратами або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна. Суд призначив затриманому безальтернативне тримання під вартою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією
В тему