23 Грудня 2022
Новини

Відомі деталі організації секретної поїздки Зеленського до США

Відомі деталі організації секретної поїздки Зеленського до США

Лише невелика група представників Білого дому та інших високопосадовців адміністрації знала про поїздку Володимира Зеленського до США.

Її організували за лічені дні. Щоб уникнути витоку інформації та загроз безпеки, більшість спілкування з командою Зеленського відбувалася особисто, а посол США Бріджіт Брінк зустрічалася безпосередньо з помічниками Зеленського в Києві. Подробиці організації візиту оприлюднило видання The Washington Post.

Стаття ґрунтується на інтерв'ю з 10 представниками Білого дому та інших представників адміністрації, помічниками конгресменів, експертами та особами, які брали участь у плануванні.

За словами офіційних осіб США, Зеленський протягом кількох місяців давав зрозуміти Джо Байдену, що хоче здійснити свій перший візит із початку повномасштабної війни до Штатів. Проте ситуація з безпекою в Україні робила таку поїздку майже неможливою до грудня.

До кінця листопада обговорення стало більш предметним. За інформацією видання, каталізатором стала телефонна розмова між двома президентами 11 грудня. Байден повідомив Зеленському, що доручив Пентагону приділити першочергову увагу ППО України, зокрема надати систему Patriot.

Президент США також повідомив, що запросив у Конгресу додаткову фінансову допомогу Україні у розмірі 37 мільярдів доларів та отримав у відповідь «позитивні сигнали».

Як пише видання з посиланням на представника Білого дому, ймовірно саме новина про Patriot спонукала Зеленського якнайшвидше приїхати до США, щоб подякувати Байдену.

14 грудня Білий дім направив Зеленському офіційне запрошення, згода була отримана за два дні. У неділю високопосадовці США отримали звістку, що Зеленський прибуде до Вашингтона через три дні.

Перед поїздкою до США Зеленський був у Бахмуті. Він повернувся до Києва з лінії фронту, сів на потяг до польського кордону, там на нього чекав автомобіль, організований офіційними особами США, який за півтори години довіз його до Жешува.

До речі, пілоти військового літака США, які забирали Зеленського із Жешува, до останнього моменту думали, що повезуть посла США в Україні та кількох високопосадовців. Про те, що полетить Зеленський, вони дізналися, коли побачили, як він виходить із автомобіля.

Незважаючи на секретність, за кілька годин до від'їзду Зеленського з України видання Punchbowl News повідомило про заплановану подорож. Президента України попередили про це, але він не став скасовувати візит.

Через 11 годин після вильоту американського військового літака з Польщі Зеленський приземлився на Об'єднаній базі Ендрюс, де на нього чекала червона доріжка та делегація офіційних осіб США. Потім Зеленський та його помічники були доставлені до Блер-Хауса, резиденції навпроти Білого дому.

Видання розповідає, що над будівлею майорів український прапор, а персонал готував курку, рибу та святкові частування, у тому числі шоколад та традиційне печиво з шоколадною крихтою. Зеленський мав можливість прийняти душ і відпочити перед зустріччю з Байденом, а всю українську команду перевірили на коронавірус.

Невелику групу лідерів Конгресу, зокрема Ненсі Пелосі, попередили про візит Зеленського за три дні, щоб вони могли організувати його виступ на засіданні.

Пелосі ще з жовтня спілкувалася зі спікером Верховної ради Русланом Стефанчуком щодо можливого візиту Зеленського. Вона спочатку думала, що він може приїхати до Вашингтона у жовтні чи листопаді.

Загалом, за інформацією видання, Зеленський пробув у США дев'ять із половиною годин.

Нагадаємо, 22 грудня Володимир Зеленський приїхав до США, де зустрівся із президентом Джо Байденом та виступив у Конгресі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, володимир зеленський, сша
В тему