22 Грудня 2022
Новини

На Волині сечокам’яні хвороби лікуватимуть без жодних розрізів

На Волині сечокам’яні хвороби лікуватимуть без жодних розрізів

У Любомльській лікарні для проведення малоінвазивних операцій при сечокам’яних хворобах відтепер використовують спеціальне обладнання.

Про це розповів начальник обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко за результатами робочої поїздки на Любомльщину, повідомили у Волинській ОВА.

Зокрема, очільник області разом із головою обласної ради Григорієм Недопадом приїхали на запрошення керівника медзакладу Володимира Дибеля.

Як розповів очільник лікарні, устаткування для проведення ендоурологічних трансуретральних та черезшкірних втручань придбали за власні кошти та кошти місцевого бюджету. До співфінансування долучилися Любомльська та Вишнівські громади. Загальна вартість обладнання – близько 1,9 млн грн.

Головний лікар констатує: якщо до цієї німецької системи ультразвукової літотрипсії (для дроблення ниркових каменів) докупити додатковий комплект інструментів, то буде можливість проводити ще й сучасну діагностику сечостатевої системи. З проханням виділити фінансування на ці потреби у сумі 535 тисяч гривень з обласного бюджету Володимир Дибель і звернувся до очільників області.

«У Любомлі в ньому була велика потреба, бо за рік часу через мій кабінет пройшло близько 200 пацієнтів із сечокам’яною хворобою. Окрім цього, сімейні лікарі, які раніше таких пацієнтів скеровували у Ковель, тепер зможуть направляти сюди. І ми зможемо надавати висококваліфіковану медичну допомогу людям. До речі, такий самий апарат використовують в обласній лікарні», – розповів спеціаліст, який безпосередньо працюватиме з обладнанням.

Загалом, наявність такого новітнього апарата в медзакладі, за словами колективу, є великим кроком для лікарні. Це обладнання німецького виробництва, й воно дуже потужне.

Тепер, коли пацієнт поступатиме як ургентний з гострим болем, у лікарні відразу проведуть операцію. А позаяк обладнання дозволяє це зробити без жодного розрізу (малоінвазивне втручання), то пацієнт швидко відновиться та повернеться додому.

Віднині в Любомльському медичному територіальному об’єднанні працюватиме й новітня цифрова рентгенівська система вартістю 2,5 мільйона гривень. Її придбали коштом держави, а спеціальне приміщення для неї обладнали за рахунок місцевого бюджету, повідомили у Волиньраді. За словами Володимира Дибеля, діагностична система дозволяє робити детальні і високоточні знімки та продукувати їх на плівці, папері та цифрових носіях. Головний лікар зазначив, що вже завершується монтаж внутрішньої лікарняної комп’ютерної мережі, і рентгенівські знімки можна буде надсилати лікарям-спеціалістам за допомогою інтернету в реальному часі.

Очільник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух зауважив, що цьогоріч в Любомльському ТМО почали проводити оперативні втручання із заміни кульшових суглобів. Тому є намір ще до завершення року також за державні асигнування надати лікарні і пересувний цифровий рентгенівський апарат з операційним комплексом. Його використання значно розширить можливості оперативних втручань не лише на опорно-руховому апараті, а й у кардіохірургії, зокрема, дозволить проводити стентування та встановлення серцевих стимуляторів.

Як підсумок візиту ухвалили рішення допомогти Любомльському ТМО із коштами, яких тут потребують.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, лікування, любомль, Лікарі
В тему

Останні матеріали