8 Грудня 2022
Новини

Атаки на українську інфраструктуру лише посилили опір вторгненню росії: найголовніші події 8 грудня 2022

Атаки на українську інфраструктуру лише посилили опір вторгненню росії: найголовніші події 8 грудня 2022

Сьогодні триває 288 доба героїчної боротьби України проти повномасштабного російського вторгнення.

  • Протягом минулої доби Сили оборони України відбили атаки окупантів у районах 15 населених пунктів – Тернова Харківської області, Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Білогорівка на Луганщині та Білогорівка, Берестове, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Майорськ, Мар’їнка і Новомихайлівка Донецької області.
  • Як повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай, ЗСУ просуваються на напрямку Сватове-Кремінна, і найближчим часом будуть хороші новини з Луганщини.

«Потроху просуваємось вперед. Однак росіяни встигли підтягнути величезну кількість техніки й особового складу: і свіжомобілізовані, і зеки, і кадировці, і регулярні війська, і частина десантники, яких перекинули з Херсонського напрямку. Тому просування дуже важке. Не треба чекати стрімкої операції. Але я впевнений, що найближчим часом Генштаб нас порадує добрими новинами».

  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках окупанти зосереджують свої основні зусилля на веденні наступальних дій. Активно обстрілюють із танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії райони тридцяти населених пунктів.

Українські воїни не дають можливості росіянам просуватися вперед.

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на тимчасово окупованій території Луганської області окупаційна влада проводить реорганізацію окремих підрозділів. Після проведення зазначених заходів родичам загиблих мобілізованих відмовляють у нарахуванні компенсації у розмірі 3 мільйонів російських рублів, пояснюючи це розформуванням підрозділу та відсутністю законних підстав.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 17 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів загарбників.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 5 пунктів управління, 8 районів зосередження особового складу, район зосередження артилерії та склад боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 8 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 93 080 (+340) осіб,
  • танків ? 2 937 (+2),
  • бойових броньованих машин ? 5 911 (+2),
  • артилерійських систем – 1 925 (+2),
  • РСЗВ – 395,
  • засобів ППО ? 211,
  • літаків – 281,
  • гелікоптерів – 264,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1603 (+2),
  • крилатих ракет ? 592,
  • кораблів/катерів ? 16,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4528 (+2),
  • спеціальної техніки ? 164 (+1).

 

  • За даними нашої розвідки, на Донеччині у тимчасово окупованому місті Ясинувата з армії окупантів втекли близько 20 завербованих в'язнів зі зброєю.

Трьох утікачів представники окупаційної влади вже знайшли та знищили, однак решту продовжують шукати.

Таким чином ідея відправляти російських в’язнів на фронт і давати їм зброю зараз дедалі частіше повертається проти самих окупантів. Звільнені з тюрем озброєні люди не хочуть бути гарматним м’ясом, вони, потрапляючи на передову, бачать, що їх чекає тільки смерть або каліцтво. Тому дезертирство – це хоч і тимчасовий, але вихід. З іншого боку, заручниками цієї ситуації стають мирні мешканці окупованих територій, які є основним об’єктом агресії для озброєних кримінальників.  

  • Голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі заявив, що російські атаки на українську інфраструктуру лише посилили опір вторгненню росії.

«Війна росії проти України триває вже 10 місяців, і путін зазнав поразки на всіх напрямках… Але росія все ще окупує частину української території, і попереду ще значна кількість бойових дій. Однак у цю хвилину ситуація на місцях... стабілізується, і з настанням зими все трохи сповільниться через сильні морози. Тоді з'явиться певна потенційна можливість для наступальних дій з обох сторін в глибині зими через погоду і рельєф місцевості. Тож ми побачимо, що станеться з цим».

Наразі росія атакує цивільне населення України, запускаючи ракети по енергетичній інфраструктурі.

«Це напад на цивільне населення України… Українські військові не залежать від цієї енергетичної інфраструктури для проведення військових операцій… росіяни намагаються зламати хребет, зламати волю українського народу. Ви побачите, що це не зламає хребет, а підвищить рівень стійкості та опору з боку українського народу».

Водночас незаконні атаки також зміцнюють рішучість країн, які підтримують Україну.

  • Президент України Володимир Зеленський у зверненні до Robert F. Kennedy Human Rights Foundation повідомив, що наші захисники звільнили від російської окупації 1888 населених пунктів, але ще майже стільки ж міст і сіл залишаються окупованими.

«24 лютого росія розпочала проти нас тотальну війну. І це війна на виживання. Сотні наших міст і сіл просто спалені вщент через російські удари.

1888 населених пунктів нам уже вдалося звільнити від окупації. Але ще майже стільки ж українських міст і сіл залишаються в окупації. А це означає, що зараз на полі бою в Україні вирішується доля мільйонів людей. Мільйонів, які можуть бути врятовані.

Ми не маємо права полишити жодну нашу людину в російській окупації! І в російських фільтраційних таборах, де вже зникли безвісти тисячі. І на російській території, куди були силою депортовані сотні тисяч українців... Ми можемо їх звільнити».

За словами глави держави, зараз такий час, коли підтримувати Україну буквально означає «рятувати мільйони людей, мільйони батьків і матерів, мільйони дітей».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Уже третє авторитетне міжнародне видання визнає Президента України впливовим політиком світового рівня.

За версією видання Politico, Володимир Зеленський став найвпливовішою людиною Європи у 2022 році.

«Лише погляньте, як європейські лідери, які перемагають на виборах, біжать до Києва, щоб сфотографуватися з урочистим 44-річним чоловіком у його тепер культовій оливково-зеленій футболці. Стояти поруч з ним – ось як політики прагнуть, щоб їх бачили. Зеленський переконав решту Європи в тому, що її майбутнє пов'язане з Україною – у це мало хто вірив до вторгнення росії в лютому. Його комунікативні навички були ключовими. Його риторика чітко вказує на зловмисність російського режиму, проти якого він бореться, розвіюючи віру значної частини Європи – особливо Берліна і Парижа – в те, що Москва може бути партнером».

  • Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що за останні 30 днів до експлуатації в ЗСУ допущено 7 зразків БПЛА українського виробництва. Раніше армія приймала до експлуатації 1-2 зразки БПЛА на рік.

За словами міністра, для спрощення взаємодії з виробниками створено сайт, де кожен розробник, у якого є готовий продукт, може подати заявку до Міноборони на допуск до експлуатації свого виробу.

Офіційний допуск до експлуатації означає, що Міноборони може закупати вироби, а ЗСУ ставити їх у штат.

Зараз на розгляді перебуває ще 19 заявок щодо допуску до експлуатації БПЛА українського виробництва.

Резніков також повідомив, що для вдосконалення логістики ЗСУ впроваджується натівська програма Logfas. Одночасно впроваджено програмне забезпечення Korovaj для опрацювання потреб армії.

  • Під тиском з боку української влади Міжнародний Комітет Червоного Хреста почав хоча б трохи працювати в напрямку виконання своїх прямих обов’язків.

Сьогодні з візитом до України з чотириденним візитом прибула президентка ЧХ Мір’яна Сполярич. У неї заплановані зустрічі з людьми в Миколаєві та Херсонській області, а також із командами, які працюють, щоб допомагати.

Також в організації повідомили, що минулого тижня представники Комітету відвідали українських військовополонених, яких утримує росія. Наступний візит запланований цього тижня, а до кінця місяця заплановано ще більше візитів.

Представники МКЧХ перевірили умови утримання й лікування військовополонених і доставили полоненим засоби особистої гігієни, ковдри, теплий одяг та книги.

  • Мінфін повідомив, що місцеві бюджети у січні-листопаді 2022 року отримали 123,4 млрд грн трансфертів із загального фонду державного бюджету. Це становить 75,9% від передбачених розписом асигнувань.

Зокрема, на базову дотацію перераховано в сумі 14,9 млрд грн, або 100% до розпису асигнувань та освітню субвенцію перераховано в сумі 88,6 млрд грн, або 100% до розпису.

У листопаді 2022 року місцеві бюджети отримали 9,9 млрд грн трансфертів. У розпорядженні органів місцевого самоврядування щомісячно залишається також реверсна дотація в обсязі 899 млн грн, яка не перераховується до державного бюджету в умовах воєнного часу.

  • Незважаючи на значні руйнування у Херсоні продовжуються відновлювальні роботи.

Як повідомили в "Нафтогазі", 60% абонентів міста, які отримують теплопостачання від місцевої ТЕЦ, уже з теплом.

Комунальні служби міста продовжують лагодити мережі, щоб подати опалення і в решту осель. Ремонтні бригади працюють над подачею тепла 24/7.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Видання Politico назвало путіна «невдахою року», бо він програє війну Україні.

«Мрія путіна про велику росію навряд чи здійсниться. Його повномасштабний наступ на Україну почав розвалюватися майже так само швидко, як і розпочався. Незважаючи на те, що російський президент тримається свого визначення конфлікту як "спеціальної військової операції", спрямованої на очищення України від "нацистів", війська, які ненадовго загрожували Києву, ледве тримаються на сході країни. Його рішення призвати сотні тисяч нових солдатів призвело до того, що з країни втекли чоловіки призовного віку».

Журналісти зазначили, що Путін прагне повернути росії статус великої держави, як у радянський період.

«Натомість його вторгнення (в Україну) відкинуло його країну до статусу третьосортної, неспроможної здолати противника, якого вона недооцінювала і зневажала. Під санкціями Заходу, коли експорт нафти падає, а союзники дедалі більше сахаються її слабкості, Росія вдається до фальшивих референдумів і брязкання ядерною зброєю, щоб спробувати тиснути на Захід, аби дати путіну видимість перемоги».

  • Весь світ уже зрозумів суть енергетичних проектів росії, які використовуються тільки для шантажу та економічного тиску на ті держави, які погодилися на співпрацю з державою-агресором.

Узбекистан не збирається вступати у газовий союз з росією і готовий імпортувати російський газ тільки в рамках комерційних контрактів.

За словами міністра енергетики, Ташкент «ніколи не піде на політичні умови в обмін на газ».

«Ми не дозволимо, щоб нам ставили якісь політичні умови у відповідь. Якщо газ доставлять до нашого кордону і віддадуть нам за розумною ціною, ми його візьмемо. Якщо ні – то ні».

  • Експерти відзначають, що популярність пропагандистських шоу в росії падає, громадяни рф тепер віддають перевагу розважальному контенту.

Росіяни практично відмовилися від перегляду пропагандистських ток-шоу.

Так, до списку ста найпопулярніших програм за минулий тиждень увійшли лише "60 минут" телеканалу "Россия-1". Ток-шоу Ольги Скабеєвої та Євгена Попова від 1 грудня посіло лише 62 місце.

Схожі програми ("Время покажет", "Вечер с Владимиром Соловьевым", "Место встречи") взагалі не увійшли до сотні найкращих. Хоча раніше ці програми мали глядацький попит. Наприкінці жовтня до сотні найрейтинговіших передач увійшли одразу п'ять пропагандистських ток-шоу.

Крім того, росіяни не хочуть слухати пропаганду і по радіо. Найпопулярніша станція новин "Вести FM" посідає лише 7 місце в загальноросійському рейтингу з квітня по вересень. Її слухають лише 8,8% росіян. Найпопулярнішою станцією в росії є розважальна "Европа плюс".

  • путін заявив, що «права жителів багатостраждального Донбасу та законне прагнення росії їх захистити повністю ігнорувалися, так званою світовою спільнотою».

Учора, через кілька годин після цієї заяви, російські війська буквально засипали Авдіївку, що розташована біля Донецька, забороненими фосфорними боєприпасами.

Ось так окупанти насправді захищають «права» жителів Донбасу. Їм залишили тільки право на смерть, інші права у них забрали російські загарбники.

Російська пропаганда навіть найвишуканішими маніпуляціями вже не може приховати просту істину – справжньою метою вторгнення в Україну є знищення української держави та геноцид українського народу.

  • У Грозному скасували новорічний салют та святковий концерт. Причини скасування заходів влада не повідомляє, але раніше цього року керівництво республіки заборонило масштабні весільні святкування через масштабну ліквідацію в Україні місцевих найманців.

У травні цього року через великі втрати в Україні серед чеченських військових у республіці негласно заборонили масштабні весілля. Про це редакції видання «Кавказ.Реалии» повідомили два джерела в регіоні, зазначивши, що офіційних вказівок із цього приводу немає, рішення приймаються з посиланням на те, що «так думає падишах».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Комітет із питань міжнародних відносин Сенату США підтримав законодавчу ініціативу, яка визнає дії російської федерації проти українського народу геноцидом.

«Ця резолюція засуджує активний геноцид проти українського народу, закликає уряд США співпрацювати з нашими союзниками, щоби запобігти майбутнім актам геноциду, а також підтримує розслідування, щоби притягнути за ці жахливі злочини до відповідальності. Ми повинні й надалі робити все можливе, щоб підтримати український народ у його боротьбі за виживання», - заявив автор резолюції сенатор Джим Ріш.

Сенатор Бен Кардін, який виступив співавтором документа, наголосив: «Злочини, скоєні проти українського народу під час незаконної та неспровокованої війни путіна, суперечать численним міжнародним конвенціям і можуть бути визначені лише як геноцид».

Також у документі висловлюється підтримка щодо створення трибуналу та проведення міжнародного кримінального розслідування проти росії і міститься заклик до президента США застосувати санкції Глобального Акту Магнітського проти відповідальних за геноцид росіян.

Після ухвалення проекту резолюції в профільному комітеті документ виноситься на загальне голосування до Сенату.

  • Протягом останнього тижня Україна отримала від Німеччини ще 20 бронеавтомобілів Dingo, а також два тягачі-транспортери танків M1070 Oshkosh.

Загальна кількість переданих Україні німецьких бронеавтомобілів Dingo становить 50, а тягачів M1079 Oshkosh – 12.

Також німецький уряд анонсував передачу 18 колісних самохідних гаубиць RCH калібру 155 міліметрів, 80 пікапів, 90 протидронних датчиків та засобів перешкод, два ангарні намети й сім вантажних автомобілів 8х6.

  • Словаччина передасть Україні цього місяця 300 генераторів та долучиться до відбудови населеного пункту на Київщині.

Генератори мають найперше бути передані для допомогти цивільним - у школи й лікарні.

Також сьогодні стало відомо про те, що уряд Словаччини схвалив новий пакет військової допомоги для України.

Як заявив глава МЗС Словаччини Растіслав Качер, який перебуває в Києві, йдеться по боєприпаси великих калібрів, боєкомплект для винищувачів, теплі речі, інше спорядження.

  • У Грузії активісти за вісім днів зібрали кошти на 200 генераторів для України.

Організатори ініціативи, яку назвали «Поділися світлом», запропонували надсилати кошти на придбання генераторів, або приносити самі генератори.

Збір коштів триватиме до 12 грудня, відправити їх планують 24 грудня - до Києва, де партнерські українські організації розподілять їх між пріоритетними об’єктами.

  • Червоний Хрест Литви оголосив акцію зі збору спальних мішків і закликав приносити нові або чисті спальні мішки у спеціальні пункти збору. Акцію підтримав президент Гітанас Науседа.

Організатори планують зібрати 75 тис. спальних мішків.

  • Велика Британія завтра, 9 грудня, оголосить про новий пакет санкцій проти росії.

Як пише агентство Bloomberg, санкції стосуватимуться російських фізичних та юридичних осіб і будуть спрямовані на перешкоджання ухилення від наявних санкцій.

Крім того, санкції націляться на людей, пов’язаних із корупцією та порушеннями прав людини.

  • Єврокомісія підготувала дев'ятий пакет санкцій проти росії, який пропонує затвердити країнам-членам.

До санкційного списку пропонують додати близько 200 фізичних осіб та компаній, серед яких військові, представники оборонпрому, члени Держдуми і Ради Федерації, міністри, губернатори й політики.

Зокрема йдеться про осіб, яких можна вважати відповідальними за цілеспрямовані удари по цивільних цілях, вивезенні українських дітей до рф, вивезенні привласненої сільськогосподарської продукції з окупованих територій.

Також Єврокомісія пропонує санкції проти ще трьох російських банків – включно з повною забороною транзакцій Російського банку розвитку регіонів.

Пропонуються й додаткові експортні обмеження для товарів подвійного призначення - включно з певними хімічними компонентами, нервово-паралітичними речовинами, електронікою та програмним забезпеченням.

Крім того, Єврокомісія підготувала заходи для ускладнення росії доступу до безпілотників.

Пакет передбачає блокування ще чотирьох російських телеканалів в ефірі та на усіх платформах.

На додачу, Єврокомісія пропонує додаткові обмеження проти енергетичного й гірничовидобувного сектора, включно з забороною інвестицій.

  • Канада й Нідерланди подали до Міжнародного суду ООН спільну заяву про приєднання до позову України у суді ООН щодо геноциду з боку рф.

У своїй спільній декларації Канада й Нідерланди заявляють, що «вирішили втрутитися в цю справу, щоб викласти своє тлумачення відповідних положень Конвенції перед судом».

  • Естонія й Литва слідом за Латвією відсьогодні припиняють мовлення російського телеканалу "Дождь", якому анулювали ліцензію.

Латвійський регулятор ухвалив рішення про анулювання ліцензії на мовлення телеканалу "Дождь" через загрозу національній безпеці та громадському порядку.

Співробітників телеканалу, який позиціонує себе як опозиційний до влади путіна, неодноразово ловили на просуванні російських наративів та підтримці війни в Україні.

  • Європарламент разом із міською владою Брюсселя та ще кількох бельгійських міст передає в Україну перші генератори, зібрані у рамках ініціативи "Генератори надії".

Про це повідомила президентка Європарламенту Роберта Мецола:

«Сьогодні ми приєдналися до все більшої кількості міст і містечок, подарувавши генератор для України від себе - разом із першою партією від Брюсселя та інших бельгійських міст. Рада очолювати установу, яка проявляє солідарність конкретними діями».

  • Країни-члени ЄС мають намір збільшити розмір Європейського фонду миру, який використовується для фінансування постачання Україні зброї, щонайменше на два мільярди євро.

Стверджується, що міністри закордонних справ ЄС можуть ухвалити збільшення фонду на два мільярди євро на зустрічі в Брюсселі наступного понеділка – 12 грудня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, слуга народу, олена зеленська, володимир зеленський
В тему