6 Грудня 2022
Новини

Як у Боратинській громаді сприяють інтеграції переселенців в нове середовище

Як у Боратинській громаді сприяють інтеграції переселенців в нове середовище

Сприяти об’єднанню місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб навколо спільних цінностей – одне із завдань проєкту, що був реалізований у Боратинській громаді з червня по жовтень 2022 року.

Втілити задумане вдалося завдяки зусиллям Волинського Інституту Права спільно із місцевими активістами та посадовцями за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Почалося все з фокус-груп, опитування та обговорень. До участі в цих заходах були залучені не лише переселенці, а й жителі громади.

«Для чого ми збирали людей і давали їм можливість висловити свої думки? Насамперед, щоб зрозуміти, що їх найбільше турбує, що віддаляє і зближує», - зазначає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Почуту інформацію було проаналізовано й передано місцевим посадовцям, щоб ті могли враховувати її у своїй роботі з соціальної адаптації ВПО до нових життєвих обставин. Крім цього, згадані активності дали можливість напрацювати ідеї заходів, які б допомогли налагодженню комунікації між внутрішньо переміщеними особами та жителями Боратинської громади. Частину з цих ідей було втілено у життя із серпня по жовтень.

Йдеться про концерт та гутірку до Дня української державності в Боратині; створення патріотичного стінопису, фотопроєкт та майстер-клас з рукоділля у Ратневі; екскурсію Боратином, тренінг для жінок «Чому фізична активність важлива під час війни?»; і про сплав на байдарках. Як і у випадку з обговореннями та фокус-групами, в інтеграційних заходах брали участь ВПО та жителі громади.

«Вперше сплавлявся на байдарці, хоча вже не в молодому віці. Дуже сподобалося. На Волині і зокрема в Боратинській громаді дуже гарна природа! Три години сплаву пролетіли, як кілька хвилині. Мені вдалося трохи відволіктися від тривог війни та краще познайомитися з місцевими мешканцями. Вони дуже гостинні люди і цікаві співрозмовники» – ділиться враженнями переселенець Валерій

Крім сприяння в комунікації та згуртуванні, проєкт мав ще одне завдання – освітнє. Так, понад 100 людей змогли здобути цінні знання, завдяки п’яти навчанням з поводженням у надзвичайних ситуаціях. А ще, боратинські фахівці, разом з колегами з інших громад, взяли учать у тренінгах для шкільних психологів та культурних менеджерів щодо особливостей роботи в умовах війни.

До слова, подібні активності відбулися не лише в Боратинській громаді. До проєкту також були залучені Шацька, Вишнівська, Любешівська, Ківерцівська, Рожищенська, Горохівська, Локачинська, Володимирська та Зимнівська територіальні громади.

Активності організовано Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, війна з Росією
В тему