2 Грудня 2022
Новини

Заборона УПЦ МП в Україні: Зеленський увів у дію рішення РНБО

Заборона УПЦ МП в Україні: Зеленський увів у дію рішення РНБО
Рішення РНБО щодо заборони діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в росії релігійних організацій увів у дію президент Володимир Зеленський.

Про це йдеться в указі №820 від 1 грудня.

Глава держави ввів у дію рішення РНБО від 1 грудня «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Контроль за виконанням рішення РНБО, введеного в дію цим указом, Зеленський поклав на секретаря Ради Олексія Данілова. Указ набирає чинності з дня опублікування.

У рішенні РНБО просило Зеленського розглянувши діяльність релігійних організацій на території України в умовах військової агресії рф проти України. Причина — недопущення розколу у суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

Згідно з рішенням РНБО, Кабінет міністрів має протягом двох місяців внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт, яким унеможливити діяльність в Україні афілійованих із центрами впливу в рф релігійних організацій.

Також уряд має віднести Державну службу України з етнополітики та свободи совісті до центральних органів виконавчої влади, діяльність яких координуватиме безпосередньо Кабмін.

Також урядовці мають розібратися з функціональним підпорядкуванням Держслужбі з етнополітики структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій, до повноважень яких належать питання реалізації права на свободу совісті і віросповідання, діяльності релігійних організацій.

Також Кабмін має забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Тим часом Держслужба з етнополітики має протягом двох місяців провести релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом.

А Служба безпеки разом із Національною поліцією та іншими держорганами, до компетенції яких відносяться питання у сфері забезпечення нацбезпеки, мають активізуватися у питанні виявлення та протидії підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України.

РНБО також просило підтримати внесені Службою безпеки пропозиції про застосування персональних спеціальних економічних та інших санкцій. Перевірити їхню ефективність має уряд спільно з СБУ та Нацбанком.

Варто зауважити, що після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх кирило фактично підтримав агресію росії. Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії до України, висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом «негайно припинити братовбивчу війну». Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я кирила як свого патріарха.

А вже наприкінці травня українська православна церква (московського патріархату) зібрала Собор у Києві, який, з-поміж іншого, заявив про повну самостійність і незалежність УПЦ. 

Восени правоохоронці активно взялися за розслідування зв'язків УПЦ з росією. З обшуками зокрема приходили до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ в Рівненській області, на територію Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП тощо.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, рнбо, церква, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали