2 Грудня 2022
Новини

Країни ЄС попередньо погодили поріг цін на російську нафту

Країни ЄС попередньо погодили поріг цін на російську нафту

Про обмеження цін на російську нафту у розмірі 60 доларів за барель з механізмом коригування, щоб зберегти обмеження на рівні 5% нижче за ринкову ціну, попередньо 1 грудня домовився Європейський союз.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дипломатів, а також документ, з яким ознайомилося агентство.

Угода все ще має бути схвалена всіма країнами ЄС 2 грудня. За словами європейського дипломата, Польща, яка наполягала на нижчій ціновій стелі, станом на вечір четверга не підтвердила, чи підтримає вона угоду.

«Межа ціни встановлена на рівні 60 доларів з умовою, що вона буде на 5% нижчою за ринкову ціну на російську нафту, виходячи з даних МЕА», — сказав дипломат ЄС.

У документі, з яким ознайомилося агентство, йдеться про те, що цінова межа переглядатиметься в середині січня і кожні два місяці після цього, щоб оцінити, як працює схема і, якщо потрібно зреагувати на можливі «турбулентності» на ринку нафти.

45-денний перехідний період застосовуватиметься до суден, що перевозять сиру нафту російського походження, яку завантажили до 5 грудня і вивантажили в кінцевому пункті призначення до 19 січня 2023 року.

Нагадаємо, країни Євросоюзу більше тижня намагалися домовитися про встановлення стелі цін на російську нафту.

Президент України Володимир Зеленський хотів, щоб стеля цін була встановлена на рівні не більше 30 доларів за барель.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, євросоюз, газ, росія, ціна на газ
В тему